1. HABERLER

  2. HABER

  3. “Dindarların Evine Reyting Cihazı Takılmıyordu”
“Dindarların Evine Reyting Cihazı Takılmıyordu”

“Dindarların Evine Reyting Cihazı Takılmıyordu”

Reyting sisteminde, dekoder yerleştirilirken evde dinî sembol olup olmadığına dikkat edildiği ortaya çıktı. Reyting cihazı dağıtan firma elemanlarının deneklere, "Evinde dinî sembol var mı?" sorusu yönelttiği öğrenildi.

25 Aralık 2011 Pazar 20:27A+A-

Haber: Büşra Erdal

Reyting sisteminde, dekoder yerleştirilirken evde dinî sembol olup olmadığına dikkat edildiği ortaya çıktı. Reyting cihazı dağıtan firma elemanlarının deneklere, "Evinde dinî sembol var mı?" sorusu yönelttiği öğrenildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve serbest bırakılan yapımcı Selçuk Çobanoğlu, evinde dinî sembol olan ailelerin denek olarak seçilmediğini söyledi.

Reyting yolsuzluğu soruşturmasında gözaltına alınan yapımcı Selçuk Çobanoğlu, basın toplantısı yaparak hakkındaki iddialara cevap verdi. Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen reyting soruşturması şüphelileri arasında bulunan AGB ile ilgili de açıklamalar yapan Çobanoğlu, reyting ölçüm şekliyle ilgili ilginç bilgiler verdi. Çobanoğlu, reyting cihazı verilen deneklerin malî yapısını araştıran OTS firması sahibinin, aynı zamanda AGB'de çalıştığını söyledi. Çobanoğlu, reyting cihazı için deneklere, "Evinde dinî sembol var mı?" sorusunun yöneltildiğini kaydetti. Evinde dinî sembol olanların da denek olarak seçilmediğini iddia etti. Çobanoğlu, "Son 10 yıl araştırılsın, bunlar takip edilsin. Dinî sembol bulunan bir kişinin evine reyting cihazı konulmuş mu, bu kişi denek olmuş mu?" dedi. Çobanoğlu, öte yandan 'televizyon mafyası' diye bir oluşumun olduğunu ve sadece belli yapımcılara iş yaptırdığını ileri sürdü.

Reyting soruşturması şüphelisi Selçuk Çobanoğlu, avukatı Ömer Yeşilyurt'la birlikte Plaza Otel'de basın açıklaması yaptı. Hakkındaki iddialara ilişkin soruşturma dosyalarıyla birlikte gelen Çobanoğlu, 2006 yılında yapımcılığı bıraktığını ve 2008'den beri de ölçüm işinden uzaklaştığını söyledi. Soruşturma kapsamında şüpheli Orçun Köktuna tarafından kendisine Eylül 2011'de gönderilmiş denek listesi nedeniyle sorgulandığını söyleyen Çobanoğlu, "Ben bu listeyi ekim ayında mahkemeye teslim ettim. Elinde olan diğer yapımcılar ne yaptı?" diye sordu. Eylül 2011'e kadar reyting ölçümü yapan AGB firmasıyla yıllardır husumet halinde olduğunu söyleyen Çobanoğlu, reyting işindeki yanlışlıkları dile getirdiği için bu firmanın hedefinde olduğunu ve bu yüzden yapımcılığı bırakmak zorunda kaldığını söyledi. TRT'nin açtırdığı davada Çobanoğlu, AGB aleyhine tanıklık yaptığı için kendisine 50 bin liralık tazminat davası açıldığını ifade etti. Türkiye'de kayıtlı olarak 800 civarında yapımcı olduğunu ancak bunların 10-15'inin bu işi yapabildiğini ifade eden Çobanoğlu, "Türkiye'de televizyon mafyası var, 'AGB suçludur, usulsüzdür' diyen kişilere yıllardır 'bu piyasada olamazsın' cezası verildi. AGB'ye parmağını uzattığın anda kulağından tutup dışarı atılırsın." dedi.

Selçuk Çobanoğlu, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen reyting soruşturması kapsamında İstanbul'da gözaltına alınmıştı. 'Nitelikli dolandırıcılık' suçundan tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Çobanoğlu, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Aynı soruşturmada mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Hilmi Berköz'ün çalıştığı AGB, Çobanoğlu hakkında 2009 yılında şikâyetçi olmuş, açılan soruşturma yetkisizlikle Kadıköy Savcılığı'na gönderilmişti. Kadıköy Savcılığı da, 'haksız rekabet' suçundan soruşturduğu dosyada 'takipsizlik' kararı vermişti.

ZAMAN 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum