1. HABERLER

  2. HABER

  3. Diktatör Dediğine, Silah Satıp Madalya Taktı!
Diktatör Dediğine, Silah Satıp Madalya Taktı!

Diktatör Dediğine, Silah Satıp Madalya Taktı!

İsveç, dünyanın en kötü diktatörlüğü dediği S. Arabistan’a silah sattı, kralına madalya taktı.

21 Ekim 2011 Cuma 16:50A+A-

İsveç, 'Dünyada İnsan Hakları' raporunda Suudi Arabistan'ı dünyanın en kötü diktatörlerinden biri olarak nitelendirmişti. Rapordan sonra aynı diktatöre hem silah sattılar, hem madalya taktılar. Olayı skandal olarak yorumlayan İsveç Barış Derneği, Suudilere silah satışının durdurulmasını istedi.

İsveç’te yasa ve yönetmenlikler savaşan, diktatörlüklerle yönetilen ve ciddi insan hakları ihlallerinin yaşadığı ülkelere silah satımını yasaklıyor. İsveç Hükümetinin geçtiğimiz yıl yayınladığı “Dünyada İnsan Hakları” raporunda Suudi Arabistan dünyanın en kötü diktatörlerinden biri olarak nitelendiriliyor.

Ancak İsveç’in Ortadoğu’daki en büyük müttefiklerinden biri Suudi Arabistan. Bundan iki hafta önce İsveç Kralı Carl Gustav’ın başkanlığındaki bir heyet Suudi Arabistan’ı ziyaret etti. Aynı zamanda 40 milyon üyeli “Uluslararası İzci Örgütü”nün Başkanlığını yapan Carl Gustav örgütün “Bronz Kurt” madalyasını Kral Abdullah’a taktı.

Kralın bu tutumu İsveç’te yoğun tepkilere yol açtı. Siyaset bilimcileri ve bazı politikacılar Carl Gustav’ı diktatörleri meşrulaştırmak ve onurlandırmakla suçladılar.

İsveç Kralının Suudi Arabistan’ı ziyaret etmesinin ve diktatörü madalya vererek ödüllendirmesinin nedeninin silah ticareti olduğu iddia edildi.

Geçtiğimiz günler Prens Halid başkanlığındaki 30 kişilik bir Suudi Arabistan delegasyonu İsveç Savunma Bakanı Leni Björklund’un davetlisi olarak İsveç’i ziyaret etti. Kral ve Meclis Başkanı tarafından en üst düzeyde ağırlanan heyet İsveç’in silah tekelleri Saab, Hägglund ve Kockums’u ziyaret ettiler.

'Dagen Industri' gazetesi bombayı patlattı. Suudilerin İsveç’ten silah satın almak amacıyla geldiklerini açıkladı. Gazete 2007 yılında Saab ve Bofors silah tekellerinin zırhlı savunma robotları “Bill 2”nin gizlilik içinde Suudi Arabistan’a satıldığını yazdı.

İsveç Barış Derneği Başkanı Anna Ek İsveç hükümetinin bir yandan Suudi Arabistan’ı insan haklarını ihlal etmek ve diktatörlükle suçlarken aynı zamanda silah satmasını inanılması güç bir olay ve skandal olarak değerlendirdi. Ek, Suudi Arabistan’ın Bahreyn’de demokratik taleplerini haykırmak için sokaklara çıkan halkın mücadelesini ezmek için 14 Mart günü 150 tank gönderdiğini hatırlattı. İsveç’in insan hakları için mücadele eden Suudi halkına ihanet ettiğini söyleyen Ek, Suudi Arabistan’a yapılan silah satışlarının derhal durdurulmasını talep etti.

HABERE YORUM KAT