1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Devrimin Yıldönümünde Cunta Yine Katliam Gerçekleştirdi
Devrimin Yıldönümünde Cunta Yine Katliam Gerçekleştirdi

Devrimin Yıldönümünde Cunta Yine Katliam Gerçekleştirdi

Mısır’da 25 Ocak 2011'de başlayan ve devrime giden sürecin yıldönümünde yine kan aktı. Polisin müdahalesi sırasında ölenlerin sayısı 20'ye yükseldi.

25 Ocak 2015 Pazar 22:07A+A-

Mısır'da devrimin yıldönümünde polisin müdahalesi ve çıkan çatışmalarda en az 20 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin sayısının en yüksek olduğu bölge, panzerlerden gösterilerin üzerine ateş açılan Matariye bölgesi oldu.

Sağlık Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, başkent Kahire'ye bağlı bölgede bir polis dahil sekiz kişi hayatını kaybetti. İskenderiye, Kahire ve Bahira kentlerindeki diğer bazı noktalarda gerçekleşen darbe karşıtı gösterilerde ise en az yedi kişi daha yaşamını yitirdi. 

İçişleri Bakanlığı'na bağlı birimler, Silahlı Kuvvetler ile koordineli olarak Kahire'de Tahrir, Rabia, Nahda, Süveyş'te Erbain meydanı başta olmak üzere cumhurbaşkanlığı sarayları ve bazı stratejik merkezlerin kontrol altına alındığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı ayrıca, 25 Ocak'ta ülke genelinde İçişleri ve orduya bağlı 230 bin kişinin güvenlik için teyakkuzda olacağını vurguladı.

Tahrir’de olağanüstü güvenlik önlemleri

Kahire’deki Al Jazeera kaynaklarının aktardığına göre, Tahrir Meydanı’na çıkan yollara güvenlik kontrol noktaları ve panzerler yerleştirildi. Ara sokaklarda da göstericilerin toplanma ihtimaline karşı yüzü maskeli özel birliğe bağlı polisler geziyor.

Tahrir Meydanı merkezi de tamamen polisler tarafından kontrol altına alınmış durumda. Meydana hiç kimsenin giriş veya çıkışına izin verilmiyor. Ayrıca güvenlik güçleri Kahire’nin diğer bölgelerinde de devriye gezerek şüpheli görülen şahıslara kimlik kontrolü yapıyor.

Tahrir çevresinde ve yakın caddelerde bulunan esnafta sıkı güvenlik önlemlerinden nasibi almış durumda. Bu bölgelere girişlere izin verilmediği için esnaf işyerlerini açamadı.

Buna rağmen dün geceden buyana Tahrir Meydanı’na yakın bazı ara sokaklarda gençlerden oluşan bazı gruplar ateş yakarak gösteri düzenliyor. Polisin göz yaşartıcı gaz ile müdahale ettiği gruplar ile güvenlik güçleri arasında aralıklarla çatışmalar yaşanıyor.

Gençlik grupları tarafından düzenlenen gösterilerde, Mısır bayrakları taşınırken askeri yönetim aleyhine sloganlar atıldı. 

Dağılmayı reddeden bu gruplar Tahrir Meydanı’na çıkmakta kararlı olduklarını duyurdu.

Devrimi'nin 4'üncü yılı

Öte yandan dün Kahire'de Tahrir Meydanı yakınlarında düzenlenen gösteriye polis müdahale etti. Polisle göstericiler arasında çıkan arbede sonucu göstericilerden 32 yaşındaki  Şeyma Sabbağ başından ve boynundan pompalı tüfekle vurulması sonucu hayatını kaybetti. 

Sosyalist Halk İttifakı'nın düzenlediği gösteride "İstekler hep aynı, ekmek, özgürlük ve sosyal adalet" pankartları açıldı.

25 Ocak Devrimi dördüncü yılına girerken Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak, 6 Nisan, Ahrar, Sosyalist Halk İttifakı Partisi, Ultraslar ve bazı sol gruplar da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ile beraber gösteriler düzenleyeceğini duyurdu.

Bu durum ülkede muhalif kanadın genişleyerek güçlenmeye devam ettiğini gösteriyor.

Öte yandan Abdulmunim Ebul Futuh'un başkanlığını yürüttüğü Güçlü Mısır Partisi’nden yapılan açıklamada, 25 Ocak Devrimi nedeniyle düzenlenecek gösterilerde parti olarak bulunmayacaklarını ancak üyelerinin kişisel olarak bu yönde gösterilere katılabilecekleri duyuruldu.

Mısır'da 3 Temmuz'daki değişimle başlayan rejim muhalifi gösteriler İhvan üyeleri tarafından aralıksız sürdürülüyordu. Ancak 25 Ocak Devrimi dolayısıyla 6 Nisan, Ahrar, Sosyalist Halk İttifakı ve Ultras grupları yıl dönümü arifesinde protestolarına hız vermeye başlamıştı.

HABERE YORUM KAT