1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. Denizli'deki Darbe Davasında 6 Müebbet
Denizli'deki Darbe Davasında 6 Müebbet

Denizli'deki Darbe Davasında 6 Müebbet

15 Temmuz'daki darbe girişimi ile ilgili Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada karar çıktı.

09 Ocak 2018 Salı 15:58A+A-

Denizli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan, aralarında eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da bulunduğu 40'ı tutuklu 64 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki Turan Bahadır Salonu'nda görülen davanın 7. duruşmasına, sanık ve avukatlarla sanık yakınları katıldı.

Duruşmada, iddia makamı savcının 17 Kasım 2017'de verdiği esas hakkındaki mütalaasına karşı avukatlar yazılı savunmalarını verirken, davaya müdahil Başbakanlık avukatı tarafından da mahkemeye esasa ilişkin dilekçe sunuldu.

KANUNSUZ EMİRLER DOĞRULTUSUNDA HAREKET EDİLDİ

İstanbul ve Ankara'da 15 Temmuz 2016 akşamı planlanan saatten önce harekete geçildiği ve Denizli'den de destek amaçlı gidecek olan birliğin acele şekilde hazırlanarak saat 23.00-00.00 civarı Çardak Hava Meydan Komutanlığına doğru yola çıktığı belirtilen dilekçede, bilerek kanunsuz emirler doğrultusunda hareket edildiği şu şekilde ifade edildi:

"Bu saat itibarıyla ülkede bir karışıklığın olduğu haberleri yayılmaya başlamış ve planlanan sözde intikal eğitimi, askeri personel tarafından sorgulanmış ve normal bir intikal eğitimi olmadığına ilişkin şüpheden uzak kanı oluşmasına rağmen sözde eğitime devam edilmiştir. İstanbul ve Ankara'da meydana gelen olayları gerek sosyal medya aracılığı ile anlık paylaşımlardan ya da yakınlarının araması sonucu öğrendikleri, böylece silahlı kuvvetlerinin içindeki FETÖ yapılanmasının darbe girişimi içerisinde olduğunu bilemeyecek durumda oldukları kesinlikle kabul edilemez. Bu nedenle evvela Çardak'a intikal sonra da Ankara'ya intikal için verilen gayri yasal emirlere uyulması, kolluk kuvvetlerine direnilmesi, teslim olunmaması gibi konusu açıkça suç teşkil eden emirlerin Anayasanın 137. maddesi gereğince yerine getirilmemesi gerekirken, kanunsuz emirler doğrultusunda hareket edilmesi hukuken hiçbir şekilde koruma altına alınamaz."

SANIKLAR KENDİLERİNİ GİZLEMİŞ

Çardak Hava Meydan Komutanlığına 41 araçla giden toplam 517 askeri personelin yanlarına bir eğitim için gereğinden fazla mühimmat ve yiyecek aldıklarına dikkat çekilen dilekçede, örgütün talimatı ile sanıkların kendilerini gizlediğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"MASAK raporundaki Bank Asya Katılım bankasından hesapları bulunmayan sanıkların da TSK'daki yapılanma gereği tedbir mahiyetinde bulunabileceği gözden kaçırılmamalıdır. Sanıklar örgütün talimatı üzerine örgüte aidiyetliklerini gizlemek amacıyla örgüte ait kuruluşlardan özellikle uzak durmuştur. Örgütün bütün güç merkezlerine ulaşma amacı için özellikle asker kişiler kendilerini gizleyerek bu yapılanmadan uzak durdukları görüntüsünü vermek adına bankalarından, okullarından, gizli haberleşme araçlarından ve yapılanma ile ilgili her türlü kurum ve kuruluşlardan uzak durmuş, tabiri caizse önlerinden dahi geçmemiştir. Sanıkların yapılanma ile ilgili kurum ve kuruluşlardan uzak durmuş olmaları örgüt yapılanmasının içerisinde yer almadıkları anlamına kesinlikle gelmemektedir. Bizatihi asker kişiler için örgüt kuruluşlarından uzak durmak kuralına uymak zorunluluktur."

DAVA

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve FETÖ'ye üye olmak" suçlarından açılan davada, aralarında eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da bulunduğu 40'ı tutuklu 64 sanık hakkında, Türk Ceza ve Terörle Mücadele kanunlarının ilgili maddeleri gereğince üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Kaynak: Karar

 

HABERE YORUM KAT