1. YAZARLAR

  2. Hayrettin Karaman

  3. Değişim Hayırlı Olsun
Hayrettin Karaman

Hayrettin Karaman

Yazarın Tüm Yazıları >

Değişim Hayırlı Olsun

26 Mayıs 2016 Perşembe 12:29A+A-

Fazilet, güzel ahlak, yüce kişilik hayatın önümüze çıkardığı imtihanlarda belli olur. Kişilerin ikbal ve idbar dönemlerine göre taraf ve ağız değiştiren insancıklar imtihanı kaybedenlerdir. Bu tiplerden devletlûlerin uzak durması zorunludur. Bunlar tatlıya meraklı sinekler gibidir ve sinek hiçbir işe yaramaz, mide bulandırır, mikrop taşır.

Bir ülkede yönetim emaneti omuzlarına yüklenmiş olan kişiler başarılı olabilmek için daima istişareye, uyarıya, iyi niyetli ve yapıcı tenkide açık olurlar, olmalıdırlar. Çevrelerine bir şekilde ulaşmış insanları, “evet efendimci mi, kendi menfaatini hiçe sayarak haktan ve hakikatten yana mı” sorusunu sorarak değerlendirmeli ve istihdam etmelidirler.

Sayın Erdoğan ile Sayın Davutoğlu, bugün hariçten gazel okuyanların bir kısmı başka âlemlerde dolaşırken dost olmuş, birbirini sevmiş, yönetim emanetine zarar gelmesin, iyi ve daha iyi olanı bulalım ve uygulayalım diye karşılıklı konuşmuş, istişare etmiş iki güzel insandır. Yakından bilerek söylüyorum: Davutoğlu bir makama talip olmamış, Erdoğan Başbakan ve Cumhurbaşkanı iken ısrarla çağırdığı vazifeleri -mevcut şartlarda ona hayır demeye Allah razı olmayacağı inancı ile- kabul etmiş, çok sevdiği kürsüsünden ayrılmış, okuyup yazmayı bu yüzden aksatmış, gece gündüz canla başla çalışmış bir millet evlâdıdır.

İki “kişilikli, fikir ve vizyon sahibi” insanın her zaman ve her konuda aynı düşünmesi, aynı görüşte olması mümkün değildir. Farklılık beraberliği zorlaştırdığı veya fayda yerine zarar getirme ihtimali doğduğu zaman taraflardan birinin fedakârlık etmesi, kalması gerekenin yerinde kalması, görevi değişmesi gerekenin de faydalı olacağı başka görevlere kayması en uygun çözümdür. Bu iki dost da böyle yapmışlar, dostluk ve istişare ilişkisi devam etmek kaydıyla bir görev değişikliğine gidilmiştir.

Keşke farklılıklar ayrılmayı zorunlu kılacak duruma gelmese ve beraberlik devam etseydi, ama olmamış, başkalarına ders olacak bir olgunluk içinde bir çözüm bulunmuştur.

Peki sineklere ne oluyor?

Gidene iyi niyetli çalışmaları ve hizmetlerinden dolayı teşekkür etmek, gelene de başarılar dilemek var iken niçin “gelene hulul etmek, imkân bulurlarsa pekmezden yararlanmak için” gidene sövüyorlar?

Bu mide bulandıran yaratıklara verilecek en güzel ders ve cevap, ilgili tarafların dostluk, yardımlaşma, dayanışma, danışma, davayı başarıya ulaştırmak için elden gelen işbirliğine devam etme olmalıdır ve inşallah olacaktır. İşte o zaman sinekler pekmezden ümit keserek çöplüklerine dönecek, güzel insanları rahatsız edemeyecek, devletin mumunu bile evini aydınlatmak için kullanmaktan kaçınan erdemlilerin aralarına fitne sokamayacak, araya duvarlar öremeyeceklerdir.

İnsanlar, makamlar, imkânlar, nimetler fanidir, gelir geçer; dünyada sevgi ve saygı, ebedî âlemde saâdet kazandıran şey ise erdemdir, ibadettir, Allah rızası için yapılanlardır, Hak için halka hizmettir.

Gidene sağlık, afiyet, yeni durumda yeni hizmetler, gelene de din, millet, memleket hizmetinde başarılar diliyorum.

YENİ ŞAFAK

YAZIYA YORUM KAT