1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Değişen Dünyada Mümin Kadın
Değişen Dünyada Mümin Kadın

Değişen Dünyada Mümin Kadın

Kahramanmaraş Özgür-Der'de “Değişen Dünyada Mümin Kadın” konulu seminer Sosyolog Hülya Şekerci'nin sunumu ile gerçekleşti.

29 Mart 2015 Pazar 17:39A+A-

Kahramanmaraş Özgür-Der Temsilciliğinin aylık programları kapsamında düzenlediği “Değişen Dünyada Mümin Kadın” konulu seminer Sosyolog Hülya Şekerci'nin sunumu ile gerçekleşti.

Geleneksel kadın anlayışı ve yanlış rivayetlerin kadın görüşü üzerindeki etkisi üzerine konuşmasına başlayan Şekerci, Adem sıkıldı diye Havva’nın yaratılmasından tutun da yasak elmayı yemeleri için fitne çıkaranın yine Havva olduğuna dair rivayetlerin İslami kadın görüşünü nasıl zedelediğini, bu görüşlerin klasik tefsirciler tarafından İncil ve Tevrat ışığında yorumlandığını ve insanların bu yorumları ayet zannettiklerini söyledi. Asıl olanın ise Mücadele 1, Al-i İmran 195, Mümtehine 12. vb. ayetler ışığında değerlendirilip Kur’an’ın kadına bakışını ve Hz. Muhammed’in bu konudaki uygulamalarını öncelememizin şart olduğunu vurguladı. Yine o dönemde Hz. Muhammed’e biat eden kadınların aynı zamanda  çalışıp zabıtlık görevlerini üstlendiğini ve bu konuda bir engel olmadığını söyledi. Fransız İhtilalinden sonra ise baskı altında tutulan kadının modern kadın anlayışıyla birlikte feminizme sarılmasından ve bunu takiben “Müslüman Feminist” kadınların ortaya çıkmasını eleştirdi. “Müslüman sıfatının yanına getirilecek her ideoloji yanlıştır. Müslüman olup da feminist olmak mümkün değildir. Ayrıca gelenek erkeğin üstünlüğünü, feminizm kadının üstünlüğünü savunduğundan iki ideoloji de yanlıştır” diyerek bu çarpık anlayışı ortaya koydu.  Erkeğin kadından üstün olduğu anlayışının Nisa 34. ayetin yanlış yorumlanmasının sonucu olduğunu söyleyen Şekerci, erkeğin kavvam oluşunun güçlü oluşundan ve nasıl her okulun bir müdürü varsa her evinde bir reisi olduğundan bahsetti ve reis kelimesinin yanlış anlaşılmaması gerektiğine değinerek Allah katında takvalı olanın üstünlüğünü hatırlattı. Müslüman kadının nasıl olması gerektiği üzerinde duran Şekerci, tesettürün sadece kıyafet olmadığını davranışında tesettürlü olması gerektiğini söyledi. Yine her şeyin ölçülü güzel olduğu ve kadınlarla erkeklerin ölçülü olmak kaydıyla bir araya gelebileceğini belirterek, 28 Şubattan beridir süregelen Müslümanların tavırları üzerinde durdu. Soruları cevaplayan Şekerci sunumunu tamamladı.

maras-20150329-01.jpg

maras-20150329-02.jpg

maras-20150329-03.jpg

Haber: Zeynep KAMALAK

Foto: Hatice ÇETİNTAŞ

HABERE YORUM KAT