1. HABERLER

  2. HABER

  3. DDK’nın Sivas’ı Araştırması, Birilerini Panikletti
DDK’nın Sivas’ı Araştırması, Birilerini Panikletti

DDK’nın Sivas’ı Araştırması, Birilerini Panikletti

Gül’ün, Sivas olaylarını yeniden araştırması için DDK’yı görevlendirmesi, Alevi derneklerini, CHP’yi, ETÖ’cüleri ve Sivas davasının müdahil avukatlarını tedirgin etti.

02 Aralık 2012 Pazar 18:51A+A-

Cumhurbaşkanı Gül’ün, Sivas olaylarını yeniden araştırması için DDK’yı görevlendirmesi, Alevi derneklerini, CHP’yi, ETÖ’cüleri ve Sivas davasının müdahil avukatlarını tedirgin etti. STK temsilcileri ise, “Olayların aydınlatılmasını neden istemiyorlar. Bu panik niye” diye soruyorlar...

Haber: Talha Çolak / Yeni Akit

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nde çıkan olaylar sonucu 37 kişi hayatını kaybetmişti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önceki gün aldığı kararla ‘Sivas olaylarının’ araştırılması ve incelenmesi için Devlet Denetleme Kurulu’nu (DDK) görevlendirdi. Gül’ün bu kararının ardından ‘Sivas olaylarını’ sulandırmaya çalışan gruplar harekete geçerek Gül’ü ağır bir dille eleştirdi.

BÜLBÜL: DDK NEYİ ARAŞTIRACAK

Cumhurbaşkanı Gül’ün bu kararının ardından Gül’e mektup yazan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Kemal Bülbül, ‘Sivas olaylarının’ hadise değil katliam olduğunu iddia ederek, DDK’ya araştırma talimatı vermesinin son derece anlamlı ve üzüntü verici olduğunu savundu. Mektupta, olayların DDK tarafından incelenecek olmasını eleştiren Bülbül, “Gül’ün açıklamaları kaygı vericidir. Devlet Denetleme Kurulu, tüm gerçekler gün gibi ortadayken neyi araştıracaktır? Hukukun verilerine göre araştırma yapması gereken ‘Devlet Denetleme Kurumu’ değil, yargı kurumudur” dedi.

AYGÜN: GÜL ŞOVLARINI GÜÇLENDİRİYOR

Konu hakkında twitter üzerinde değerlendirmelerde bulunan Alevi kökenli CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ise, “Abdullah Gül 19 yıl sonra Sivas olaylarının araştırılması için DDK’yı harekete geçirme kararı vermiş, aşağıdakilerden hangisi bu adımın sebebi olabilir: a) Tayyip ile girişeceği Cumhurbaşkanlığı rekabetinde üstünlük kazanmak. b) ‘Tarafsız’ ve ‘demokrat’ olduğu yönündeki imajı tazelemek için yeni bir adım atma ihtiyacı. c) Alevileri yanına çekmek için sahte Alevi kurumlarıyla sıkça yaptığı ‘Muharrem İftarı’ şovlarını yeni bir girişim ile güçlendirmek” diyerek Gül’ün kararını alaycı bir dille eleştirdi.

KAZAN: KARAR ANAYASAYA AYKIRI

Eski İstanbul Barosu Başkanı ve Ergenekon sanıklarından Mustafa Balbay’ın avukatı Turgut Kazan da, “Cumhurbaşkanı’nın DDK’yı Sivas katliamını incelemekle görevlendirilmesi, Anayasa’nın 108 ve 2443 sayılı yasanın 1 ile 2. maddelerine aykırıdır” iddiasında bulundu. Kazan, “DDK’ya asla yargı kararının infazını önleyici bir görev verilemez. Kesinleşmiş hükümleri geçersiz kılmak amacıyla, bu kurul kullanılamaz” şeklindeki tweeti ile Gül’e tepki gösterdi.

SARIHAN: GERÇEĞİN KARARTILMASI ÇABASI VAR

Ayrıca Sivas davasının müdahil avukatı Şenal Sarıhan ‘Sivas olayları’ ile ilgili olarak, “Gerçeğin karartılması konusunda uzun süredir bir çaba var” iddiasında bulunarak, DDK’nın araştırmasından bir sonuç beklemediğini dile getirdi.

STK’LAR: BU TELAŞ NİYE?

Akit’e konuşan STK temsilcileri, Gül’ü eleştiren bu çevrelere tepki göstererek, “Bu telaş niye, neden olayların arkasında veya önünde kim veya kimler varsa bunların tam anlamıyla aydınlatılmasını istemiyorlar. Hangi gerçeklerin ortaya çıkmasından korkuyorlar?” diye soruyor.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kemal Bülbül, CHP’li Hüseyin Aygün, Ergenekon sanıklarından Mustafa Balbay’ın avukatı Turgut Kazan ve Sivas davasının müdahil avukatı Şenal Sarıhan, cumhurbaşkanının Sivas Olayları için Devlet Denetleme Kurulu’nu harekete geçirmesinden aşırı derecede rahatsız oldu. 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum