1. HABERLER

  2. HABER

  3. Davutoğlu'nun Adaylığı Dünya Basınında
Davutoğlu'nun Adaylığı Dünya Basınında

Davutoğlu'nun Adaylığı Dünya Basınında

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkan adayı gösterilmesi dünya basınında geniş yer buldu.

21 Ağustos 2014 Perşembe 23:46A+A-

Cumhurbaşkanı seçilen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu AK Parti Genel Başkan adayı olarak açıklaması, dünya basınında geniş şekilde yer aldı.

Almanya’nın en çok satan gazetesi Bild, Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkan adayı gösterilmesi haberine “Erdoğan’ın yakın sırdaşı” başlığını attı.

Gazetenin internet portalındaki haberde, Prof. Dr. Davutoğlu’nun ''Stratejik Derinlik'' kitabına atıfta bulunularak, Davutoğlu’nun Türkiye’nin güçlü bir bölgesel ve küresel rol öngören vizyona sahip olduğu kaydedildi.   

Frankfurter Allgemenie Zeitung gazetesi ise Davutoğlu için ''Erdoğan’ın vefalı bir takipçisi'' ifadesini kullanırken, Erdoğan döneminde siyasi kariyer yapan Davutoğlu’nun iyi bir eğitime sahip siyasetçi olduğuna, iyi derecede İngilizce, Almanca ve Arapça konuştuğuna dikkati çekti.  

Gazetenin internet sitesindeki haberde, yeni dönemde Davutoğlu’nun öncelik vermesi gereken konular arasında, bugüne kadar ''güçlü adam'' Erdoğan etrafında kenetlenen AK Parti’nin birliğini korumak olduğu yorumunu yaptı.

Die Welt gazetesi ise ''Başbakan olarak Davutoğlu’nu seçmesi Erdoğan için akıllıca bir tercih. Erdoğan Cumhurbaşkanı olunca, yanında büyük hırslara sahip bir Başbakan istemiyor ama aynı zamanda Başbakanın içeride ve dışarıda saygı görecek güçte olmasını bekliyor'' değerlendirmesini yaptı.

Davutoğlu’nu ''jeostratejist'' olarak nitelendiren gazete, Davutoğlu’nun bakanlığı döneminde dış politikanın geçmişten büyük bir kopuş yaşadığını öne sürdü ve son dönemde Türkiye’nin izlediği dış politikayı eleştirdi.

Spiegel Online, "Erdoğan'ın halefi: Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin yeni başbakanı olacak" başlığını attı. Haberde, Alman istihbaratının Türkiye’ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına Davutoğlu’nun ''çok kızdığına'' işaret ederken, konunun Davutoğlu ile Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier arasında telefon görüşmesinde ele alındığını hatırlattı. 

Davutoğlu, başbakan adayı

Bosna Hersek'in önemli gazetelerinden Oslobodjenje'nin internet sitesinde de ''Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin yeni genel başkan ve başbakan adayı'' başlığıyla yeralan haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davutoğlu için söylediği, ''Cumhurbaşkanı olarak da Davutoğlu'nun yanında olacağım'' sözlerine de yer verildi.

Haberde ayrıca, Davutoğlu'nun 27 Ağustos'ta yapılacak AK Parti kongresinde önce genel başkan, ardından Türkiye'nin yeni başbakanı olacağı belirtildi.

Sırbistan'ın B92 televizyon kanalının haber sitesinde ''Davutoğlu, yeni başbakan adayı'' başlığı ile verilen haberde ise Başbakan Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu yeni AK Parti genel başkanı ve başbakan adayı olarak açıkladığı kaydedildi.

Davutoğlu'nun AK Parti kongresinde önce genel başkan olarak seçileceği, ardından da başbakanlık koltuğuna oturacağı belirtilen haberde, Davutoğlu'nun 2003 yılından bu yana önce danışman ardından bakan olarak Türk dış politikasına yön verdiği ifade edildi.

Bosna Hersek'in en önemli haber portalı ''klix'' de Davutoğlu'nun adaylığını takipçilerine duyurdu. ''Ahmet Davutoğlu, başbakan adayı'' başlığı ile yayımlanan haberde, Davutoğlu'nun "Son 12 yılda gerçekleştirilen büyük restorasyon hareketi hiçbir ara ve kesintiye uğramadan devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

Davutoğlu, Erdoğan’a sadık bir isim

Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı olarak seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) mevcut Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nu halefi olarak açıklaması İtalyan basınında da yankı buldu.

İtalyan haber ajansı ANSA, ''Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan, Davutoğlu’nun bir sonraki parti başkanı ve başbakanı olacağını açıkladı'' başlığıyla geçtiği haberde, AK Parti MYK’sının bugün Davutoğlu ismini belirlediğine yer verdi.

Davutoğlu’nun 27 Ağustos’taki AK Parti kongresinde başkanlığa seçileceğini, 28 Ağustos’ta yemin ederek Cumhurbaşkanı olacak Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirileceği okuyuculara aktarıldı.

Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica’da çıkan haberde ise Türkiye’nin yeni başbakanı olacak Davutoğlu’nun, Erdoğan’a sadık bir isim olduğu ve Erdoğan’a ''paralel yapıyla'' mücadele sözü verdiği ifade edildi.

La Stampa gazetesinde de, 55 yaşındaki Davutoğlu’nun öngörüldüğü üzere başbakan ve parti genel başkanlığı adayı olarak 27 Ağustos’taki AK Parti'nin olağanüstü kongresinde resmen partinin başına geçeceği ve 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın yerini alacağı kaydedildi.

Rainews24 kanalı da Davutoğlu’nun partisinin merkez yönetim kurulu tarafından genel başkan ve başbakan adayı olarak belirlendiğini ve bir sonraki başbakan olacağına bültenlerinde yer verdi. 

Azerbaycan

Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yaşanan süreci ve AK Parti'de yaşanan gelişmeleri yakından izleyen Azerbaycan medyası, Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkan adayı gösterilmesine geniş yer verdi.

Yeni Müsavat gazetesinin internet sitesi, "Türkiye'nin yeni başbakan adayı Davutoğlu oldu" başlığıyla yayımladığı haberde, Davutoğlu'nun özgeçmişine geniş yer verilerek Azerbaycan hükümet yöneticileri ve politikacılarıyla çok iyi ilişkileri bulunduğuna vurgu yapıldı.

Azadlık Gazetesi haberi "Erdoğan, yeni başbakanın ismini açıkladı" başlığıyla duyururken, Gündelik Telegraf Gazetesi, "Erdoğan açıkladı, yeni başbakanın ismi belli oldu" başlığıyla yayımladığı haberde, Davutoğlu'nun aday gösterildikten sonra yaptığı konuşmanın bazı bölümlerine yer verildi.

İki manşetini Davutoğlu'nun aday gösterilmesine ayıran publika.az sitesi, çok sayıda foto yayımlayarak Davutoğlu'nun özgeçmişi ve ailesiyle ilgili bilgi verdi. APA, Trend, Azertac haber ajansları da Davutoğlu'nun aday gösterilmesini okurlarına son dakika haberi olarak iletti. 

AFP: Davutoğlu'nun başbakan adaylığı zaten bekleniyordu

Fransa'da AFP haber ajansı, "Davutoğlu'nun başbakan adaylığının zaten beklendiğini" yazdı.

Başbakan Erdoğan'ın koltuğunu en çok güvendiği isimlerden birine devrettiğini vurgulayan AFP, Erdoğan'ın Davutoğlu'nun adaylığını açıklarken yaptığı konuşmasına geniş yer ayırdı. AFP, "Davutoğlu'nun 2003'den bu yana Erdoğan'ın saflarında yer aldığına" dikkati çekerek, Dışişleri Bakanlığı süresince Türk dış politikasına etkin rol oynadığını belirtti.

Avusturya

Avustarya devlet televizyonu ORF, "Başbakan Erdoğan, uzun zamandır sırdaşı Davutoğlu'nu hükümetin başına taşıyor" ifadelerini kullandı. Davutoğlu'nun parti liderliğinin 27 Ağustos'ta yapılacak genel kurulda resmen onaylanacağı belirtilen haberde, yaklaşık 5 yıldır Dışişleri Bakanlığı yapan Davutoğlu'nun "Erdoğan'ın sadık takipçisi" olduğu vurgulandı.

Der Standard Gazetesi "Türk Başbakanı ve AK Parti lideri Davutoğlu" başlığıyla duyurduğu haberinde, Davutoğlu'nun Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı görevini devralmasından sonra Başbakan olacağını yazdı. Haberde, "Davutoğlu'nun partinin birliğini sağlamak ve devlet içerisinde paralel yapı inşaa eden vaiz Fethullah Gülen hareketine karşı mücadeleye devam etmek üzere genel başkan adayı yapıldığı" savunuldu.

Kurier gazetesi de "Erdoğan'ın sadık arkadaşı Davutoğlu Başbakan olacak" başlığını kullandı. Haberde Davutoğlu'nun politikalarına ve özgeçmişine yer verilen haberde, Davutoğlu'nun siyaset bilimi profesörü olduğu, Başbakan Erdoğan'ın dış politika danışmanı olarak görev yaptığı hatırlatıldı. Davutoğlu'nun Türkiye'nin pasif dış politikasını değiştirdiği vurgulanan haberde, "Davutoğlu, Doğu ve Batı arasında köprü olan Türkiye'nin vizyonunu değiştirdi" ifadeleri kullanıldı.

Haberde Davutoğlu'nun komşu ülkelerle sıfır sorun, güçlü ekonomi, iç sorunlarını çözmüş ve Kürt sorununa çözüm arayan bir Türkiye politikasıyla dünyanın en kilit ülkesi olma potansiyeli taşıdığına inandığı vurgulandı.

Toplumda yapıcı bir politikacı olarak tanınıyor

Bulgaristan'ın  saygın medya kuruluşları da Davutoğlu’nun adaylığının onay olacağından kimsenin şüphesi olmadığını, Türkiye’nin başkanlık sistemine doğru giden yolun açıldığını bildirdi.

Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR) Davutoğlu’nun adaylığı ile ilgili haberinde, Türkiye’de Anayasa değişikliğinin yapılacağının kesinleştiğini savundu. Konuyla ilgili yorum yapan Bulgaristan’ın eski Ankara Büyükelçisi Branimir Mladenov, Türkiye’yi tanıyan herkesin Davutoğlu’nun adaylığını sürpriz olarak görmediğini söyledi.  

Mladenov, Anayasa değiştikliğini isteyen yeni Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu alandaki girişimleri açısından Davutoğlu’nun  seçimini “beklenen bir hamle” olarak yorumladı.

Mladenov, aynı zamanda Davutoğlu’nun dışişleri bakanı olarak son yıllarda sahip olduğu geniş akademik çapı, iletişim kurma yetkinliği, açıklığı ve yorulmaz çalışkanlığı ile dünya çapında Türkiye’nin itibarını yükselttiğini belirtti.

Bulgaristan’ın Devlet Haber Ajansı BTA’nın bülteninde, Davutoğlu’nun seçimi ile ilgili haberin ek yorumunda ''yeni başbakanın Erdoğan’a göre daha sınırlı bir yetkiye sahip olacağını'' savundu.

Ahmet Davutoğlu’nun Arap Baharı kapsamında Suriye, Mısır gibi ülkelerle ilgili politikasını anımsatan haberde, Başbakan olarak Davutoğlu’nun bir yandan Suriye ve Irak’taki bunalımlar konusunda, diğer yandan İsrail ile kriz içinde olan ilişkiler konusunda önemli kararlar almak zorunda olacağını belirtti.

Yorumda ayrıca, Davutoğlu’nun toplumda yapıcı bir politikacı olarak tanındığına ve sevildiğine vurgu yaptı.

Ulusal çapta yayın yapan haber ağırlıklı Darik Radyo, Erdoğan’ın varisi olarak gösterilen Davutoğlu’nun 27 Ağustos’taki seçimde başbakan olacağından kimsenin şüphenin olmadığını açıkladı.

Bulgaristan’ın en büyük özel televizyon kanalı olan bTV, uluslararası haberlerinin ilk anonsu olarak, “Ahmet Davutoğlu Türkiye’nin yeni başbakanı olacak” dedi. Davutoğlu’nun adaylığının  AK Parti’nin kapalı oturumunda kararlaştırıldığını belirten bTV, başbakan seçilmesi ile Türkiye’nin tarihinde yeni bir dönem açacağını vurguladı.

Ülkenin en çok okunan, internet üzerinden yayın yapan popular haber ajansı BGNES ise, Davutoğlu’nun seçiminin Türkiye’de iktidar partisinin içinde huzur vereceğini yazdı. Ajans, Davutoğlu’nun parti içindeki eski ve yeni nesil politikacıların arasında uyum sağlayacağını, aynı zamanda da Erdoğan’ın yakın ve güvenilir danışmanı olarak partinin siyasetini sürdüreceğini vurguladı. 

Hollanda

“Davutoğlu Türkiye’nin yeni Başbakanı” başlığıyla haberi veren Hollanda yayın kurumu NOS televizyonu, Davutoğlu’nun isminin iktidardaki AK Parti’nin bugün yapılan özel toplantısında ön plana çıktığını duyurdu.

Haberde, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın yerine bu göreve resmen 27 Ağustos’ta seçilecek Davutoğlu’nun Başbakan Erdoğan’ın güvendiği isimlerden biri olduğuna dikkati çekildi.

Erdoğan’ın uzun yıllar danışmanlığını yapan Davutoğlu’nun daha sonra Dışişleri Bakanı olarak görev aldığı vurgulanan haberde, “Türk medyası kabinede daha fazla değişiklik bekliyor” ifadelerine yer verildi.

De Telegraaf gazetesi ise Davutoğlu’nun AK Parti liderliği ve Başbakanlık adaylığının Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını yazdı. Gazete, Ak Parti’nin 27 Ağustos Çarşamba günü yapılacak kongresinde ismi resmileşecek Davutoğlu’nun Başbakan Erdoğan’ın güvendiği biri olduğunu kaydetti.

Haberde, 2003’te Abdullah Gül’ün dışişleri danışmanı olarak siyaset sahnesine giren ve ardından 2009 yılından itibaren Dışişleri Bakanlığı yapmaya başlayan Davutoğlu’nun Başbakanlığında Türkiye’nin yeni bir yola girmesinin beklenmediği değerlendirmesi yapıldı.

RTL televizyonu ise “Davutoğlu Türkiye’nin yeni Başbakanı” başlığını tercih ettiği haberde, Davutoğlu’nun ayrıca AK Parti’nin gelecekteki liderliğine aday gösterildiğine de yer verildi. 

İsviçre Haber Ajansı SDA ise Davutoğlu'nun Türkiye'nin yeni başbakanı olacağını bildirdi.

Davutoğlu'nun parti genel başkanlığına ve başbakanlığa adaylığının AK Parti toplantısının ardından Erdoğan tarafından açıklandığı belirtilen haberde, Davutoğlu'nun Erdoğan'ın sadık bir takipçisi olarak görüldüğü kaydedildi.

Halk tarafından doğrudan seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı yetkilerini artırmak istediği ifade edilen haberde, yapılacak kabine revizyonunda Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın da bakan olarak yer almasının beklendiği bildirildi.

Yunan basını

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkan adayı gösterilmesi Yunan basınında da geniş yer aldı.           

Davutoğlu’nun adaylığının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilmesini internet sitelerinden yayımladıkları haberlerle duyuran Yunan basın kuruluşları, iktidardaki AK Parti’nin yeni liderinin ve Türkiye’nin yeni Başbakanının Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olacağını belirtti.

To Vima gazetesi, ''Türkiye’nin yeni başbakanı Davutoğlu olacak'' başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti’nin yeni liderinin ve ülkenin yeni başbakanının Davutoğlu olacağını açıkladığını yazdı.

Proto Thema gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında toplanan AK Parti MYK’da, partinin yeni liderinin Davutoğlu’nun olmasına karar verildiğini belirterek, Davutoğlu’nun 27 Ağustos’ta yapılacak olağanüstü kurultayda tipik olarak seçilmesinin ardından parti genel başkanlığını ve başbakanlık görevini üstleneceğini duyurdu.

Başbakanlık için icazet Davutoğlu’na

Kathimerini gazetesi, Davutoğlu’nun adaylığının Başbakan Erdoğan tarafından açıklandığını belirttiği haberinde ''Başbakanlık için icazet Davutoğlu’na'' başlığını kullandı. Gazete haberinde, Başbakan Erdoğan’ın Davutoğlu’nun adaylığını ilan ettiği konuşmasında, 27 Ağustos’ta yapılacak olağanüstü kurultayın ardından parti yönetimini büyük bir deneyimin beklediğini ve partinin bütünlüğünün önem taşıdığını vurguladığını belirtti.           

Ethnos gazetesi ise AK Parti liderliğine aday olma hakkının MYK tarafından Davutoğlu’na verildiğini belirterek, Davutoğlu’nun, ''Partimizde fitne tohumu ekmek isteyenler buna fırsat bulamayacak'' sözlerine yer verdi.

Yunan Haber Ajansı AMNA ise Davutoğlu'nun adaylığının ilan edilmesiyle ilgili haberinde, 27 Ağustos’ta yapılacak olağanüstü genel kurulda belirlenecek yeni parti yönetiminin önceliğinin partinin birliğinin sürdürülmesi konusu olacağı değerlendirmesinde bulundu. Davutoğlu’nun geniş biyografisinin de yer aldığı haberlerde, ilk kez 2011’de milletvekili seçilen Davutoğlu’nun akademik kariyerine dikkati çekilerek, İngilizce, Almanca ve Arapça bildiği belirtildi.

Hükümeti kontrolü altında tutacağından emin olunması yolunda bir adım

İngiltere’nin yayın kurumu BBC, “Erdoğan, Davutoğlu’nu yeni başbakan olarak gösterdi” başlıklı haberinde, "Erdoğan’ın yakın müttefiki Davutoğlu 2009 yılında beri Dışişleri Bakanı görevini yürütüyor. Davutoğlu önümüzdeki hafta gerçekleşecek seçimin ardından AK Parti’nin resmen yeni lideri olacak" ifadelerine yer verildi.

BBC haberinde, Davutoğlu’nun başbakanlık makamına aday olarak gösterilmesinin “Türk politikasının son 10 yıldan fazla süredir domine etmiş birinin hükümeti kontrolü altında tutacağından emin olunması yolunda bir adım” olarak nitelendirdi. 

BBC, Türkiye’nin halk tarafından doğrudan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesi dönemde sıklıkla “yeni anayasa” vurgusu yaptığı hatırlatılırken, “Davutoğlu, Erdoğan ile aynı politika vizyonuna sahip biri olarak görülüyor” ifadesine yer verdi. 

Daily Telegraph, AFP haber ajansına dayandırdığı haberinde, “Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yeni Başbakanı olarak müttefiki Ahmet Davutoğlu’nun adını verdi” başlığını kullandı.

Guardian gazetesi de, AP’nin haberini kullanarak, “Başkanlık sistemini hayata geçirmeyi planlayan Türkiye’nin Başbakanı Erdoğan, halefini aday gösterdi” başlığı atarken, “Erdoğan’a tam bağlılığı olan bir isim olarak görülen Ahmet Davutoğlu’nun, Erdoğan’ın kendinden sonraki isim olarak ilk tercihi olduğu uzun zamandır bildiriliyordu” diye kaydetti.

Guardian gazetesi gibi AP haberini kullanan Daily Mail, "Türkiye’nin yeni Başbakanı olarak Davutoğlu gösterildi" başlığını attı. 

ABD basını

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanı adayı gösterilmesi, ABD basınında geniş yer aldı. 

Amerikan haber ajansı AP, eski bir uluslararası ilişkiler profesörü Davutoğlu'nun, Başbakan Erdoğan'a en sadık isimlerden biri olduğuna ve Erdoğan'ın başbakanlık görevi için kendisini seçeceğinin uzun süredir konuşulduğuna dikkati çekti. Haberde, Erdoğan'ın, hükümeti perde arkasından hala  büyük ölçüde kontrol etmeyi sürdürebilmek için yerine "dostane bir başbakanı" yerleştirmek istediği şeklindeki uzman yorumlarına atıf yaptı.

Davutoğlu'nun, "gelecek yılki genel seçimlerde AK Parti'yi zafere götürecek yeteneğe sahip zeki bir politikacı olarak görüldüğünün" belirtildiği haberde Davutoğlu'nun, Dışişleri Bakanlığı görevinin ilk yıllarında Türkiye'nin eski hasımlarıyla ilişkilerini geliştirmeye yönelik çabalarından dolayı övüldüğü ancak bazı eleştirel kesimlerin, "komşularla sıfır sorun" politikasının daha sonra dağılarak Türkiye'nin Ortadoğu'da çok az müttefikinin kalmasına neden olduğunu düşündükleri kaydedildi.

Haberde, AK Parti Genel Başkan adayı olarak Davutoğlu'nun seçilmesinin, bir zamanlar Erdoğan'la yer değiştirecekleri tahminleri yapılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "devredışı kaldığı" anlamına geldiği ifade edildi.

AP haberinde, "Erdoğan'ın cumhurbaşkanının yetkilerini güçlendirmeyi planladığına dikkati çekilerek, Davutoğlu'nun büyük oranda geri planda bir rol üstlenmeyi kabul etmesinin beklendiği" yorumu yapıldı. Haberde, "Ancak Davutoğlu hırslı olmasıyla biliniyor ve Türkiye geçmişte, cumhurbaşkanlarının başbakanlar üzerinde kontrol kurmaya çalıştığı ve başaramadığının örneklerini yaşadı" değerlendirmesi yapıldı.

Erdoğan'ın, başbakanlığı süresince kendisine en sadık isimlerden biri olan Davutoğlu'ndan bu sadakatini bundan sonra da sürdürmesini beklediği belirtilen haberde, Davutoğlu'nun "Erdoğan'ın hitabet yeteneği ve güçlü liderlik vasıflarından yoksun olduğu, ancak partiyi birarada tutabilecek kapasitede bir isim olarak görüldüğü" kaydedildi.

Wall Street Journal gazetesinin haberinde de Davutoğlu'nun adaylığının beklenen bir karar olduğuna işaret ederek, "Erdoğan'ın yeni bir anayasaya zorlayarak, AK Parti üzerinde etkide bulunmaya devam ederken, cumhurbaşkanının yetkilerini de güçlendirmeye çalışmasının beklendiği" belirtildi. 

HABERE YORUM KAT