1. HABERLER

  2. HABER

  3. Davutoğlu: Halep'e Sahip Çıkacağız
Davutoğlu: Halep'e Sahip Çıkacağız

Davutoğlu: Halep'e Sahip Çıkacağız

"Rusya 6 binden fazla sortinin yüzde 90'ı sivilleri vurdu. Her bir bombanın düştüğü yer bilgisi elimizde" diyen Başbakan, "Şanlı, gazi, kahraman" dediği kent için "Halep'e sahip çıkacağız" dedi.

09 Şubat 2016 Salı 16:38A+A-

AK Parti grup toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Halep ve çevresine yönelik ağır bombardıman ve buradan Türkiye’ye kaçmak zorunda kalan Suriyelileri hatırlattı. "Yüreğimiz bütçelerimizden daha büyük" diyen Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bir halk Halep’te evlerinden olmaya devam ediyor. Halk düzenli orduya karşı direniyor. Yüzyıllar boyu kalbimizin, medeniyetimizin parçası olan Halep yanıyor ve dünya seyrediyor. Direnen Halep’e Gaziantep, Kahramanmaraş adına sahip çıkacağız. Türkiye bir bütün olarak arkalarında. Bizim için gazi Halep’tir, kahraman, şanlı Halep’tir. Gün gelecek bu zulüm bitecek. Suriye’de rejim güçleri Türkiye-Halep koridorunu kesin insani yardımı önlüyor. Türkiye bu kardeşlerimizin yanında olmasaydı, nereye gideceklerdi?"

"Çözüm için çok vaktimiz yok"

"Hangi mazlum millet varsa, ki müstevlilerin baskısı altındadır, biz onların yanındayız. Zorda olan hiçbir kardeşimize kapımızı kapatmadık, kapatmayacağız. Ancak uluslararası toplumun da gerçeklerle yüzleşmesi lâzım. Çözüm için çok vaktimiz yok."

"Bombaların nereye düştüğü bilgisi elimizde"

"Çözüm için bölgede olduğunu söyleyenler meselenin daha da büyümesini sağladılar. Rusya sivilleri bombalamaya devam ediyor. 6 binden fazla sortinin sadece yüzde 10’u DEAŞ’a karşı. Yüzde 90’ı sivilleri vuruyor. Her bir bombanın nereye düştüğü bilgisi elimizde var. Bunu ABD de NATO da biliyor. Ama uluslararası toplumun sesi çıkmıyor. Kalpleri donmuş. Tarih bunu kara lekeyle kayda geçirecektir. Halep’i, Bayırbucak’ı kan gölüne çevirenler, zalimler bu yaptıklarının hesabını bir gün mutlaka verecektir. Afganistan’ı terk ettikleri gibi zelil bir şekilde Suriye’yi terk edecekler."

"Ankara’da Almanca konuşmayı tercih eden…"

Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile pazartesi günü Ankara’da yaptıkları görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, Die Welt’ten Deniz Yücel’in sorusuna verdiği tepkiyi, grup toplantısında da sürdürdü. Gazetecinin, "Gazeteciler hapishanede, Silopi ve Cizre’de insan hakkı ihlâlleri var. Emniyet güçlerinin sivil halkı gözetmeksizin hareket ettiğinden söz ediliyor. Almanya sessizliğe büründü. Neler söyleyebilirsiniz?" demişti. Davutoğlu hem bununla hem de PKK’ya karşı Doğu ve Güneydoğu illerinde yürütülen "huzur ve demokrasi" tabirini kullandığı operasyonlar ve alınan önlemlerle ilgili açıklamalar yaptı. Mardin'de geçen cuma açıkladığı eylem planının yeni detaylarını da ilke kez burada duyurdu. İfadeleri şöyle:

"Merkel ile basın toplantımızda, Ankara’da Almanca konuşmayı tercih eden ve Türk olduğunu sonradan öğrendiğim bir gazetecinin bir sorusu vardı. Türkiye’yi itham eden bir soruydu. Herkes istediği soruyu sorar ama hak ettiği cevabı alır. Biz Avrupa standartlarında bir ülkeyiz. Ancak kamu düzenini kim ederse etsim mutlak suretle durdurulacak. Tek bir silah kalmayana kadar bu mücadelemiz devam edecek. Ülke olarak bir yandan terörle en etkin şekilde mücadelemizi sürdürüyoruz, diğer yandan da terörden zarar gören vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecek her türlü tedbiri alıyoruz. Şimdi, hazırladığımız bu eylem planının adını, bundan sonra, 'Birlik, huzur ve demokrasi eylem planı' olarak ilân ediyorum. Bundan sonra hep böyle anacağız. Birlik, huzur ve demokrasi eylem planı kapsamında demokratik reform adımları atılacak."

"Yangın yerinde gül yetiştireceğiz"

"El yapımı patlayıcıların önlenmesi için, terör örgütünün tedarik kanallarının kapatılması için gereken yapılacak. Patlayıcı yapımında kullanılan gübrelerin takibi izlenecek. Silopi tamamen temizlendi. Kimse geriye dönülür sanmasın, bütün önlemler alınacak. Geçici ve kalıcı polis noktaları oluşturulacak. İhtiyaç duyulan her türlü yasal düzenleme yapılacak. Tam bir sosyal seferberlik çağrısı yapıyoruz. Yangın yerinde gül yetiştirip vatanımızı gülistana çevireceğiz. Terörden etkilenen ailelere her bakımdan destek olunacak. Her ilçe için bir bakanımız rehabilitasyon çalışmalarını takip edecek."

"Teröre destek verenin ilişiği kesilecek"

"Bazı belediyeler kaynakları adil kullanmıyor. Maalesef özellikle büyükşehir belediyelerinin muhalefette olduğu yerlerde, özellikle Doğu ve Güneydoğu'da istismar edildi. Belediyelerin temelde altyapı ve yatırım hizmetlerine yönelmeleri için gerekli tedbirler alınacak. Örneğin Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne bunun için ayrılan kaynak kesilecek. Yerel yönetimlerin istismar edilmesine izin vermeyeceğiz. Gittiğim yerlerde teröre destek veren personel olduğu bilgisini de alıyorum. Bu kamu personellerinin ilişiği kesilecek. İster doğrudan destek versin ister paralel çete üzerinden… Milletin kaynağını terör örgütü için kullananlar hakkında işlem yapılacak. Elinde silah olan muhatap alınmayacak. Elinde silah olanın muhatabı milletin yüreğidir, bileğidir."

Medya temsilcileriyle görüşme

Davutoğlu hafta sonu İstanbul’da medya temsilcileriyle yaptığı görüşmeyi de hatırlatarak, “Medya temsilcileriyle görüştük. Türkiye basın özgürlüğünün sonuna kadar yaşandığı bir ülkedir. Beklentimiz ortak meselelerde aynı gemide olduğumuz bilincinde hareket etmeleridir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT