1. HABERLER

  2. HABER

  3. Davutoğlu: Esas Olan Tutuksuz Yargılama
Davutoğlu: Esas Olan Tutuksuz Yargılama

Davutoğlu: Esas Olan Tutuksuz Yargılama

Başbakan Davutoğlu, MİT TIR’larıyla ilgili haberler için “Olayın birinci hedeflerinden biri de bendim.” dedi. “Esas olan tutuksuz yargılanmadır. Ama biz böyle bir yönlendirme içine girmeyiz.” diye de ekledi.

30 Kasım 2015 Pazartesi 11:09A+A-

AB zirvesi için Brüksel’e giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül’ün MİT TIR’larıyla ilgili haberler nedeniyle tutuklanmasını değerlendirdi. Olayın birinci hedeflerinden biri olduğunu anlatan Başbakan, tutuksuz yargılamaya vurgu yaptı.

“Olayın birinci hedeflerinden biri de bendim. MİT TIR’ları operasyonları yapıldığında cuma günü Harran’daydım. Büyükelçiler toplantısı yapılırken yaşandı. Üç kişi hedefe konuldu. O zamanki başbakanımız (Erdoğan). dışişleri bakanı olarak ben ve MİT müsteşarımız (Hakan Fidan). Üçümüzün doğrudan hedefe konulması olayıdır. Daha sonra odamızın dinlenmesi de aynı sürecin devamıdır. Üçümüzü de uluslararası ceza mahkemesine çıkarmak için yürütülen haince bir faaliyet. Benim odamı da dinleyen aynı çete. O yayınlar da bu kumpası destekleyen yayınlar.”.

“Zorunlu Hâller Dışında Tutuksuz Yargılama...”

“Devlet sırrı diye bir gerçeklik var. Bu kadar kriz yaşanırken devlet birçok tedbiri almak zorunda. Aldığınız bu tedbirler saptırılarak ve kurallar da aşılarak yalan yanlış yorumlarla devleti zora sokacak şekilde devlet sırları yayınlanırsa bu suçtur. Dünyanın her yerinde suçtur. Dönüp yargının her adımında hükûmeti suçlamak da doğru değil. Ama esas olan tutuksuz yargılamadır. Zorunlu hâller dışında tutuksuz yargılama gibi bir yol belirlenmesinin doğru olacağı kanaatindeyim. Ama biz böyle bir yönlendirme içine girmeyiz. Yargı bağımsız işleyiş içinde kararını verir.”.

“Türkiye İdare Bakımından Zor Bir Ülke”

Türkiye’nin idaresi açısından “zor bir ülke” olduğunu belirten Başbakan, şunları söyledi:

“Türkiye idare bakımından zor bir ülke. Her an bir olayla karşılaşabiliyorsunuz. 78 milyon dinamik bir nüfus, son derece kritik coğrafyalara komşusunuz. 1 Kasım’dan sonra biz de şunları şunları yapacağız diye planlı bir hayatı düşünürken, sabah uyandığımda genelkurmay başkanı aradı. Genelkurmay başkanı sabahın erken saatinde arıyorsa, ya da içişleri bakanı, her şeyi ikinci sıraya iten bir gündem var demektir. Arkasından AB ile ilgili zirveye gidiyoruz, Tahir Elçi’nin ölümü bir anda gündeme geliyor. Bu da Türkiye’de başbakan olmanın bir kaderi. Diyarbakır’da bu saldırı biraz da yeni dönemin krizli girmesini isteyen çevrelerin yaptığı husus.”.

“Aslî Fail PKK”

Davutoğlu, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili ise şu ifadeleri kullandı:

“Teröristler, açıklamanın 100 metre yakınına silahlı bir şekilde geliyorlar ve polise ateş açıyorlar. Olayı tetikleyen terörist. Polis bir mukabelede bulunmak zorunda kalıyor. 100 metre ötede de Tahir Elçi açıklamayı bitirmiş, orada hayatını kaybediyor. Bir çapraz ateş içinde kalmak mı, bilinçli olarak o sırada kargaşadan istifade etmek isteyen bir provokatörün atışı mı, tespit edilecek. Burada aslî fail terör örgütüdür. Eğer polise yönelik o saldırı, kargaşa olmamış olsa ne ateş etme ihtimali olur ne de birinin öldürülmesi olayı yaşanmış olurdu.”.

Hürriyet, Milliyet, Star, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT