1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Dargeçit’teki Kemikler 13 Yaşındaki Seyhan’ın
Dargeçit’teki Kemikler 13 Yaşındaki Seyhan’ın

Dargeçit’teki Kemikler 13 Yaşındaki Seyhan’ın

Faili meçhul kazısında çıkan kemikler, 13 yaşındaki Seyhan Doğan’ın…

18 Eylül 2013 Çarşamba 08:01A+A-

Mardin’in Dargeçit ilçesi Boğaz-köy’de geçtiğimiz yıl şubat ayında yapılan faili meçhul kazısında bulunan kemiklerin kime ait olduğu tespit edildi. 

Adli Tıp, kemiklerin, Boğazköy’de 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamayan 13 yaşındaki Seyhan Doğan’a ait olduğunu belirledi. Doğan’a ait kemikler, Dargeçit ilçesindeki mezarlıkta 2000 yılında vefat eden annesi Asiye Doğan ve 2010 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu ölen babası Ramazan Doğan’ın yanına gömülecek.

Dargeçit’te 1995 yılında İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerler çok sayıda eve baskın düzenleyerek, 4’ü çocuk 8 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan Hazni Doğan (9), Seyhan Doğan (13), Abdurrahman Coşkun (18), Abdullah Olcay (21), Mehmet Emin Aslan (18), Nedim Akyol (13), Davut Altunkaynak (12) ve Süleyman Seyhan’dan bir daha haber alınamadı. 17 yıl sonra ailelerin savcılığa başvurması üzerine geçtiğimiz yıl Mardin Cumhuriyet Savcılığı, Boğazköy köyünde kazı yapılmasına karar verdi. Köyde yapılan kazılarda birçok insana ait kafatası ve kemikler bulundu. Adli Tıp Kurumu’nda ailesinden alınan kan ve doku örneğiyle üzerinde yapılan incelemeden sonra bulunan kemiklerin Seyhan Doğan’a ait olduğu kesinleşti. Mardin İnsan Hakları Derneği Başkanı Avukat Erdal Kuzu, kimlik tespitinin kesinleşmesi üzerine Seyhan Doğan’ın, Dargeçit ilçesinde kılacakları cenaze namazının ardından toprağa verileceğini söyledi. Kürtlere karşı devlet tarafından işlenmiş olan insanlık suçunun en somut delili olan bu olayın faillerinin hâlâ dışarıda olduğunu belirten Avukat Kuzu, “Dargeçit ilçesinde 1993-1996 yıllarındaki devlet konsepti kamuoyuna açıklanmalı. Konseptin uygulayıcılarının, askeri ve sivil ayakları dâhil olmak üzere tamamının yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT