1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Darbeciler Ezher Üniversitesi'nde Sıkıyönetim İlan Etti
Darbeciler Ezher Üniversitesi'nde Sıkıyönetim İlan Etti

Darbeciler Ezher Üniversitesi'nde Sıkıyönetim İlan Etti

Mısır hükümeti, ülkenin en büyük dini kurumu olan Ezher’in yapısı ile ilgili değişiklikleri onayladı. Yeni düzenlemeyle öğrencilerden sonra eğitim görevlilerinin de üniversiteden atılması kolaylaşıyor.

18 Eylül 2014 Perşembe 08:07A+A-

Mısır hükümetinin onayladığı ve Ezher'in yapısını değiştirecek düzenlemeyle, öğrencilerden sonra öğretim görevlilerinin de üniversiteden atılması kolaylaşıyor. 

Yeni Ezher Kanunu'na göre öğretim görevlileri şu durumlarda üniversiteden ihraç edilecek:

- Eğitimin akışını engelleyecek gösterilere katılmak.

- Şiddet olaylarında kullanılabilecek herhangi bir maddeyi içeri sokmak.

- Üniversite binası ve malzemelerine zarar vermek.

- Eğitim görevlisinin şerefiyle uyuşmayan herhangi bir fiil.

Ezher öğrencilerine hapis

Mısır'da Ezher öğrencilerine yönelik yargılamalar ise sürüyor. Nasr kentindeki Ceza Mahkemesi, altısı kız 16 Ezher Üniversitesi öğrencisini Ocak ayında yaşanan şiddet olaylarına karıştıkları gerekçesiyle 4’er yıl hapis cezasına çarptırdı.

Sanık avukatları, kararın ikinci duruşmada ve acele bir şekilde verildiğini, mahkemenin savunmanın taleplerini dikkate almadığını söyledi.

Savcılık 116 öğrenciyi salıverdi

Mısır Başsavcılığı ise, izinsiz gösteri düzenlemek suçlamasıyla gözaltına alınan darbe karşıtı 116 öğrencinin serbest bırakılmasına karar verdi.

Başsavcılık yaptığı yazılı açıklamada, ‘Yeni eğitim-öğretim yılının yaklaşması dolayısıyla yapılan incelemeler sonunda, Başsavcı Hişam Berekat, okul hayatına devam etmesi için 116 öğrencinin serbest bırakılmasına karar verdi’ ifadelerini kullandı.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasının ardından birçok şehirde darbe karşıtı gösteriler düzenlenmişti. Bu eylemlere katılan binlerce kişi ‘gösteri yasasına muhalefet’ suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Kaynak: Al Jazeera, AA

HABERE YORUM KAT