1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Darbeci Sisi'ye Körfez Yardımı Sürüyor
Darbeci Sisi'ye Körfez Yardımı Sürüyor

Darbeci Sisi'ye Körfez Yardımı Sürüyor

Mısır ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında, bir yıl geçerli olmak kaydıyla 9 milyar dolar tutarında petrol anlaşması imzalandı. BAE darbe yönetiminin en büyük destekçileri arasında.

01 Eylül 2014 Pazartesi 19:37A+A-

Mısır Petrol Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Mısır Petrol Kurumu ile Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) arasında varılan anlaşma Mısır'ın bir yıllık petrol ihtiyacının bir bölümünü karşılamayı hedefliyor. Açıklamada, alınacak petrolün miktarı ya da anlaşmanın hangi şartlarda gerçekleştiğiyle ilgili ayrıntılı bilgi yer almadı.

BAE, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden alındığı 3 Temmuz 2013'ten bu yana, Mısır'a destek veren ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.

Mısır'ın, aylık petrol ithalatı 1,3 milyar doları buluyor.

3 Temmuz darbesinin mimarı olan ve tartışmalı seçimlerle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Sisi’nin altından kalkma ihtimalinin en zor olduğu konulardan biri, kaosun ve şiddetin de tetiklemesiyle çöküşün eşiğine gelen ekonomi.

Darbe yönetimine Körfez yardımı

Darbe rejimi şu ana kadar Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi Körfez ülkelerinin verdiği dış destekle ayakta kalmaya çalıştı.

Sisi yönetimi, farklı alanlarda verilen devlet desteklerini kaldırma kararı almıştı.

Ülkede geçtiğimiz yıl 3 Temmuz’da Abdulfettah Sisi’nin liderliğinde yapılan darbeyle, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tutuklandı ve hapse atıldı.
Mursi, hakkında açılan farklı davalardan yargılanıyor.

Darbe sonrasında sokağa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.

Müslüman Kardeşler darbe yönetimi tarafından ‘terör örgütü’ ilan edilirken teşkilatın yöneticileri idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

Ülkede darbenin ardından başlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle mağdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.

Haksız suçlamalarla ve hiçbir somut delil olmadan aylarca yargılanan Al Jazeera çalışanları Peter Greste, Muhammed Fehmi ve Baher Muhammed 7 ila 10 yıl arasında hapis cezasına mahkûm edildiler.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

 

HABERE YORUM KAT