1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Darbeci Mısır ve Arap Birliğinden Koalisyona Destek
Darbeci Mısır ve Arap Birliğinden Koalisyona Destek

Darbeci Mısır ve Arap Birliğinden Koalisyona Destek

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Mısır'ın, IŞİD örgütü tarafından desteklenen fikirlere karşı çıkarak “terörü sonlandırma”da önemli rol oynayabileceğini belirtti.

14 Eylül 2014 Pazar 02:01A+A-

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, darbeyle cumhurbaşkanı olan Abdulfettah es-Sisi ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile yaptığı görüşmelerin ardından Mısırlı mevkidaşı Şükri'yle ortak basın toplantısı düzenledi. 

Kerry, Mısır yönetiminin özellikle Sina Yarımadası'nda "terör ve radikallikle" mücadelede ön saflarda yer aldığını kaydetti. 

"Mısır, IŞİD tarafından desteklenen fikirlere karşı çıkarak terörü sonlandırmada önemli rol oynayabilir" diyen Kerry, Mısır ve Arap Birliği'nin IŞİD'le mücadele noktasında uluslararası ittifak konusunu desteklediğini dile getirdi.

Kerry, görüşmelerinde, çabaların hızlandırılması ve daha fazla ülkeyi bir araya getirerek sorumluluğun dağılımı için yollar aradıklarını ifade ederek "Mısır ve Arap Birliği'ne IŞİD'le mücadele noktasında verdikleri desteklerden dolayı minnettarız. Mısırlı yetkililerle yaptığımız görüşmeler IŞİD herkes için tehlike haline gelmeden radikallik ve terörle mücadele ihtiyacına odaklandı" diye konuştu. 

IŞİD konusunda uluslararası ittifakın sağlanmasına ilişkin Kerry, şunları söyledi:

"IŞİD gibi teröristlerin modern dünyada yeri yok, BM Genel Kurul toplantılarındaki hedefimiz de buydu. IŞİD'le mücadelede uluslararası çabalar konusunu da Cidde'de liderlerle görüştüm. Bu yalnızca askeri operasyonlarla bitmeyecek. Bu mücadele, insani yardımlar sunulması, IŞİD'e illegal yollarla finansmanı ve Irak'a yabancı savaşçıların girişinin durdurulması aracılığıyla olacak."

Mısır'daki Gösteri Kanunu Görüşülecek

Kerry, Sisi ile Mısır'ın Irak'ta yaşanan gelişmelerle ilgili atması gereken adımları görüştüklerini de kaydetti.  

ABD'nin "Mısır'da birçok alanda değişimlerde başarılı olması konusunda istekli olduğunu" belirten Kerry, "Önemli ekonomik reformlar, parlamento seçimleri, insan haklarının ve istikrarın korunmasında Mısır'a destek vereceğiz" ifadesini kullandı.

Mısır'daki özgürlükler konusunda endişesi olup olmadığına ilişkin bir soruya Kerry, "Özgürlükler konusunda ki endişelerimizi ilettik. Hep birlikte başta gösteri kanunu olmak üzere özgürlükler konusunu görüşeceğiz" yanıtını verdi. 

Kerry, Mısır'ın Gazze'de ateşkesin sağlanmasında oynadığı "öncü" rolden övgüyle söz etti.

Libya'da yaşanan gelişmelere dair ise Kerry, "Libya'da seçimler yapıldı. Bu seçimlerin sonucuna saygı göstermemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

Samih Şükri ise toplantıda, "Kerry'le terörle mücadeleye ilişkin düzenlenen Cidde Konferansı'nın sonuçlarını ele aldık. Mısır, bölgede terörü yok edecek tüm çabaları destekliyor" dedi.

Şükri, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulması için Filistin-İsrail arasındaki müzakerelerin yeniden başlaması konusunda görüş birliğinde olduklarını bildirdi. 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum