1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. Darbeci Albay “Polisler Gelirse Vurun” Emri Vermiş!
Darbeci Albay “Polisler Gelirse Vurun” Emri Vermiş!

Darbeci Albay “Polisler Gelirse Vurun” Emri Vermiş!

Hatay’da darbe kalkışmasıyla ilgili hazırlanan iddianamede, tutuklu sanıklardan eski Merkez Komutanı Albay Kadir Ayhan’ın 15 Temmuz gecesi koğuştan askerleri kaldırarak “Polisler gelirse vurun.” şeklinde emir verdiği belirtildi.

24 Ocak 2017 Salı 13:59A+A-

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen 15-16 Temmuz’daki darbe kalkışmasıyla ilgili soruşturma kapsamında, aralarında asker ve polislerin de bulunduğu 44’ü tutuklu biri firari 45 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 5 yıldan 10 yıla kadar çeşitli hapis cezaları istemiyle hazırlanıp Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen 112 sayfalık iddianamede, 15 Temmuz günü dönemin Merkez Komutanı Albay Kadir Ayhan’ın darbe gecesi yaptıklarına da yer verildi.

AA’da yer alan habere göre, iddianamede, Ayhan’ın tutuklu sanıklardan darbeciler tarafından “sıkıyönetim komutanı” ilân edilen eski 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Hasan Polat, dönemin 2. Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Mehmet Ali Tuna ile görevi o gün devralan Albay Necmi Eroğlu ve bir mahalle muhtarına albay kıyafeti giydiren ve kendisinden silâhlı kişiler bulmasını isteyen eski Serinyol Jandarma Alay Komutanı Albay Etem Metehan Yaşar ile birlikte hareket ettiği detaylı şekilde anlatıldı.

Adı geçen sanıkların Gülen örgütüne üye oldukları bildirilen iddianamede, bu kişilerin darbe kalkışması içerisinde bizzat yer aldıkları kaydedildi.

“Polisler Gelirse Vurun, Şeklinde Emir Verdi”

İddianamede, Ayhan’ın 15 Temmuz gecesi koğuştan askerleri kaldırdığı ve “Darbe oldu, kalkın, hemen silâhları tam doldurun ve size ‘vur’ emri veriyorum.” dediği, şarjörlerden manevra mermilerini çıkarttırdığı, askerlere de “Polisler gelirse vurun.” diyerek emir verdiği aktarıldı. Soruşturma sürecinde de emniyete gönderilen elektronik postada bu bilgilerin kullanıldığı ifade edildi.

Bilgisine başvurulan Hatay 121. Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı’nda görevli bir başçavuş da o gece yaşananları şöyle anlattı:

“Dinlenme odasında bulunduğum sırada Başbakan’ımızın televizyondan ‘Kalkışma oluyor.’ sözünü işittim ve haberleri takip etmeye başladım. Saat 23.00 gibi aralarında merkez komutanı ve aynı zamanda askerî gazino müdürü olan Jandarma Albay Kadir Ayhan telâşlı şekilde gazinoya geldi. Bana hitaben ‘Bütün askerleri kaldırın ve nöbet mevzilerini takviye etsinler.’ emrini verdi. Ben askerleri kaldırmak için koğuşa doğru gittiğimde kendisi de arkamdan koğuşa geldi. Askerleri ikimiz beraber kaldırdık. Askerler nöbet mevzilerine giderken Ayhan askerlere hitaben ‘Polisler gelirse vurun.’ şeklinde emir verdi. Daha sonra da ‘121. Eğitim Alay Komutanlığı’na gidiyorum.’ diyerek gazinodan ayrıldı.”

“Gazinonun Önüne Gelen Herkesi Vuracağız”

İddianamede ifadesi yer alan bir er de Merkez Komutanlığı’nda yatarken saat 23.00 sıralarında Ayhan’ın koğuşa geldiğini ve “Çabuk kalkın, darbe oldu, giyinin.” dediğini aktardı.

Bunun üzerine herkesin koğuştan dışarı çıktığını kaydeden asker, şöyle konuştu:

“Depoya bakan askere ‘Silâhlığı aç, herkes silah alsın, dolu şarjör ve mühimmatını alsın.’ dedi. Biz de silâhlarımızı alarak koğuşun önüne geçtik. ‘Vur emri var, gazinonun önüne gelen herkesi vuracağız.’ dedi. Sonra da kendi sivil aracıyla evine gitti. Ben de kendisinin makam aracıyla 75. Yıl Mahallesi’ndeki evine gittim ve sivil aracını eve bırakan Kadir albayı makam aracıyla aldım. Aldığımda elinde viski vardı, bana ‘Çok hızlı bir şekilde alaya gidelim.’ dedi. Giderken araçta telefonla birini aradı ve ‘Ben evimdeki karımla çocuğumla helâlleştim, vedalaştım, önüme çıkan herkesi vuracağım.’ dedi.”

HABERE YORUM KAT