1. HABERLER

  2. HABER

  3. Darbe Yapılan Mali'de 'Askerî Yağma' Başladı
Darbe Yapılan Malide Askerî Yağma Başladı

Darbe Yapılan Mali'de 'Askerî Yağma' Başladı

Perşembe günü düşük rütbeli subayların bir darbeyle yönetime el koyduğu Batı Afrika ülkesi Mali'de, askerlerin yağma yapmayı sürdürdüğü bildirildi.

25 Mart 2012 Pazar 03:44A+A-

Perşembe günü düşük rütbeli subayların bir darbeyle yönetime el koyduğu Batı Afrika ülkesi Mali'de, askerlerin yağma yapmayı sürdürdüğü bildirildi.

Başkent Bamako sakinleri, ilk iki gün başkanlık sarayını, devlet televizyonunu ve gümrük müdürlüğünü talan eden askerlerin, şimdi de petrol istasyonlarını yağmaladıklarını, özel araçlara keyfi olarak el koyduklarını anlatıyor. Adama Quindo adlı bir Malili, başkentteki manzarayı Reuters'e yaptığı açıklamada, "Halk askerlerden korkuyor. Ya araçlarımızı durdurup içinde ne var ne yok alıyorlar ya insanları dışarı çıkarıp otomobillerini alıyorlar veyahut dükkanlara zorla giriyorlar." sözleriyle aktarıyor. Marketler, benzin istasyonları ve işyerlerinin hâlâ kapalı olduğu Bamako'da benzin fiyatlarının da iki katına çıktığı belirtiliyor. Darbecilerin lideri Yüzbaşı Amadou Sanogo ise yağma olaylarına sadece askerlerin karışmadığını ileri sürdü. Devlet televizyonundan halka hitap eden Sanago, "Bu barbarlıklar bizim askerlerimiz tarafından yapılmıyor. Herkes marketten asker üniforması satın alabilir." savunmasını yaptı. Ülkenin tamamında kontrolün kendilerinde olduğunu, halkın normal hayatına dönebileceğini iddia etti.

Öte yandan, darbeye sert tepki göstererek Mali'nin üyeliğini askıya alan Afrika Birliği'nin cuma günü darbeci subaylarla görüşmek üzere bir heyeti ülkeye gönderdiği öğrenildi. Heyetin subayları iktidarı gecikmeksizin sivillere devretmeye ikna etmeye çalıştığı ifade edildi. Afrika Birliği yetkilileri, kendileri için darbeyle devrilen hükümetin hâlâ ülkenin meşru temsilcisi olduğunu söyledi. Bu arada, Zimbabve hükümeti, Dışişleri Bakanı Simbarashe Mumbengegwi'nin Mali'de bir otelde mahsur kaldığını duyurdu. Kenya Dışişleri Bakanı Moses Wetangula da ülkede mahsur durumda. (ZAMAN)

HABERE YORUM KAT