1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Danimarka'dan İran'a Suikast Girişimi Suçlaması
Danimarka'dan İran'a Suikast Girişimi Suçlaması

Danimarka'dan İran'a Suikast Girişimi Suçlaması

Danimarka, İranlı bir muhalife yönelik suikast girişiminin arkasında Tahran hükümetinin olduğunu öne sürerek büyükelçisini geri çekti.

30 Ekim 2018 Salı 23:18A+A-

Danimarkalı yetkililer, İran istihbaratından bir kişinin ülkede yaşayan İranlı bir muhalife suikast girişimi planladığını açıkladı. Olayla ilgili İran asıllı bir Norveç vatandaşı 21 Ekim’de İsveç’te yakalanarak Danimarka’ya iade edildi.

Suikast girişiminin hedefinde, Ahvaz’ın Kurtuluşu için Arap Mücadelesi Hareketi’nin (ASMLA) Danimarka’daki liderini hedef aldığı belirtildi.

Danimarkalı yetkililer, “İran gizli istihbaratından bir kişinin Danimarka topraklarında bir suikast girişimi planladığını biliyoruz.” dedi. Danimarka Dışişleri Bakanlığı daha sonra suikast girişiminden İran hükümetini sorumlu tuttu ve Tahran büyükelçisini geri çağırdı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bahram Kasemi ise, suikast girişimi iddialarını reddetti. 'Avrupa ile İran'ın ilişkilerini bozmak isteyen düşmanlar'ın bu girişimi yaptığı iddia edildi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “suikast girişimi gibi bir planın yapılması kabul edilemez” dedi. Samuelsen ayrıca, “Avrupalı Birliği devletleriyle gereken yaptırım kararlarını alacaklarını” ekledi.

Danimarka polisi 28 Eylül’de, herhangi olası bir saldırıya karşı İsveç’ ve Almanya’ya giden feribot seferlerini durdurdu ve bazı köprüleri kapattı.

ASMLA’nın kurucusu Ahmad Mola Nissi, 2017’de Hollanda’da öldürülmüştü. Danimarka güvenlik güçleri o günden sonra, ülkedeki yetkilileri özel koruma altına almıştı.

Kaynak: Euronews

HABERE YORUM KAT