1. HABERLER

  2. HABER

  3. MEDYA

  4. Cumhuriyet'te Üst Düzey Yöneticiler Görevden Alındı
Cumhuriyet'te Üst Düzey Yöneticiler Görevden Alındı

Cumhuriyet'te Üst Düzey Yöneticiler Görevden Alındı

İki köşe yazarının Hz. Muhammed karikatürüne yer vermesiyle tartışma yaratan Cumhuriyet gazetesinde Genel Yayın Yönetmeni görevden alındı, iki yönetici de istifa etti.

30 Ocak 2015 Cuma 19:21A+A-

Haksöz Haber

Hem "Mustafa Kemal'in Askeriyiz" hem de "Hepimiz Charlie Hebdoyuz" ezberleriyle maruf Cumhuriyet Gazetesi'nde yaklaşan seçimler öncesi sıkı bir deprem oldu ve yıkıcı nitelikte artçı sarsıntıların olma ihtimali de epeyce yüksek.

Cumhuriyet Gazetesi Ergenekon-Balyoz cuntalarının, Baas/Esed rejiminin, 17-25 Aralık darbe sürecinin ardından Charle Hebdo'nun da temsilci ve sözcülüğüne şevkle soyundu ama kabak idari kadronun başına patladı. 

Toplumdaki nefret duygularını tavan yaptıran İslam ve Müslüman düşmanlığı öyle bir raddeye vardı ki muhtemelen CHP yönetimi yaklaşan seçimlerde mevcut tablonun aleyhine döneceği endişesiyle gazete yönetiminin tasfiye edilmesi hususunda baskı yaptı. Hz. Muhammed (a.s.)'a hakaret ve düşmenlık içeren çirkin ve edepsiz karikatürleri yayınlamanın mutlaka bir faturası olacaktı ve oldu. 

Şimdi sırada kamuoyunun "dişi şebbiha" olarak tanıdığı Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'nın da kapı önüne konulmasına geldi. CHP yönetiminin yarı resmi yayın organı olarak bilinen Cumhuriyet'in toplumdaki İslam düşmanı ve darbeci niteliğinin seçimlerde partiye zarar vermesini önlemek üzere cezalandırıldığı tahmin ediliyor. Fakat bu kadar uzun dönemler sürdürülen şirretçe yayınların yönetimdeki üç kişiye kesilerek kapatılabileceği zannı hiç de gerçekçi değil. Yakın zamanda 'üç kurban' vererek yola devam edilemeyeceğini hep birlikte göreceğiz.

Görevden almalar Cumhuriyet Gazetesi'nin internet sitesinden duyuruldu. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu'nun bugün yaptığı toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni ve İcra Kurulu Üyesi Utku Çakırözer görevden alındı. Çakırözer geçen eylül ayında bu göreve getirilmişti.

Genel Yayın Koordinatörü Murat Sabuncu ve Yazı İşleri Müdürü Ayşe Yıldırım Başlangıç'ın da yönetime istifalarını sunduğu ve bunların kabul edildiği açıklandı. 

Genel yönetmenliğine ilişkin görevlendirmenin daha sonra yapılacağı duyuruldu. Yönetim değişikliğinin gerekçesi şu ifadelerle açıklandı:

"Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu’nun bugün yapmış olduğu toplantıda, Cumhuriyet gazetesi yayın yönetiminde yaşanan uyumsuzluk ve anlaşmazlıkların sürdürülemez bir iş ilişkisi noktasına geldiği, bunun yarattığı olumsuzlukların kurumsal yapıda da aksamalara neden olduğu değerlendirilmiştir.

Öte yandan gazete satışlarının daha üst seviyelere çıkarılması, gazetemizin daha geniş okur kitlelerine ulaştırılabilmesi bakımından yayın yönetiminde bir değişimin uygun ve gerekli olacağı kanaati oluşmuştur.

Bu durumda yayın yönetiminin tümüyle yeniden yapılandırılmasının, bu nedenle de Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer, Genel Yayın Koordinatörü Murat Sabuncu, Yazı İşleri Müdürü Ayşe Yıldırım Başlangıç’ın mevcut görevlerinden ayrılmalarının uygun olacağı sonucuna varılmıştır."

Açıklamanın başında ise, "Öncelikle belirtmek isteriz ki, Mustafa Kemal Atatürk'ün adını koyduğu Cumhuriyet gazetesinin temel yayın ilkeleri ve politikaları doğrultusunda yayınının daha etkili şekilde ve gelişerek devam edeceğinden, demokrasi, insan hakları, eşitlik, sosyal adalet, laik ve demokratik cumhuriyet, özgürlükler ekseninde yerleşmiş ve kökleşmiş olan yayıncılık anlayışının sürdürülmesi için çaba gösterileceğinden kimsenin kuşkusu olmamalıdır." denildi.

Cumhuriyet Gazetesi, 7 Ocak'ta Paris'te 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan Charlie Hebdo dergisine saldırı sonrası basılan ilk sayısından bir seçki yayınlamıştı. Ancak 14 Ocak'taki bu yayının dağıtımından önce, matbaa çıkışı polis savcılık talimatıyla baskıyı kontrol etmişti. Seçkide derginin kapağındaki Hazreti Muhammed çizimine yer verilmemiş, ancak gazetenin yazarlarından Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan, söz konusu çizimi köşelerinde kullanmıştı. 

Utku Çakırözer, tepkilere yol açan bu durumu “Gazetemizdeki yazarlarımız kişisel tercihlerini özgürce köşelerinde yansıtabilir. Bunu olumlu görenler de, incitici görebilecek olanlar da olabilir. Yazarların yorum özgürlükleriyle ilgili bir konu olduğunu görüyoruz” sözleriyle açıklamıştı.

İki yazar ve gazete yöneticileri hakkında savcılık res'en soruşturma başlatmıştı. 

HABERE YORUM KAT