1. HABERLER

  2. HABER

  3. BİYOGRAFİLER

  4. "Cübbeli Ahmet Hoca" Kimdir?
"Cübbeli Ahmet Hoca" Kimdir?

"Cübbeli Ahmet Hoca" Kimdir?

Polemikleri, esprileri ve tepki toplayan iddialarıyla gündemden hiç düşmeyen "Cübbeli Ahmet Hoca" kimdir?

11 Aralık 2011 Pazar 00:11A+A-

28 Şubat sürecinde adı sıklıkla duyulmaya başlayan Ahmet Mahmut Ünlü, vaazları ve çıkışlarıyla Türkiye gündeminde bir fenomen haline geldi. Peki, Cübbeli Hoca Kimdir?

***

CÜBBELİ AHMET HOCA KİMDİR?
Bülent Şahin Erdeğer / On5yirmi5

Gerçek adı Ahmet Mahmut Ünlü, takipçileri ona "Cübbeli Ahmet Hoca" diyor.

1965 İstanbul doğumlu. Giresun Göreleli olup 3-4 yaşlarında iken ilim tahsiline başladı. Küçük yaşlarında Cübbe giydiği için Cübbeli Ahmed lakabını aldı. Nakşibendi Tarikatının İsmailağa Kolu olarak bilinen dergahında halen liderlik konumunda olan Mahmud Ustaosmanoğlu tarafından özel olarak eğitilen Ünlü, 11 yaşına kadar Fatih Çarşamba İsmailağa camiinde medrese eğitimine devam etti. O yaşta Yavuz Selim ve Kasımpaşa Camii gibi büyük camilerde verdiği vaazlar büyük kalabalıklar tarafından izlenmeye başlandı. 12 yaşında Rize Pazardaki Tütüncüler Köyü Kur'an kursunda Resül Bölükbaşı Hoca'dan Sarf, Nahiv, İlmi Kelam, Meani,Tefsir, Hadis ve Fıkıh dallarında uzun seneler sürecek kitapların tahsilini 20 aylık zaman zarfında bitirerek 1980 tarihinde onbinlerin katılımıyla tertip edilen merasimde icazet-i ilmiyesini aldı. 

Cübbeli Ahmet'in tarikat içinde isminin öne çıkmasında keskin zekası ve kıvrak, espritüel üslubunun payı büyük.

Cübbeli Ahmet, İstanbul'a dönüşünden sonra Kefevî Camii İmamı Mustafa Kılıç Hoca Efendiden 6 ayda hafızlığını tamamladı. İsmailağa Camisinde kurduğu ders halkalarında 10 sene içerisinde birçok isim yetiştirerek hizmetlerine devam eden Hoca, Türkiyenin ve Dünyanın muhtelif bölgelerinde düzenlediği sohbetlerinde, vaazlarını yüzbinlere ulaştırdı.

Bu sırada göz rahatsızlığı artan Şeyhi Mahmud Efendi'nin bütün sohbetlerinde Arapça eserleri okuyarak "mürşidinin Benim gören gözüm oldu" iltifatıyla cemaat içindeki mertebesini yükseltti.

ahmet_ve_mahmut_hoca.jpg

"Resaili Ahmediyye" ismiyle değişik konularda yayınlanmış birçok risalesi bulunan Cübbeli Ahmet Dualarım kitabıyla ün yapmıştır. Tarikat içerisinde "Allah tarafından yazdırıldığına inanılan" Mahmut Efendi tarafından başlatılan Ruh'ul Furkan tefsirinin hazırlanmasında da büyük emeğe sahiptir.

TÜRKİYE GÜNDEMİNE 1999'DA DEPREM YORUMUYLA OTURMUŞTU

Kendi çevresinde, genellikle verdiği vaazlardan ve çıkardığı dini sohbet kasetleri ile tanınırken kamuoyunca tanınması 1999 yılında yaptığı deprem konuşması sonrası gerçekleşti.

"Mevlam zina yuvalarını vurdu" dediği bu konuşmasından ötürü İstanbul 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 312. maddeden yargılandı. Cübbeli, olay vaazında "Deprem öncesi Meleklerle pazarlık yaptıklarını İstanbul'u Avcılar bölgesi dışında kurtarabildikleri ilerisürmüş, Depremin Zina yapanlar sebebiyle olduğunu iddia etmişti."

'Halkı din, mezhep ve inanç farklılığı gözeterek, birbirine karşı kamu düzeni için tehlikeli olabilecek şekilde düşmanlığa alenen tahrik etmek' suçundan 2 yıl 7 ay 3 gün hapis cezasına çarptırıldı. 13 ay hapis yattı.

MUHALİF, RENKLİ VE POLEMİKÇİ: SKANDALLARIN HOCASI

"JET SKİ" SKANDALI

jetski.jpg
2006 yılında Hürriyet Gazetesi’nde “Jet Ski” li fotoğrafları ile sürmanşetten haber edilerek tekrar kamuoyunun gündemine girdi. Cübbeli Hoca'nın verdiği vaazlardaki bazı ifadeler internetteki komik videolar arasında yer aldı, tıklanma rekorları kırdı.

İsmailağa cemaatinin önde gelen isimlerinden Bayram Ali Öztürk'ün şaibeli bir cinayette öldürülmesinin ardından Ahmet Mahmut Ünlü'nün ismi Mahmud Efendi'den sonra veliaht olarak anılmasına yol açtı.

KORUMALAR VE ŞÖFÖRÜ TEHDİT ETMİŞTİ

cubbeliahmet.jpg

Cübbeli'nin medyatik açıklamaları tarikatın içindeki kimi Grupların da tepkisine yol açtı. Taraf muhabiri Fırat Alkaç’ı röportaja çağırdıktan sonra tehdit eden Cübbeli ve adamları hakkında Taraf avukatı Ergin Cinmen suç duyurusunda bulunmuştu. Cemaatin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun yeğeni Saadettin Ustaosmanoğlu ile röportaj yapan Alkaç, haberin yayımlanmasının ardından Cübbeli Ahmet Hoca’ya röportaj teklifinde bulunmuş, önce röportajı kabul eden Cübbeli, misafir olarak davet ettiği Fırat Alkaç'ı korumaları ve şöförü ile birlikte tehdit etmişti.

Sadeddin Ustaosmanoğlu grubu, Cübbeli'nin tarikatı Ergenekon'un istediği yöne yönlendirdiğini iddia ediyor. Cemaat içinde Furkan Grubu olarak bilinen grup, Cübbeli'nin şahsi çıkarları uğruna cemaati istismar ettiği ve Resmi ideoloji ile cemaati barıştırdığı gibi eleştirilere sahip.

TEPKİ TOPLAYAN VAAZLAR 

Cübbeli'nin Hz. Muhammed'in yüzünün Mahmud Efendi'ye benzediğini, Cebrail'in Vahyi Allah yerine Hz. Muhammed'den aldığını, Allah'ın ete kemiğe bürünüp Mahmud Efendi diye göründüğünü, Kabir'de kendisine bağlananların azap görmeyeceğini, Mahmud Efendi'nin canını almaya gelen Melek Azrail'i makamından kovduğunu ileri sürmesi İslami çevrelerde tepkiyle karşılandı. 

Cübbeli Ahmed'in Seyyid Kutub, Ali Şeriati, Muhammed Hamidullah, Mevdudi gibi bir çok İslam alimi ve düşünürünü sapık ya da kafir ilan etmesi de kendisine duyulan antipatinin artmasına yol açtı. Ahmet Mahmut Ünlü'nün AK Parti'ye karşı muhalif bir tutum takındığı da biliniyor. 

Ünlü'nün Mustafa İslamoğlu Hoca hakkında başlattığı aleyhte kampanyanın ardından Adnan Oktar'la başladığı karşılıklı atışmaları gündeme taşındı.

VE HOCANIN MERKEZ MEDYA AÇILIMI

cubbeli.jpg

Cübbeli'nin oyuncak bebeklerden tahrik olduğunu açıklamasından sonra yeniden medyanın ilgi odağı oldu. Ahmet Hoca'nın olumlu anlamda merkez medyaya ilk açılımı Fatih Altaylı'nın Habertürk ekranlarını Hocaya açması oldu. 

Flash TV'de yaptığı programlarda Abdülaziz Bayındır, Emine Şenlikoğlu, Hayreddin Karaman, Fethullah Gülen vb. bir çok tanınmış sim'aya yönelik polemiklerle gündemde hep olmayı başaran Cübbeli'nin en son hedefi Kurban açıklamaları sebebiyle gündeme gelen Hülya Avşar oldu.  

MEDYADA GÖZDE OLAN CÜBBELİ'YE KASET DARBESİ

Cübbeli'nin renkli imajının internete düşen cinsel içerikli gizli kamera görüntüleriyle kirlenmesinin ardında, polemikçi kişliliği olduğu düşünülüyor. Muhtemelen bir kişi ya da grup, Cübbeli'yle girdiği rekabetin sonucu olarak Cübbeli'nin görüntülerini servis etti. 

İstanbul Emniyetinin yaptığı son operasyon'da Cübbeli'nin ve adamlarının gözlatına alınma sebebinin Karagümrük Nurişler grubuyla olan bağlantıları sebebiyle olduğu ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT

74 Yorum