1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Çözüm Sürecini Hedefine Ulaştırmakta Kararlıyız"
"Çözüm Sürecini Hedefine Ulaştırmakta Kararlıyız"

"Çözüm Sürecini Hedefine Ulaştırmakta Kararlıyız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz Çözüm sürecini bunlar Meclis'te değilken başlattık. Milletimizle birlikte bu süreci hedefine ulaştırmakta kararlıyız" dedi.

26 Mayıs 2015 Salı 18:04A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çözüm Süreci'ne aynı kararlılıkla devam edeceklerini belirterek, "Çünkü bu süreci, örgüt ve onun güdümündeki parti için değil milletimiz için başlattık, bu süreci hedefine ulaştırmakta kararlıyız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkari'de, Selahaddin Eyyübi Havalimanı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, vatandaşları Türkçe ve Kürtçe selamlayarak, bugün Hakkari, Yüksekova, Çukurca, Şemdinli ve İran’ın Urmiye şehri için yeni bir dönemin kapısının açıldığını söyledi.

"Hakkari, artık bugün Selahaddin Eyyubi Havalimanı ile geleceğe bir başka yürüyor" diyen Erdoğan, havalimanının açılışının 2 yıl ertelendiğini, bu sürede buraya 99 kez saldırı düzenlendiğini, iş makinelerinin yakıldığını, müteahhitlerin tehdit edildiğini anlattı.

Bütün yaşananlara rağmen kararlı, azimli bir şekilde havalimanını tamamladıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

“Çünkü Hakkarili kardeşlerimi bu imkandan mahrum bırakmak için ellerinden gelen her şeyi yapanlara karşı dedik ki: Bu bitecek, Hakkarili kardeşlerimiz de insanca yaşamanın mutluluğuna erecek. Ne diyorlardı hatırlayın; 'Bu havalimanıyla asker gelecekmiş' dedikleri bu. Askerin uçağı, helikopteri, aracı-gereci var. İstediği yere zaten gider. Van'a gelir oradan da gider. Bu havalimanı asıl Hakkarili kardeşlerime lazım. Hakkarili kardeşim uçağa binmek için niye 4 saat yol tepip de Vana gidip, oradan uçağa binsin. İşte burada Yüksekova'nın hemen yanında, Hakkari'nin diğer ilçelerinin bir adım ötesinde havalimanı yaptık. Yüksekova merkeze 5 kilometre, Hakkari merkeze 65 kilometre. Hakkarili kardeşlerim bu havalimanından ülkemizin tüm şehirlerine rahatça gidebilecekler, aynı şekilde dünyanın her yerine gidebilecekler.

"Havalimanının inşaatını engellemeye çalışmak Hakkariliye ihanettir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının Hakkari ve bölge için büyük bir imkan ve kolaylık olduğunu vurgulayarak, "Havalimanının inşaatını engellemeye çalışmak Hakkariliye ihanettir" dedi.

Geçen yıl da Hakkari ve Yüksekova'da 150'şer yataklı hastanelerin açılışlarını yaptıklarını, buraların açılış törenlerine vatandaşların gelmesinin tehditlerle engellendiğini ifade eden Erdoğan, "Peki o hastanelerden kimler istifade ediyor? Benim Kürt kardeşim istifade etmiyor mu? Bunları kim için yaptık? Sizler için yaptık. Peki daha önce bunlar niye yoktu burada. Biz size sevdalıyız, insan olduğunuz için sevdalıyız" diye konuştu. 

"Bir kilometre bölünmüş yoldan 73 kilometre bölünmüş yola"

Erdoğan, Başbakanlığı döneminde Hakkari'ye 4,5 katrilyon lira yatırım yaptıklarını belirterek, Hakkari'de üniversiteyi kurduklarını söyledi. "Bundan 10 yıl önce birisi, 'Hakkari'ye ünversite olacak' deseydi inanır mıydınız" diye soran Erdoğan, bugün fakülteleri, yüksekokulları, meslek yüksekokulları, araştırma merkezleri ve enstitüleriyle üniversitenin faaliyetini sürdürdüğünü kaydetti. 

12 yeni sağlık ocağı ve aile sağlığı merkezini faaliyete geçirdiklerini, Şemdinli'ye 50 yataklı bir hastane ile ağız ve diş sağlığı merkezi yaptıklarını belirten Erdoğan, göreve geldiklerinde Hakkari'de bir kilometre olan bölünmüş yolu 73 kilometreye çıkardıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yollar örgüte rağmen onların iş makinalarını yakmalarına rağmen, işçileri kaçırmalarına rağmen yapıldı. Van-Hakkari yolu 500 trilyonluk liralık dev bir proje. İnşaat sürüyor. Ayrıca Başkale-Yüksekova, Yüksekova-Dağlıca, Çukurca-Üzümlü, Şemdinli-Umurlu yollarındaki çalışmalar da sürüyor" dedi. 

"Milletimiz için bu süreci hedefine ulaştırmakta kararlıyız" 

Yıllarca baskıdan şikayet edenlerin, aynı yöntemi bölge halkına uyguladığını belirten Erdoğan, "Örgüt ve onun güdümündeki partinin, bölge halkına yaptığı baskıları biliyoruz. Ret politikalarını biz yok ettik, asimilasyon, inkar politikalarını biz yok ettik. Kürt vatandaşlarıma bu ülkede özgürce yaşamayı biz tatttırdık. Bu bölgelerden olağanüstü hali biz kaldırdık. Tek parti döneminin zulmüne asla bu bölgeyi boyun eğdirtmedik" ifadesini kullandı.

Erdoğan, 1970'lerin, 1990'ların o karanlık günlerinde bu milletin ayakta kalmayı başardığını vurgulayarak,  "İnanıyorum ki şimdi de örgütün ve onun güdümündeki partinin baskısına teslim olmayacak. Çözüm Süreci'ni bunlar Meclis'te değilken başlattık, Başbakanlığım döneminde. Bizler partiler kapatılmasın diye Anayasa değişikliği yapalım dedik, maalesef muhalefetin tamamı Meclis'i terk etti, içimizden de 3-5 kişi ihanet etti. Şu anda partilerin kapatılması yine de sözkonusu değil ama Anayasa olarak tamamen kalkacakken, maalesef onu başaramadık" dedi.

"Çözüm Süreci'nde atacağımız adımlarla pek çok kurumla karşı karşıya kaldık"

Çözüm Süreci'ni hayata geçirmek için çok büyük risk aldıklarına işaret eden Erdoğan, bu uğurda atacakları adımlarla pek çok kişiyle, kurumla karşı karşıya da kaldıklarını söyledi. 

Bütün bu karşılaşılan sıkıntıların, maruz kaldıkları darbe girişimlerinin önemli sebeplerinden birinin de Çözüm Süreci olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu: 

"2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçiminde önümüzü kesmeye çalışanların da Gezi'de, 17-25 Aralık darbe girişiminde karşımıza dikilenlerin de hedefinde Çözüm Süreci vardı. Burada anamuhalefet vardı, yavru muhalefet vardı, terör örgütünün güdümündeki parti vardı, bunun yanında Pensilvanyalı paralel örgüt de vardı; hepsi beraberdiler. Ama azimle, kararlılıkla, sabırla bu saldırıları göğüsledik. Meseleyi çözüm yoluna koyduk, şehirler, köyler, yaylalar huzura kavuştu. Bu ülkede anneler, evlatlarıyla Kürtçe konuşamıyordu, konuşabilir hale geldi. Şimdi propagandayı Kürtçe yapabiliyor mu? Yapıyor. Kimse bir şey söylüyor mu? Nasıl oldu bunlar, kendiliğinden mi oldu? Bütün bunlar azimle, gayretle oldu. Bugün Kürtçe yayın yapan bir devlet televizyonu var mı? Bizim attığımız adımlarla oldu. Biz bunların ödül töreninde Ahmet Kaya'ya yaptıklarını unutmadık. Bunlar maalesef acımasızca bu adımları attılar. Ahmed-i Hani başta olmak üzere, Kürtçe edebiyatı isimlerinin kitaplarının devlet tarafından basılması düşünülebilir miydi? Biz bunu da hallettik."

"Yatırım gelmemesinin tek sebebi terör"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Güneydoğu Anadolu'ya, Doğu Anadolu'ya yatırım gelmemesinin tek sebebinin şiddet olduğunu ifade ederek, "Eğer bu ortadan kalksa işsizlik burada minimize olmuştu. Bunu bilmenizi istiyorum. Çünkü sermaye ürkektir, korkaktır, tehditin olduğu yere gelmez. Onun için de gelmemiş. Bunları bilmemiz lazım ve hep birlikte bu kararı vermemiz lazım" dedi.

Erdoğan, "Ben diyorum ki , kardeş olacağız. Hep birlikte Türkiye olacağız" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT