1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Çin’de Oruca Yasak Getirildi
Çin’de Oruca Yasak Getirildi

Çin’de Oruca Yasak Getirildi

Yoğun olarak Uygur Türklerinin yaşadığı Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde memurlar, öğrenciler ve öğretmenlerin oruç tutması yasaklandı. Lokantalar da açık tutulmak zorunda.

20 Haziran 2015 Cumartesi 03:29A+A-

Çin’i yöneten ve resmi olarak ateist olan Komünist Parti, Müslümanların Ramazan ayında oruç tutmasını bu sene de engellemeye çalışıyor. Yoğun olarak Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde memurlar, öğrenciler ve öğretmenlerin oruç tutması yasaklandı. Lokantalar da açık tutulmak zorunda bırakıldı.

Sincan’daki Tarbagatay ilinde okullara yazı gönderildi. Yazıda “Ramazan sırasında etnik azınlıktan öğrenciler oruç tutmaz, camilere girmez, dini eylemlerde bulunmaz” ifadesi kullanıldı.

Sincan’daki Çing İlçesi Gıda ve İlaç Dairesi, “Yemek verilen iş yerleri, Ramazan sırasında normal çalışma saatleri içinde çalışacak” duyurusunu yaptı.

Hükümet kontrolündeki yerel bir internet sitesi de Sincan’ın Bortala bölgesindeki yetkililere “Ramazan sırasında oruç tutmayın ve dini eylemlerde bulunmayın” dendiğini bildirdi.

Her ne kadar insan hakları savunucuları eleştirse de, her sene Çin’de devlet oruç tutulmasını engellemeye çalışıyor. Uygur aktivistler, bu durumun bölgedeki etnik gerginliği artırdığını; etnik gerginliğin de son yıllarda binlerce kişinin ölümüne neden olduğunu belirtiyor.

Çin ise Sincan’daki çatışmalardan “dini aşırılıkçılık” ve “terör tehdidi”ni sorumlu tutuyor.

HABERE YORUM KAT