1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Çin, Doğu Türkistanlılardan Oruç Tutmayacaklarına Dair İmza İstedi!
Çin, Doğu Türkistanlılardan Oruç Tutmayacaklarına Dair İmza İstedi!

Çin, Doğu Türkistanlılardan Oruç Tutmayacaklarına Dair İmza İstedi!

Çin’in getirmiş olduğu yasaklarla dünyanın en büyük açık hava hapishanesine dönüşen Doğu Türkistan’dan yasak haberleri gelmeye devam ediyor!

10 Haziran 2016 Cuma 15:03A+A-

Doğu Türkistan Bülteni Haber Ajansı'nda yer alan habere göre Çin, 6 Haziran Pazartesi günü Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de Doğu Türkistanlı memur, öğrenci ve çocuklara “Ramazan Ayı’nda oruç tutmayacağım.” yazılı beyanatların altına imza attırdı.

Resmî olarak 14 yıldır oruç tutmanın yasak olduğu Doğu Türkistan’da 2 gün önce de “yasak olduğu hâlde oruç tuttukları ve oruç tutmaya teşvik ettikleri” gerekçesiyle 17 Doğu Türkistanlı müslüman tutuklanmıştı.

“Çocuklarınızı İslâm’dan Uzak Tutun”

Ayrıca Çin, 4 Haziran Cumartesi günü Doğu Türkistanlı velilere birer mektup göndererek “Çocuklarınızı İslâm’dan uzak tutucaksınız, aksi takdirde haklarınızda adlî işlem yapılacaktır.” tehdidinde bulundu.

Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de bulunan 46. Lise Müdürlüğü’ne 4 Haziran Cumartesi günü Çin Komünist Partisi tarafından, ailelere gönderilip imzalatılmak üzere mektuplar gönderildi.

Mektupların içeriği ise Doğu Türkistan’daki zulmün ne boyutlara geldiğini gösterir nitelikte.

* * * * *

Birçok yasağı barından mektubun dikkat çeken noktaları ise şöyle:

Sayın Veli,

Çocuklarınızın namaz kılmaları, câmîye gitmeleri, oruç tutmaları, dinî faaliyetlerde bulunmaları, dinî kıyafetler giymeleri, herhangi bir dine inanmaları tehlikeli ve yasaktır.

Çocuklarınıza radikal dinciliği ve şiddeti öğreten sesli ve görüntülü her türlü materyalin kullanımı kesinlikle yasaktır.

Çocuklarınızın cep telefonlarına radikal dinciliğe ve şiddete dair kısa mesajları kabûl etmeleri ve bu tür mesajları başkaları ile paylaşmaları ve dağıtmaları kesinlikle yasaktır.

Çocuklarınızın gelişiminde Çin Komünist Partisi’nin belirlediği siyasî ve ideolojik düşüncenin şekillenmesinde ve gelişmesinde gerekli ilgi ve özenin gösterilmesi gerekmetedir.

Yukarıda maddelrer hâlinde belirtilen hususların gözetim ve sorumluluğu velilerde olup bu yükümlülükleri önemle yerine getirmeleri, aksi takdirde haklarında adlî işlem yapılacağı hatırlatılır.

Çin’in Doğu Türkistanlı velilere göndermiş olduğu mektubun aslı:

cinin_dogu_turkistanli_velilere_gondermis_oldugu_yasak_mektubu.jpeg

HABERE YORUM KAT