1. YAZARLAR

  2. Hilal Kaplan

  3. 'Cihangir Cephesi'nden Osman Kavala
Hilal Kaplan

Hilal Kaplan

Yazarın Tüm Yazıları >

'Cihangir Cephesi'nden Osman Kavala

26 Ağustos 2015 Çarşamba 13:32A+A-

90'larda bölgeyi bombalayan F-16'ları modernize eden kişi, aynı zamanda HDP'nin "Başkan yaptırmayacağız" sloganının mucidi desem? 

'Kızıl Soros' 
Osman Kavala, çözüm sürecini dikkatle takip edenlerin gözünden kaçmayacak önemde bir isim oldu hep. Ahmet Türk'ün, Öcalan'la ilk görüşmelerinden sonra, çözüm sürecine 'rehberlik' etmesi için Ümit Boyner'le birlikte önerdiği kişilerden biriydi. Adı, bildiri yazmaktan Birgün'ü finanse etmeye kadar geniş bir spektrumda siyaseti sermayeyle beraber yönlendirme gücüne binaen 'kızıl Soros'a çıkmış olan Kavala'yı, Milliyet'e HDP'nin sızdırdığı İmralı tutanaklarında da görecektik. Hatırlayalım: 
"Sırrı Süreyya Önder: Başkanım her şeyi konuştuk. Bir de başkanlık meselesi var. Kamuoyu bu konuda çok hassas. Osman Kavala'nın size selamları var. Totaliter bir yapıya dönüşmesinden endişe ediyorlar.
- Öcalan: Başkanlık sistemi düşünülebilir. Biz Tayyip Bey'in başkanlığını destekleriz. Biz AKP ile bu temelde bir başkanlık ittifakına girebiliriz." 
Seçim zaferini, Kavala'nın Cezayir lokantasında ilan edip, 'asmayacağız, yargılayacağız' diyen Demirtaş, "Seni Başkan yaptırmayacağız" sloganını Sırrı Süreyya Önder'in bulduğunu söylemişti. Bunu hatırlayınca Önder'e kimlerin ilham verdiğini de anlayabiliyoruz. 

F-16 ihalesi alan barışsever 
Aileden zengin Kavala, babası ölünce Kavala Şirketler Grubu'nun başına geçer. Holdingin başına geçtikten sonra yaptığı ilk işlerden birisi de TSK'nın F-16'larının koruma sistemlerinin geliştirilmesi ihalelerini alması olur. 
Kavala, LORAL firmasının ürettiği bir sistemin F-16'larda kullanılacağını öğrenince 150 milyon dolar sermayeyle bu firmayla ortak olup MİKES şirketini kurar. Aralık 1988'de 345 milyon dolarlık F-16 modernizasyonunun 160 uçaklık ilk paket ihalesi sonuçlanır ve ihaleyi MİKES kazanır. (http://www.aksiyon.com.tr/dosyalar/havadan-bir-evlilik-dustu_508514) 
Ancak Kavala Holding, bu süreçte, Hava Kuvvetleri Komutanı ve ailesinin de dahil olduğu bir yolsuzlukla suçlanır. "Savaş Karşıtları" sitesinden, barışsever Kavala'nın faaliyetlerini okuyalım: 
"[Kavala ve Loral] ihaleyi kazanırlar ancak şartnamedeki birçok koşul yerine getirilmemişti. Nisan 1994'te modernize edilen uçaklardan biri ABD'de testten geçirilince hatalar bulundu. 1995 başında Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile MİKES mahkemelik oldu. SSM, uçaklara gereksiz parçaların takıldığını, bu nedenle bunların karşılığı olan iki buçuk trilyon liranın ödenmemesini istemektedir. Ama nedense Hava Kuvvetleri Komutanlığı bu gereksiz parçaların takılmasında ısrar etmektedir. Bunun nedeni ise Hava Kuvvetleri Komutanı Halis Burhan'ın oğlu ve gelininin MİKES'te çalışmasıdır." 
Sevan Nişanyan, eski arkadaşı Kavala'nın hızlı dönüşümünü en iyi resmedenlerden: 
Osman apar topar Türkiye'ye döndü. Memleketin en büyük şirket gruplarından birinin başına geçti. New York'tayken bulaşmadığı devrimci hareket, katılmadığı anti-emperyalist eylem kalmamıştı. Dönmesinden aylar sonra şöyle telefon görüşmeleri olmaya devam etti: 
- Alo, biz Güney Afrika Devrimci Halk Kurtuluş Kongresi. 
- E? 
- Cumartesi günü protesto yürüyüşü var.Filistin Devrimci Sosyalist Grubu da katılıyor. Osman arkadaşı tertip komitesine alacağız. 
- Maalesef Osman Türkiye'de. 
- Amanın! Tutuklandı mı? İşkence görüyor mu? 
- Yok. Türk Hava Kuvvetlerine F-5 uçağı satıyor galiba. 
-Öh. 

Sedat Peker'in sevdiği arkadaşı Kavala 
Kavala'nın bir diğer eski arkadaşı da Sedat Peker. Evet, hani geçtiğimiz aylarda katıldığı bir düğünde karşılaştıkları için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı linç edenlerin sevmediği Peker…
1998'deki polis ifadesinde Peker, Kavala'yla yaptığı 'işleri' şöyle anlatıyor: 
"Osman Kavala'nın ortak olduğu ve F-16 uçaklarının bilgisayar ağını yapan bir şirketin hisselerinin satışında da devreye girerek hisselerin yabancılara gitmesini engelledim ve bu işten de 200 bin dolar komisyon aldım." 
"Kavala Şirketler Grubu'nun patronu Osman Kavala beni arayarak Bedrettin Dalan'ın ortağı müteahhit Yavuz Yayla'dan bir arsa satışından kaynaklanan 25 milyon dolarlık alacağının olduğunu ve benim devreye girmemi istedi. Ben de bu işi hallederek 1,5 milyon dolar komisyon aldım." 
Peker, Kavala'yla yakın iş arkadaşlığını ertesi yıl Duygu Asena'ya verdiği röportajda şöyle anlatıyor: 
"Asena: … F-16 uçak ihalesinde yabancıları kaçırttım, Osman Kavala'nın alacağını tahsil ettim, Mehmet Ali Yılmaz'ın alacağı için araya girdim demişsiniz, doğru mu bunlar? 
Sedat Peker: Kavala Holding de sevdiğim insanlar. Osman Kavala son zamanlarda ekonomik darlığa düşmüş bir insan, benim Fikret Aydın diye bir akrabamın yakınıdır kendisi, ben o vesileyle tanıdım, kendisiyle yakınlığımız var. F-16 savaş uçakları konusunda yabancıları kaçırttım demedim, sadece bana bir ricada bulunulmuştu. Orada çalışan mühendisler kendi finanslarını bulmuşlar, sahibi Kavala'yı tanıyorsun rica eder misin dediler, sadece onların bir araya gelmelerini sağlamıştım. Benim yaptığımı bütün işadamları yapıyor. 

Başkanlık fobisi 
Referandum sürecinde, ta 2010 yılında Başkanlık sistemine karşı olduğu için önce 'hayır'cı cepheye yazılıp sonra 'geleceğe yatırım' yaparak PKK'nın doğrultusunda boykotçu olan, F-16'lı geçmişine rağmen Evet'çileri de 'militan liberal' olarak tanımlayan Kavala'nın yaptıklarının açık kaynaklardan kısa bir iz sürümünü okudunuz. 
Kürtleri Çiller'e, Ağar'a, Demirel'e diyemedikleri kadar ağız dolusu Erdoğan'a 'katil' dedirten, PKK'yı 1974'te Erdoğan'ı Başkan yaptırmamak üzere kurulmuş bir örgüt gibi lanse eden 'Cihangir' cephesinin önemli bir ismi Kavala. O bir Kürt dostu, o bir barışsever, o bir özgürlükçü; bizlerse Kürt düşmanı. Erdoğan'ı "yine" Başkan yaptırmayacak mısınız bilmem ama bunları da sorgulamadan geçeceğinizi biliyorum. 

SABAH

YAZIYA YORUM KAT