1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. CIA, Kaddafi Adına İşkence Yapmış
CIA, Kaddafi Adına İşkence Yapmış

CIA, Kaddafi Adına İşkence Yapmış

ABD istihbaratının, İslamcı muhalif Libyalılar konusunda devrik lider Muammer Kaddafi ile yakın işbirliği içinde olduğu ortaya çıktı.

07 Eylül 2012 Cuma 09:01A+A-

ABD istihbaratının, İslamcı muhalif Libyalılar konusunda devrik lider Muammer Kaddafi ile yakın işbirliği içinde olduğu ortaya çıktı. Saygın uluslararası sivil toplum kuruluşlarından İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) raporunda, George W. Bush döneminde İslamcı Libyalıların, CIA’in Afrika ve Asya’daki gizli cezaevlerinde, suda boğulma hissi veren “waterboarding” gibi işkence yöntemleriyle sorguya çekildiğini açıkladı. Raporu kaleme alan, kuruluşun terörle mücadele uzmanı Laura Pitter, “ABD, Kaddafi’ye düşmanlarını yalnızca altın tepside sunmakla kalmadı, görüldüğü kadarıyla CIA, Libya’ya iade etmeden çoğuna da işkence uyguladı” dedi. Pitter yakın işbirliğini ortaya koyan belgelerin bir bölümünün Kaddafi’nin uzun yıllar istihbarat şefliğini, daha sonra da dışişleri bakanlığını yapan ancak ayaklanmalar sırasında Katar’a firar eden Musa Kusa’nın ofisinde ele geçirildiğini söyledi.

Üç vakayı kabul etti

Raporun yayınlanmasıyla açıklamada bulunan CIA Sözcüsü Jennifer Youngblood, bugüne kadar kayıtlarda “waterboarding” yöntemiyle işkence edildiği saptanan üç vaka olduğunu söyledi. Youngblood Libya ile işbirliği suçlamaları hususunda ise “Bu konuyla ilgili yaptığımız çalışmalar sayesinde 2004’te Libya’nın kitle imha silahları programını ve ABD karşıtı İslami terörü durdurma yolunda büyük adımlar attık” dedi.

TARAF

HABERE YORUM KAT

1 Yorum