1. HABERLER

  2. HABER

  3. CHP İle HDP Arasında İstanbul Pazarlığı
CHP İle HDP Arasında İstanbul Pazarlığı

CHP İle HDP Arasında İstanbul Pazarlığı

CHP ile HDP yöneticileri arasında ittifak arayışı başladığı iddia edildi.

21 Kasım 2013 Perşembe 15:58A+A-

HDP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olan Sırrı Süreyya Önder'in Mustafa Sarıgül'e yönelik eleştirileri sürerken, arka planda CHP ile HDP yöneticileri arasında ittifak arayışı başladığı iddia edildi.

Cumhuriyet gazetesinden İlhan Taşçı'nın haberine göre CHP, Önder'in kendi adayları lehine seçimden çekilmesi talebini iletirken; HDP yönetimi, Büyükşehir Belediyesi'nde "yetkili bir başkan yardımcılığı" ile Maltepe, Sultangazi, Esenler ve Kartal ilçe başkan adaylıkları karşılığında bunun gerçekleşebileceği görüşünü aktardı.

Yerel yönetimlerden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, parti olarak başta Gezi eylemlerinin simgesi olan Beyoğlu olmak üzere İstanbul'da bütün kesimlerle güç birliği yaptıklarını söyledi.

Üyeliğinin kabulünün ardından CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday göstermeyi planladığı Mustafa Sarıgül ismi İstanbul için öne çıktı. Gezi'de aktif rolüyle dikkat çeken HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder de aday adayı olduğunu açıklarken, Sarıgül'ü canlı yayında tartışmaya çağırmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bu sıcak tartışmalar yaşanırken, kapalı kapılar ardında bir araya gelen CHP ile HDP yöneticilerinin ittifak arayışına giriştikleri öğrenildi. Cumhuriyet'in iddiasına göre yürütülen görüşmeler belli bir olgunluğa da ulaştı.

ÇEKİLME İÇİN ÜÇ ŞART

Bu görüşmelerden edinilen bilgiye göre HDP, ilk aşamada Önder'in CHP lehine adaylıktan çekilmesine uzak durmadı. HDP, bunun karşılığında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde etkili bir başkan yardımcılığı ile Esenler, Sultangazi, Maltepe ve Kartal ilçe belediye başkanlıklarını istedi. Bunun yöntemi ayrıntılı olarak görüşülmemekle birlikte, CHP listesinden HDP adayının seçime katılması olabilecek formüllerden birisi olarak dile getirildi.

HDP yöneticilerinin ilçe belediye başkanlık seçimlerine katılma biçimine ilişkin pek çok yöntemin söz konusu olabileceğini, asıl önemli olanın ittifak için "ilkesel bir zeminin" oluşturulması olduğunu vurguladıkları da diğer bir iddia. Belediye başkan yardımcılığı konusundaki isteme sıcak bakan CHP yöneticilerinin, ilçe belediyeleri istemini ise üçle sınırlama eğiliminde olduğu belirtildi.

HDP SARIGÜL İSMİNE MESAFELİ

Görüşmelerde Büyükşehir belediye başkan adayının ismi konusunda herhangi bir değerlendirme yapılmadığı, ancak Mustafa Sarıgül ismine HDP kanadının mesafeli olduğu öğrenildi.

HDP kanadının prensip olarak "kente karşı suç işlememiş" bir isim üzerinde uzlaşılabileceği değerlendirmesi CHP'lilerle paylaşıldı.

Bu çerçevede eski DİSK Başkanı, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi isminin de zikredildiği iddia edildi. 

 

HABERE YORUM KAT