1. HABERLER

  2. HABER

  3. CHP Bir Kez Daha Başvurdu
CHP Bir Kez Daha Başvurdu

CHP Bir Kez Daha Başvurdu

CHP, Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra başbakanlık ve parti genel başkanlığı görevlerini sürdüremeyeceği iddiasını bir kez daha Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

26 Ağustos 2014 Salı 00:45A+A-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Genel Sekreter Gürsel Tekin ve CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan'ın, 15 Ağustos itibariyle siyasi parti üyeliğinin düştüğü, milletvekilliğinin sona erdiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

Başvuru sonrası açıklamalarda bulunan Tezcan, Erdoğan'ın seçim sonuçlarının kesinleştiği 15 Ağustos'tan bu yana hukuka ve Anayasa'ya aykırı bir şekilde, hem cumhurbaşkanlığı hem başbakanlık hem de parti genel başkanlığı makamını işgal ettiğini savundu.

Buna ilişkin daha önce başvurdukları kurumların, hukukun gereğini yerine getirmek yerine, Erdoğan'ın arzu ve isteğini yerine getirmek üzere hareket ettiğini iddia eden Tezcan, açık bir Anayasa ihlalinin olduğunu söyledi:

"Sonucu en üst hukuk kurumu, yargı organı olan Anayasa Mahkemesinden bekliyoruz. Bugüne kadar Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurularda uluslararası anlamda örnek teşkil edecek adımlar attığını biliyoruz. Bu konuda da açık anayasa ve hukuk ihlalinin önüne geçecek bir karar vereceği umut ve inancındayız."

'Gül de ihlal ediyor'

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ise "Recep genel başkan, Tayyip başbakan, Erdoğan cumhurbaşkanı" ifadelerini kullandı. Tekin, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın da Anayasa'yı ihlâl ettiğini savundu: 

"Kendilerinin özlem duyduğu, başkanlık sistemi dedikleri, bugün yasa dışı uygulanan modeli, yasal hale nasıl çevirebiliriz uğraşı içindeler. Burada çeşitli kurumların görev yapması gerekiyor. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı Gül'ün. Burada Anayasa'yı sadece AKP Başbakanı değil, Sayın Gül de ihlal ediyor. Yine aynı şekilde hukukçu kimliği olan Sayın Cemil Çiçek... İnanılır gibi değil, Yargıtay Başsavcısı, bütün bunlar suç işliyorlar. Bütün bunlara baktığımızda yasayı, Anayasayı tanımayan bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir. Ülkenin en üst hukuk kurumu, en kısa süre içerisinde bu hukuk tanımazlıkla, eşkıyalık sistemiyle ilgili gereken kararı alacaktır."

Kart'ın başvurusu

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın, seçim sonuçlarının kesinleştiği 15 Ağustos itibariyle Erdoğan'ın siyasi parti üyeliğinin düştüğü, milletvekilliğinin sona erdiği iddiasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuru reddedilmişti.

Kart, bunun ardından Anayasa Mahkemesi'ne aynı gerekçeyle bireysel başvuruda bulundu. Kart, "15 Ağustos saat 18.00'den bu yana Türkiye Cumhuriyeti, seçilmiş cumhurbaşkanı eliyle en üst düzeyde kanunsuz emir ve talimatlarla yönetilen bir ülke haline gelmiştir" dedi.

Yüksek Mahkeme'den bununla ilgili karar henüz çıkmadı. 

Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na da başvurdu

CHP, Erdoğan'ın partisini kongreye götüremeyeceğini de savunuyor.  CHP'li Atilla Kart bu iddiasıyla ilgili de bir başvuruda bulundu. Geçtiğimiz hafta Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na başvuran Kart, AK Parti 1. Olağanüstü Kongresi'nin yasal dayanağının bulunmadığını iddia etti. Kart, kongrenin hükümsüz sayılması, iptali ve yapılmasının önlenmesi için idari tedbirlerin alınmasını istedi. Ancak bu başvuru da reddedildi. 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

HABERE YORUM KAT