1. HABERLER

  2. HABER

  3. CHP, Camileri Kışla Yaptı Askere Armağan Etti
CHP, Camileri Kışla Yaptı Askere Armağan Etti

CHP, Camileri Kışla Yaptı Askere Armağan Etti

CHP’nin tek parti döneminde yüzlerce camiyi ağır, kışla, samanlık, depo ve ticarethaneye dönüştürdüğüne şahit olan vatandaşlar, ibretle izledikleri o manzaraları bir türlü unutamıyor.

28 Nisan 2012 Cumartesi 15:49A+A-

Başbakan Erdoğan’ın çıkışının ardından Bursa, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve İzmir’de camilerin satılmasından ahır yapılmasına kadar birçok olaya şahitlik ettiklerini anlatan vatandaşlar, o günlerin bir daha yaşanmaması için dua ediyor.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın grup toplantısında CHP döneminde camilerin satıldığına, ahır, ahıl yapıldığına ilişkin 9 ayrı belge sunmasının yankıları devam ediyor. Bursa, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve İzmir’de camilerin satılmasından ahır yapılmasına kadar birçok olaya şahit olan kişiler o günlerin bir daha yaşanmamasını istedi. Camilerin geri alınması için birçok derneğin kurulduğunu anlatan dönemin şahitlerindan 88 yaşında olan Şanlıurfalı Abdulkadir Özen, “O dönemde birçok cami askeri birlik olarak tahsis edildi. Birçok cami ise şahıslara satıldı” dedi.

“Camileri Geri Almak İçin Dernek Kurduk”

Camileri geri almak için halkın toplu mücadele verdiğini, bunun için birçok dernek kurulduğunu dile getiren Abdulkadir Özen, açılan bazı derneklerden Camileri Yapma ve Yaptırma Derneği ile Yüksek İslamiyetçi Derneği’ne başkanlık yaptığını ifade etti. Camileri şahıs adı altında aldıklarını ifadelerine ekleyen Özen, “Bazı camileri bir kişi adına tapuladık, bazılarını daha fazla kişi adına aldık. Halk destek verdi. O zaman Kamberiye Camii’ni 15 kişi adına aldık. Dağmat Ferit Camii’ni bir kişi adına aldık. Onlar daha sonra mülkiyetlerini vakıfa bıraktı. Narenciye Camii’ni Antepli Osman almıştı, camiyi ambar olarak kullanıyordu. İşi bozulunca satmak zorunda kaldı. Alınan camileri biz dernek olarak tamir ediyorduk” şeklinde konuştu.

Düzceliler: Jandarma, Caminin Mermer Sütunlarını Söktü

Başbakan Erdoğan, kürsüde Cumhuriyet gazetesinin haberini göstererek İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Düzce köyündeki caminin de ahır olarak kullanıldığını dile getirmişti. Dönemin şahitlerinden 87 yaşındaki Yaşar Süner, cami ile aynı bahçede bulunan tarihi medresenin ahır olarak kullanıldığına şahitlik ettiğini bildirdi. Bununla yetinilmediğini, medresenin mermer sütununun da dönemin kaymakamının emri ile jandarma nezaretinde söküldüğünü anlatan Süner, sütunların köye 1 kilometre uzaklıktaki Ulaşmış Mahallesi’nin Tepekahve olarak adlandırılan mevkisine taşındığını anlattı. Buraya 100 metrekarelik bir şehitlik yapıldığını, üstüne, ‘Mehmetçiğe Armağan 1935’ yazıldığını kaydeden Yaşar Süner, o dönemde 10 yaşında olduğunu ifade etti.

“Bursa’da Camilerin Yarısı İbadete Kapatıldı”

Cami kapatma olayının Bursa’da da yaşandığına dikkat çeken araştırmacı tarihçi Erhan Yıldızalp ise, Bursa’da tescilli 230 camiden 100’den fazlasının 1938 yılından sonra ibadete kapatıldığını söyledi. Başbakan’nın açıklamalarının ardından o günlere gittiğini belirten Yıldızalp, “Başbakanın anlattığı Bursa’daki Şehadet Camii’ne yakın oturuyorduk. 1944-1946 yılları arasında çok iyi hatırlıyorum o cami depo ve askeri bando çalışma yeri olarak kullanılıyordu. Okula giderken askerlere selam veriyorduk. Sadece Şehadet Camii değildi. Bunun gibi birçok cami ya CHP’nin parti binası olarak ya da depo olarak kullanılıyordu” dedi.

K.Maraş’ta 18 Cami Kapatıldı

Kahramanmaraş’ta 1940’lı yıllarda camilerin ibadete kapatılarak, askeri amaçlarla kullanılması da, dönemin şahitleri tarafından acı birer hatıra olarak anlatılıyor. O dönem tren garında şef olarak çalıştığını söyleyen 95 yaşındaki Kamil Abacıoğlu; Kahramanmaraş’ta o tarihlerde ‘18 caminin kışlaya çevrilerek, ibadete kapatıldığına’ şahit olduğunu söyledi. Abacıoğlu, o günlerde yaşananları günlük olarak kaleme aldığını dile getirerek, “Allah o günleri bir daha milletimize yaşatmasın. Çok zorluklar çektik” dedi.

Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum