1. YAZARLAR

  2. Kayahan Uygur

  3. Charlie çizerinin cenaze töreninden dersler
Kayahan Uygur

Kayahan Uygur

Yazarın Tüm Yazıları >

Charlie çizerinin cenaze töreninden dersler

24 Şubat 2015 Salı 21:15A+A-

Batı kültürü ve uygarlık değerlerinin tartışılmaz olduğu, ABD’nin tek imparatorluk olarak yönettiği eski dünya bitiyor. Tarihin kaçınılmaz saydıkları kapitalizmle sona erdiğine inananlar, kendi ekonomik ve siyasal sistemlerinden başkasını düşünülemez bulanlar bu mutlak hüküm sarsılınca çırpınıyorlar. Eski dünya çöktükçe onun eskimiş aktörleri bir araya geliyor, aynı dili konuşuyor ve neredeyse beraberce ayin yapıyorlar. 

Peygamber’e(SAV)hakaret karikatürlerinin çizeri, barbar bir saldırıda öldürülen Charbonnier’nin 16 Ocak tarihli cenaze töreni bu açıdan oldukça ilginçtir. Salonda Protestan ve Yahudi jet sosyetesinin ve oligarşi medyasının bütün mensupları toplanmış, töreni zaten finans lobisinin resmi organı olan Bloomberg TV naklen yayımlıyor. Sahnede tabut, Charbonnier’nin arkadaşları ve bir piyano var. Piyanist birden tuşlara basıyor ve komünist enternasyonal marşını çalıyor. Salonda Charlie çizerinin Fransız Komünist Partisi’nden örgüt arkadaşları yumruklarını havaya kaldırmış, ‘İslamcı faşizm’ içerikli sloganlar haykırıyorlar. Slogan atmasını beceremeyen zarif ve şık hanımefendi ve beyefendiler de alkışlıyorlar. Aralarında tek eksik, komünist çizerin Sarkozy’nin İslam düşmanı olarak tanınan ve solun faşizan dediği UMP partisinden devlet bakanı olan metresi Bayan Janet Bougrab.  Charbonnier’nin karısı ve çocukları onun gelmesine izin vermemiş... Fransa’da doğmuş, Fransız okullarında yetişmiş, yaşamları boyunca her türlü baskıya, ayrımcılığa, ırkçılığa maruz kalmış Kuayşi kardeşler gibi yoksul,  öksüz gençler bu kozmopolit topluma göre faşist oluyorlar, bu salondaki komünistler de oligarşik elit kesimle birlikte onlara karşı mücadele ediyorlar... Fransız Komünist Partisi’nin Cezayir sömürge savaşını desteklediğini hatırlıyor ve şaşırmıyoruz. Sermayenin, faiz lobilerinin,  uçakların, bombaların, polis teşkilatlarının yedek gücü komünistler. Aşırı sağdan aşırı sola, eski dünyanın kalıntıları nasıl da bir aradalar! 

Aynı garip koalisyona Türkiye’de de rastlanıyor. Başta paralel devlet yapılanması olmak üzere CHP, MHP, HDP hep beraberler ve onların Gezi eyleminden beri vurucu güç olarak kullandıkları aşırı sol da onların hizmetinde. Hepsini birleştiren ortak nokta eski Türkiye’yi yeniden diriltme çabası.  Çökmekte olan Batı’nın değer yargılarına ve şablonlarına göre kurulmuş eski Türkiye’de Batılı kavramların acenteliğini yapan siyasal odaklar bugün işlevsiz kalmış durumdalar.  Ekonomisi IMF’e, politikası ABD’ye, güvenliği TSK’ye, MGK’ya emanet eski Türkiye’de radikalizm de,  orta sağ ve sol da, komünizm de içi boş, değersiz akımlardı. Bugün eski Türkiye’nin yıkılıp yeni Türkiye’nin ortaya çıkması bunların hepsini birbirine yapışmış durumdadır. İşte bunun içindir ki kendi deyimiyle ‘Burjuva Kemal’in hapislerde çürüttüğü Nâzım’ın hayranları oligarşi karşısında selam dururken, daha dün en masum sol sempatizanına ‘anarşik’ diye saldıran antikomünist Demirelciler ellerinden Deniz Gezmiş kitaplarını eksik etmiyorlar. Maksat ne pahasına olursa olsun yeni Türkiye’yi yıkıp, eski Türkiye’ye dönmek. İster komünizm gelsin, isterse faşizm, ülkemizi Suriye’de ABD çıkarları doğrultusunda savaşa sokmaya bile hevesliler, Türkiye yanıp yıkılsa umurlarında değil yeter ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gitsin. 

Küresel güçleri, sağlı sollu yerel işbirlikçileri ve onların hizmetindeki turuncu komünistleri birleştiren ortak bir ideoloji kendini gösteriyor: İslam karşıtlığı. Küresel kapitalizm, soğuk savaşın sona ermesinden itibaren yeni düşmanı belirlemiş ve hizmetindeki güçleri buna göre mevzilendirmiştir. Bu nedenle hakaret içeren karikatürleri çizerinin cenaze töreni de bizi şaşırtmıyor, Türkiye’de dinsel görünümlü sapkın paralel örgütün hizmetine koşan komünistler de. Bu ülke Dersim katliamına destek veren Türkiye Komünist Partisi’ni de gördü, CHP’nin katlettiği insanların torunlarının yine CHP’ye oy verdiğini de. Bu ne derin bir İslam nefretiymiş, ne bitmez tükenmez bir Türkiye düşmanlığıymış! 

AKŞAM GAZETESİ

YAZIYA YORUM KAT