1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. CEZAYİR

  4. Cezayir’den Türkiye'ye "Soykırım" Uyarısı
Cezayir’den Türkiyeye Soykırım Uyarısı

Cezayir’den Türkiye'ye "Soykırım" Uyarısı

Cezayir hükümeti, Türkiye’nin Fransa'ya tepki olarak Cezayir’de soykırım yapıldığını beyan etmesinden rahatsız.

08 Ocak 2012 Pazar 11:12A+A-

Cezayir hükümeti, Fransa’da Ermeni Soykırımı’nın inkâr edilmesinin cezalandırılmasına karşı Türkiye’nin tepki olarak Cezayir’de soykırım yapıldığını beyan etmesinden rahatsızlığını dile getirdi.

Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya Türkiye’ye, Fransa’nın sömürge dönemi sırasında Cezayir’de yaptığı katliamları siyasi bir çıkar gütmek için kullanmaktan vazgeçme çağrısında bulundu.

Türkiye’nin sömürge döneminde bir NATO üyesi olduğunu hatırlatan Uyahya, bu nedenle Fransa’nın suç işlediği dönemde dolaylı olarak Türkiye’nin de lojistik destek sağlayarak ortak olduğuna işaret etti.

Uyahya, basına yaptığı açıklamada “Türk dostlarımıza buradan sesleniyoruz: Cezayir’de sömürge döneminde yaşananlardan siyasi çıkar sağlamaktan vazgeçin. Hiç kimsenin Cezayirlilerin kanını kendi çıkarları için kullanmaya hakkı yoktur” diye konuştu.

Birçok tarihçi Fransa’nın özellikle 8 Mayıs 1945’te Setif kentinde, Fransız güvenlik güçlerinin sömürge idaresine karşı düzenlenen bir protestoyu bastırmasının ardından çıkan olaylarda 45 bin Cezayirlinin katledildiği konusunda birleşiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’nın 132 yıl süresince Cezayir’i sömürgesi altına aldığı dönemde, Cezayir halkının yüzde 15’nin katledildiğini belirtmiş ve bunun bir “soykırım” olduğunu söylemişti.

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum