1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Cezaevi Değil Ezaevi! Hem de Kur’an Yasağıyla!
Cezaevi Değil Ezaevi! Hem de Kur’an Yasağıyla!

Cezaevi Değil Ezaevi! Hem de Kur’an Yasağıyla!

FETÖ tutuklusu eski hâkimin cezaevinde sadece bir tane Kur’an bulunması sebebiyle yaptığı “hak ihlali” başvurusu kabul edildi. Tutuklu eski hâkim, kendisine dışarıdan getirilen Kur’an’ı sürekli yanında bulundurabilecek.

03 Temmuz 2018 Salı 13:57A+A-

Habertürk’te yer alan habere göre, 15 Temmuz 2016’daki darbe kalkışmasından sonra 17 Temmuz’da “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” suçlamasıyla tutuklanarak Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen eski hâkim Ahmet Sil’in açtığı “Kur’an-ı Kerim davasında” Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını verdi.

Sil’in tutuklu bulunduğu Adana Cezaevi’nde yanında bulunan Kur’an-ı Kerim’e, nakledildiği Osmaniye Cezaevi yönetimince el konuldu. Cezaevi yönetimi, “terörden suçlanan kişilerin ailelerinden veya kargo yoluyla gelen kitapların cezaevine alınmamasına” karar verdiği için Sil’in Kur’an-ı Kerim’i tekrar alma talebini reddetti. Yönetim, Sil’e kitabı kütüphaneden temin edebileceğini belirtti ancak kütüphanede bir adet Kur’an-ı Kerim bulunuyordu.

Bunun üzerine Sil’in yaptığı itiraz Osmaniye 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilirken, Sil bu karar üzerine AYM’ye bireysel başvuru hakkını kullandı.

Hükümlü eski hâkim Sil’in başvurusunu değerlendiren AYM, cezaevinde 3 bin tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu vurgulayarak, cezaevi kütüphanesinde sadece bir adet Kur’an-ı Kerim olduğuna işaret etti. Kitapların 15 gün ödünç alınabildiğini belirten AYM, eşitlik ilkesinin, mülkiyet hakkının ve âdil yargılamanın ihlal edildiğine karar verdi.

AYM’nin görüşüne başvurduğu Adalet Bakanlığı, “FETÖ üyelerinin Kur’an-ı Kerim ayetlerini şifre olarak kullanıp haberleştiklerini” öne sürerek, Kur’an-ı Kerim dâhil hiçbir kitabın getirilmesine müsaade edilmediğini ifade etti. Ayrıca bakanlık, ByLock yazışmalarının olduğu tahmin edilen bazı yazışma fotokopilerini ve bir mektuba ait sayfayı da AYM’ye iletti.

Anayasa Mahkemesi, FETÖ tutuklusu Sil’in başvurusunu değerlendirerek, “din ve vicdan özgürlüğünün ihlal edildiğine” karar verdi. Mahkeme kararında, Sil’in cezaevi aracılığıyla Kur’an-ı Kerim edinmesine veya devlet olanaklarıyla bedelsiz olarak temin edilmesine hükmetti.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

5 Yorum