1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Ceyş’ul Fetih, Cund'ul Aksa ve Büyük İdlib Taarruzu
Ceyş’ul Fetih, Cund'ul Aksa ve Büyük İdlib Taarruzu

Ceyş’ul Fetih, Cund'ul Aksa ve Büyük İdlib Taarruzu

İdlib’deki büyük taarruz için kurulan yeni çatı örgüt, sosyal medya üzerinden propaganda faaliyetlerinde bulunuyor.

25 Mart 2015 Çarşamba 13:00A+A-

İçinde Nusret Cephesi, Ahrar’uş Şam, Cundul Aksa, Liva El Hak, Ceyş’ul Sünne, Ecned El Şam ve Feylek El Şam’ın bulunduğu Ceyş’ul Fetih adlı oluşum, hali hazırda bir kısmını elinde bulundurduğu İdlib’e odaklanarak kuruluşunu ilan etti. Ceyş’ul Fetih, canlı bomba eylemleri ile güçlendirilmiş kompleks saldırılarını dün başlattı.

Ceyş’ul Fetih’in aynı zamanda medya çalışmasını da ihmal etmediği gözlendi. İdlib’te düzenlenecek büyük taarruz için kurulan yeni çatı örgüt, sosyal medya üzerinden propaganda faaliyetlerinde bulunuyor.

Dün sabah erken saatlerde Nusret Cephesi tarafından yayınlanan bir videoda iki Nusra savaşçısı TOW füzeleri atarken görüntülendi. Videoda Nusret Cephesi’nin logosunun yanında Ceyş’ul Fetih logosu da yer aldı.

Sosyal medyadan yapılan duyurular arasında Nusret Cephesi tarafından başarı ile kullanılan ikinci bir TOW füzesinden söz edildi. Nusret Cephesi daha önce Aralık ayında yayınladığı bir görüntüde de TOW füzeleri kullandığını göstermişti. Nusret Cephesi’nin Amerikan yapımı bu füzeleri, Batı destekli gruplardan ‘ganimet’ yoluyla ele geçirdiği biliniyor.

Ceyş’ul Fetih, kurulumu ve kendisine sunulan destek itibarıyla önemli simalar tarafından da duyuruldu. Adı Nusret Cephesi ile anılan Şeyh Abdullah Muhammed El Muheysini, Ceyş’ul Fetih’in destekçilerinden biri.

Muheysini’nin 345 binden fazla takipçisi olan sosyal medya hesabından yoğun şekilde Ceyş’ul Fetih’i övdüğü ve ona yönlendirdiği görüldü. Ayrıca Muheysini, İdlib’in özgürleştirilmesi için çağrıda bulundu.

Nusret Cephesi’nin 3 bin ve diğer grupların da farklı görevler üstlenerek çeşitli rakamlarda savaşçı desteği sunduğu Ceyş’ul Fetih ve İdlib operasyonunun muhalif direnişçiler için stratejik öneme sahip olduğu vurgulanıyor.

idlibcity-syria.jpg

Suriye’nin kuzey bölgesinin Esed Rejiminden tamamen kurtarılması kapsamında görülen İdlib operasyonunun başarıya ulaşması durumunda muhaliflerin önemli bir kenti ele geçirmenin yanında önemli bir de ‘birlikte hareke tecrübesi’ kazanacağı belirtiliyor.

Nusret Cephesi, daha önce Batı tarafından desteklenen Suriye Devrimciler Cephesi ve Hazm Hareketi’ne Halep ve İdlib’te operasyonlar düzenleyerek bu iki örgüte ait pozisyonları ele geçirmişti.

Ekim 2014 yılında üst üste düzenlenen canlı bomba eylemleri ile Nusret Cephesi’nin İdlib’te kontrolü bir süreliğine sağladığı hatırlanıyor.

İSTİŞHADİ EYLEMLER

Suriye’nin etkin direniş gruplarından ve Ceyş’ul Fetih oluşumunda yer alan Cund’ul Aksa, büyük İdlib operasyonu kapsamında iki canlı bomba eylemi gerçekleştirdi.

Cund’ul Aksa El Kaide’nin Suriye kolu Nusret Cephesi ile yakınlığı bulunan ve çok sayıda yabancı ‘muhacir’ savaşçı barındıran etkin bir örgüt olarak biliniyor.

Düzenlenen canlı bomba eylemlerinin kentin banliyölerindeki rejim noktalarını hedef aldığı belirtildi. Eylemleri gerçekleştirenlerden Ebu Ömer El Kuveyti, El Kal’eh kontrol noktasını hedef alırken Karar El Necdi ise Ayn Şib kontrol noktasına saldırdı.

Ceyş’ul Fetih oluşumu ve İdlib taarruzunda yer alan Suriye’nin önemli diğer bir grubu olan Ahrar’uş Şam tarafından yayınlanan harita, direnişçilerin kontrol sağladığı bölgeleri gösteriyor. Ayn Şib, İdlib’in batısında yer alırken El Kal’eh ise kentin güneybatısında bulunuyor.

İdlib harekatı esnasında düzenlenen diğer iki canlı bomba eyleminin biri Nusret Cephesi savaşçısı tarafından gerçekleştirilirken diğeri henüz doğrulanamadı.

Büyük İdlib taarruzu, Nusret Cephesi, Ahrar’uş Şam, Cundul Aksa, Liva El Hak, Ceyş’ul Sünne, Ecned El Şam ve Feylek El Şam tarafından oluşturulan Ceyş’ul Fetih adıyla yürütülüyor.

Binlerce savaşçının katıldığı belirtilen İdlib operasyonunda kentin özgürleştirilmesi hedefleniyor.

Eylemleri gerçekleştiren savaşçılardan Ebu Ömer Kuveyti:

ebu-omer-kuveyti.jpg

Karar El Necdi:

karar-el-necdi.jpg

(Kaynak: İnfocenter.media)

HABERE YORUM KAT

3 Yorum