1. HABERLER

  2. HABER

  3. SAĞLIK

  4. Çevre Kirliliğine Bağlı Ölümlerin En Fazla Görüldüğü 10 Ülke
Çevre Kirliliğine Bağlı Ölümlerin En Fazla Görüldüğü 10 Ülke

Çevre Kirliliğine Bağlı Ölümlerin En Fazla Görüldüğü 10 Ülke

Çevre kirliliğinin, dünyada her yıl tüm savaşlar ve şiddetten daha fazla insanın ölümüne yol açtığı bildirildi.

20 Ekim 2017 Cuma 15:46A+A-

188 ülke verilerinin değerlendirildiği 51 sayfalık rapora göre, çevre kirliliği dünyada her yıl tüm savaşlar ve şiddetten daha fazla insanın ölümüne yol açıyor. Raporda, çevre kirliliğine bağlı ölümlerin en fazla görüldüğü ülkelerin sırasıyla Bangladeş, Somali, Çad, Nijer, Hindistan, Nepal, Güney Sudan, Eritre, Madagaskar ve Pakistan olduğu belirtildi.

Sonuçları Lancet dergisinde yayımlanan, 188 ülke verilerinin değerlendirildiği 51 sayfalık rapora göre, 2015 yılında 9 milyon kişinin ölümü çevre kirliliğiyle bağlantılıydı ve bu ölümlerin neredeyse tamamı, düşük ve orta gelirli ülkelerde görüldü.

Raporda, sigara, açlık ve doğal afetlerden daha ölümcül olduğuna dikkati çekilen çevre kirliliğinden en kötü etkilenen ülkelerin başında Bangladeş ve Somali'nin bulunduğu kaydedildi. 2015'te her 6 prematüre doğumdan birinin çevre kirliliğinden kaynaklanan rahatsızlıklarla ilişkilendirilebileceği, çevre kirliliği kaynaklı ölüm, hastalık ve refah seviyesinin maliyetinin, küresel ekonominin yüzde 6,2'sine tekabül ettiği belirtildi.

Raporda, 9 milyon ölümün, sigaradan ölümlerin bir buçuk, AIDS, tüberküloz ve sıtmadan hayatını kaybedenlerin 3, trafik kazalarında yaşamını yitirenlerin 6, savaş ve diğer şiddet olaylarında ölenlerin 15 katı olduğuna işaret edildi.

ÇEVRE KİRLİLİĞNE BAĞLI ÖLÜMLERİN EN FAZLA VE EN AZ GÖRÜLDÜĞÜ ÜLKELER

Çevre kirliliğine bağlı ölümlerin en fazla görüldüğü ülkelerin sırasıyla Bangladeş, Somali, Çad, Nijer, Hindistan, Nepal, Güney Sudan, Eritre, Madagaskar ve Pakistan olduğu bildirildi.

Çevre kirliliğiyle bağlantılı en az ölüme de Brunei, İsveç, Barbados, Yeni Zelanda, Trinidad ve Tobago, Kanada, İzlanda, Bahamalar ve Norveç'te rastlandığı ifade edildi.

Ölümlerin, kirliliğin yol açtığı, bulaşıcı olmayan kalp rahatsızlığı, inme ve akciğer kanseri gibi rahatsızlıklardan kaynaklandığı da aktarıldı.

Raporda, çevre kirliliğinden en fazla etkilenenlerin yoksullar olduğuna, refah düzeyi yüksek ülkelerde de yine yoksul bölgelerde yaşayanların mağdur duruma düştüğüne vurgu yapıldı.

 

HABERE YORUM KAT