1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Cerablus Hareketi Üzerine PYD’nin Tedirginliği Arttı
Cerablus Hareketi Üzerine PYD’nin Tedirginliği Arttı

Cerablus Hareketi Üzerine PYD’nin Tedirginliği Arttı

Cerablus harekâtının devamının gelmesi ihtimâli ABD destekli PYD’yi tedirgin ediyor.

25 Ağustos 2016 Perşembe 01:24A+A-

Ece Gökçesedef / Al Jazeera

Mumbuç'un ardından ABD'nin Cerablus operasyonunda muhaliflere verdiği destek, ilçeyi kendileri de hedeflerinin arasına koyduğu için PYD'yi tedirgin etti. SDG öncülüğünde kurulan Cerablus Askeri Konseyi, şu an için devre dışı kaldı. Operasyon hazırlığı sebebiyle kurulan Cerablus Askeri Konseyi'ne ABD, Mumbuç Askeri Konseyi'ne verdiği desteği zaten vermemişti. PYD lideri Salih Müslim de operasyonla ilgili Twitter hesabında "Türkiye, Suriye bataklığında çok şey kaybedecek" diye yazdı.

PYD’nin tedirginliğinin asıl sebebi, ABD'nin de destek verdiği Cerablus harekâtının devamının gelmesi ihtimâli.

Al Jazeera’nın görüştüğü Mumbuç'taki PYD kaynakları, Türkiye'nin asıl hedefinin PYD'yi durdurmak olduğunu düşünüyor. Kaynaklara göre Cerablus operasyonu, uzun süre önce ABD ile Türkiye arasında varılan Mare-Cerablus hattı üzerindeki uzlaşmanın sonucu olarak başlatıldı. Türkiye ile uzlaşması sonrası Cerablus'ta devre dışı kalmış olmaları, PYD'yi ciddi anlamda endişelendirdi.

"ABD ile temasa devam ediyoruz"

PYD’li kaynaklar, "Sadece Cerablus'la sınırlı kalacak ve haberimiz olan bu operasyon, ABD ile ilişkimizde bir sorun teşkil etmez. Ancak kaygımız, Türkiye'nin Cerablus sonrası güneye doğru ilerleme, PYD'yi bölgeden çıkarma hedefleri. Biz buna karşı direniş gösteririz. ABD ile Haseke'de temasa devam ediyoruz" dedi.

Suriye Demokratik Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmad, Hawar Haber Ajansı'na, "Türkiye'nin operasyonunun Cerablus ile sınırlı kalmayacağı konusunda uluslararası güçleri uyarıyorum" dedi. Açıklamasında, ABD desteğine değinmekten kaçınan Ahmad, Türkiye’nin Cerablus’a yönelik operasyonunun Türkiye-İran-Suriye rejimi görüşmelerinin sonucunda gelmiş olabileceğini iddia etti.

ABD'nin Mumbuç'ta SDG'ye verdiği desteğin kesilmediğini ve bu konuda bir kaygılarının olmadığını söyleyen PYD kaynaklarına göre, kendilerinin bir sonraki hedefi batıdaki El Bab. Ancak, Cerablus'u izlemeye devam edeceklerini, "ÖSO'nun IŞİD karşısında başarısız kaldığı noktada devreye girebileceklerini" belirtiyorlar. Türkiye’nin Cerablus operasyonuna ve ABD'nin bu konuda kendilerine destek vermemesine rağmen, Cerablus hedefinden vazgeçmiş değiller.

PYD kaynakları, Mumbuç'ta ABD desteğinin devam ettiğini söylüyorlar ancak Ankara, Mumbuç operasyonu sonrası PYD unsurlarının şehirden çıkması konusunda ABD'nin verdiği sözü hatırlattı. Operasyonun başlamasının ardından basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "YPG Fırat'ın doğusuna geçmezse gereken cevabı veririz" dedi.

Aynı gün Ankara'ya resmi ziyarette bulunan Biden da, Başbakan Yıldırım'la düzenlediği ortak basın toplantısında, "YPG, nehrin doğusuna geri dönmelidir, aksi takdirde ABD tarafından desteklenmeyecektir" dedi. Pentagon ise bir gün önce yaptığı açıklamada, Mumbuc'un tamamen güven altına alınması işleminin zaman alacağını belirtmişti.

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum