1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Cenevre Görüşmelerinin Yeniden Başlamasını Ümit Ediyoruz"
"Cenevre Görüşmelerinin Yeniden Başlamasını Ümit Ediyoruz"

"Cenevre Görüşmelerinin Yeniden Başlamasını Ümit Ediyoruz"

ABD yönetimi, Cenevre'de Suriye görüşmelerinin ay sonuna kadar yeniden başlamasını ümit ettiklerini bildirdi.

05 Şubat 2016 Cuma 08:54A+A-

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında Cenevre’de Suriye görüşmelerinin askıya alınmasına ilişkin soruları yanıtladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın ara buluculuğunda tarafların karşılıklı görüşmelerini sürdürmesini istediklerini vurgulayan Earnest, “Bu görüşmelere ara buluculuk yapmakla sorumlu BM temsilcisi görüşmelerin durdurulduğunu duyurdu. Esasen bu terminolojiyi görüşmelerin ay sonundan önce kaldığı yerden devam etmesi için kullandı. Biz de açıkçası bunun gerçekleşmesini ümit ediyoruz. Her iki tarafı da bu doğrultuda cesaretlendirmeyi denemeyi sürdüreceğiz.” ifadesini kullandı.

“Esed Rejimi Masum İnsanları Hedef Almayı Sürdürüyor”

Esed rejiminin, direnişçilerin bulunduğu alanlarda masum insanları hedef almayı sürdürdüğüne işaret eden Earnest, bunun da Cenevre’de uzlaşmayı engelleyen çekişmeli konulardan olduğunu hatırlattı.

Earnest, direnişçilerin de masum halkı hedef alan bu saldırılara yönelik ciddi kaygılarını dile getirdiğini aktararak, “Bunlardan öncelikle Esed rejimini sorumlu tutuyoruz. Bunun yanında Rusya’nın da dâhil olduğu Esed rejimine destek sunanlar da bunda sorumluluk taşıyor. Bu görüşü ifade etmede lafımızı hiç esirgemedik.” diye konuştu.

“Rusya’nın Söylemleriyle Eylemleri Çelişkili”

Rusya’nın Suriye stratejisindeki çelişkiye dikkat çeken Earnest, “Devlet Başkanı Putin kamuoyu önünde ve özel olarak Suriye’de siyasî bir geçiş ihtiyacı olduğunu dile getiriyor ancak onlar bu siyasî stratejinin altını oyan askerî kampanya yürütüyorlar.” dedi.

“Rusya'nın Suriye'de Sâdece IŞİD'e Odaklandığını Görmek İstiyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de günlük basın toplantısında, Moskova’nın Suriye’deki askerî eylemlerinin, barış sürecinden ziyade Beşşar Esed yönetimini güçlendirmeyi sürdürdüğünü kaydetti. Kirby, “Rusya’nın Suriye’deki askerî eylemlerinin sadece IŞİD’e odaklandığını görmek istiyoruz, muhalif gruplara değil. Ancak çok yakın geçmişte bununla çelişen mesajlar görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kirby, Rusya’nın, Türkiye’nin Suriye topraklarında “aktif eylemler gerçekleştirmek için gizli hazırlık içinde” bulunduğunu gösteren işaretler olduğu yönündeki açıklamasının yöneltilmesi üzerine ise bu konuda bir açıklama yapamayacağını söyledi. Kirby, Rusya’nın bu yorumlarını gördüklerini ancak herhangi bir açıklama yapma konumunda bulunmadığını dile getirerek, “Türkiye, IŞİD’e karşı bu mücadelede önemli bir partner olmayı sürdürüyor, koalisyonun askerî operasyonlarında yer almaya devam ediyorlar ve onların bu işbirliklerinden memnuniyet duyuyoruz.” yorumunu yaptı.

AA

HABERE YORUM KAT