1. HABERLER

  2. HABER

  3. Cemil Bayık Ne Zaman Silah "Bırakacaklarını" Açıkladı!
Cemil Bayık Ne Zaman Silah "Bırakacaklarını" Açıkladı!

Cemil Bayık Ne Zaman Silah "Bırakacaklarını" Açıkladı!

Çözüm Süreci taslağının dört maddeden oluştuğunu, belirten Cemil Bayık son maddenin mart ayında uygulanmasını hedeflediklerini ve ancak sonra silah bırakmayı gündemlerine alabileceklerini söyledi.

20 Aralık 2014 Cumartesi 14:52A+A-

PKK'lı Cemil Bayık, Çözüm Süreci taslağının dört maddeden oluştuğunu, bunların her biri için tarih belirlendiğini, son maddenin mart ayında uygulanmasını hedeflediklerini belirterek tüm maddelerin hayata geçirilmesinden sonra silah bırakmayı gündemlerine alabileceklerini söyledi.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, Öcalan ile devlet heyeti arasında yürütülen görüşmeler sonucunda hazırlanan Çözüm Süreci taslağının dört maddeden oluştuğunu açıkladı. Bu maddelerin her birinin gerçekleşmesi için bir tarih belirlendiğini belirterek, bunların tümümün mart ayında bitmesinin hedeflendiğini söyledi. Bayık, tüm maddelerin uygulanmasından sonra silahların bırakılmasının gündeme geleceğini, aksi durumda silah bırakmayı kesinlikle düşünmediklerini söyledi. 

Cemil Bayık, Özgür Gündem Gazetesi'ne verdiği demeçte Çözüm Süreci'ne ilişkin, "Bu artık son şanstır. Bundan ötesi olamaz artık. Bizim yapabileceğimiz bu kadardır. Eğer bu taslağı da kabul etmezlerse artık bizim sunacağımız herhangi bir taslak yoktur" dedi.

DÖRT MADDEDEN OLUŞUYOR

Bayık, Çözüm Süreci taslağıyla ilgili olarak şunları söyledi: Önder Apo demokratik müzakere çözüm taslağını 4 madde biçiminde ele almış. Tabii her maddenin altında epeyce şıklar var. Eğer Türkiye tarafından kabul edilirse bunun hem Kürt sorununun çözümüne, hem Türkiye’nin demokrasi sorunlarının çözümüne hizmet edeceğini belirttik. 
1. madde yönteme ilişkindir. 2. madde ise müzakerelerin dayanacağı tarihsel, felsefi, teorik zemini ifade ediyor. 3. madde ise, nelerin müzakere yapılacağını ifade içeriyor. 
4. madde de bu kabul edilecek maddelerin pratikte nasıl uygulanacağına dair. 

"TASLAK SADECE KÜRT SORUNUNU İÇERMİYOR"

* Bununla sadece Kürt sorununun çözümü hedeflenmiyor. Türkiye’nin bütün demokrasi sorunlarının da çözümü hedefleniyor.  

* Eğer Hükümet de kabul ederse, Türkiye’nin demokrasi sorunları bu taslakla rahatlıkla çözümlenebilir. 

* Kürt sorunundan tutalım, Alevi sorununa kadar, çeşitli halkların, kültürlerin sorunları çözülebilinir, demokratik bir toplum yaratılabilinir.

* Biz Türk devlet ve hükümetinin o müzakere taslağındaki tarihlere de uygun davranmasını isteriz. Kabul edecekse de, etmeyecekse de.

* Biz 1., 2., 3. maddeler için bir tarih belirlemişiz, dördüncü madde için de bir tarih belirlemişiz. 

* Yani müzakere taslağı kabul edilirse ve müzakereler olursa martın ortalarında bitmesini istiyoruz. Martı geçmemesi gerekiyor.

* Biz müzakere taslağını görüşmeden, belirlediğimiz tarihlere göre sonuçlandırmadan, bu konuda anlaşmadan kesinlikle silah bırakmayız. 

"HDP PARTİ OLARAK SEÇİME GİRMELİ"

2015’te yapılacak genel seçimlere HDP’nin parti olarak girmesini söyleyen Cemil Bayık, “HDP projesi Türkiye toplumunu, demokratikleştirmek isteyen bir projedir. Devletinden toplumuna kadar, siyaseti demokratikleştirmeyi hedefliyor. Bu açıdan seçimlerde bağımsız adaylarla değil, HDP ile girilmesi gerekiyor. Bu projeden geriye adım atılmaması gerekiyor” dedi.

 

HABERE YORUM KAT