1. YAZARLAR

  2. Kurtuluş Tayiz

  3. Canlı Bombanın Hiç mi Suçu Yok?
Kurtuluş Tayiz

Kurtuluş Tayiz

Yazarın Tüm Yazıları >

Canlı Bombanın Hiç mi Suçu Yok?

16 Mart 2016 Çarşamba 10:06A+A-

PKK’nın Ankara katliamı sadece kör bir şiddetten ibaret değil; en mantıksız, gözü kara terör eyleminin dahi bir aklı, hedefi ve amacı olur. PKK, ülkenin başkentine saldırarak “hükümet sorunu” çıkarmak istiyor. Terör saldırılarıyla ülkeyi yönetilmez hale getirmeyi başarabilirlerse Erdoğan ve AK Parti hükümetinin devrileceğini hesaplıyorlar.


Bu hesabı yaparken kuşkusuz dışarıdan ve içeriden alacakları desteğe güveniyorlar. PKK gelip Ankara’da hükümet kuramayacağına göre onun yerine bu işi üstlenecek güçler olacaktır. Kaldı ki, bu noktada gönüllü sayısı da az değil; CHP lideri ve HDP Eşbaşkanı’nın, PKK’nın Ankara katliamına verdiği ilk tepki “Hükümet istifa etsin” oldu. Her iki parti lideri de katliamı gerçekleştiren PKK’ya tek laf etmedi. Türkiye henüz cenazelerini kaldırırken CHP ve HDP, hükümeti gönderme derdindeydi. Peki canlı bombanın hiç mi suçu yok? 


Bu tavır ve durum, PKK-CHP-HDP’nin aynı hizada durduğunu açıkça gösteriyor. PKK’nın canlı bombası için CHP ve HDP’nin Erdoğan’ı ve hükümeti hedef almasının başka bir açıklaması yoktur. Canlı bombayı patlatanlara karşı sözlü ve fiili tavır alabilseler, hükümeti eleştirmeleri makul ve anlamlı telakki edilebilir; fakat ne yazık ki, Meclis’in iki büyük partisi de terör örgütünün açtığı yolda ilerleyerek PKK’yı siyasi alanda tamamlamaya çalışıyor. 


Kandil’in patlattığı canlı bombaların suçunu Ankara’da arayanlar veya terör saldırılarını Erdoğan’a bağlayanlar, PKK’nın taşeronluğunu yaptığı oyunun birer figüranı olmaktan öteye gidemezler. İngiliz Times’a röportaj veren PKK’nın 1 numaralı ismi Cemil Bayık, hedeflerinin Erdoğan’ı devirmek ve AK Parti hükümetini iktidardan indirmek olduğunu ve bunun için de her türlü terör eylemine başvuracaklarını açıkladı. Hal böyleyken canlı bombalı saldırıların ardından, zaman yitirmeden Erdoğan’ı hedefe koyanların masum ve iyi niyetli olduğu ileri sürülemez. PKK’nın adını anmadan, örgütü lanetlemeden edilecek sözlerin hiçbir anlamı yoktur.

 
Ne var ki göründüğü gibi hedefte ne sadece Erdoğan ne de AK Parti hükümeti var; terörün hedefinde bütün olarak Türkiye var. Daha düne kadar “HDP’ye oy verin barış gelsin” diye kandırdıkları insanları bugün de “Amacımız Erdoğan’ı devirmek, Türk demokrasisini kurtarmak” sözleriyle kandırmaya çalışıyorlar. Oysa Meclis’e 80 milletvekili sokmayı başardıkları gün terörü daha da büyüttüler. Bu kandırmacanın sonu yok; PKK bir terör örgütüdür, dizginleri dışarıda olan bir yapıdır; hedefinde de kişiler yoktur; devlet ve millet bir bütün olarak terörün hedefindedir. 


Terörle bu ülkeye diz çöktürtmek istiyorlar. Seçtiğimiz liderleri korkutarak, sindirerek teslim almak istiyorlar. “Erdoğan gitsin, hükümet istifa etsin” diyenler aslında terörün vermek istediği mesajı kısa yoldan iletmiş oluyorlar. 


Toplum bu gerçeğin artık farkında; PKK’ya yataklık eden CHP ve HDP’ye önerim tez elden bu yoldan dönmeleri. Çünkü gittikleri yol yol değil.

YAZIYA YORUM KAT