1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. Çankırı'dan Akıncı'ya Bir Ton Mühimmat
Çankırı'dan Akıncı'ya Bir Ton Mühimmat

Çankırı'dan Akıncı'ya Bir Ton Mühimmat

Darbe kalkışması gecesi Ankara’da kullanılan helikopterlerden birinin pilotu olan Deniz Aldemir, o gece helikoptere Çankırı'dan 1 ton piyade ve makinalı tüfek mermisi yüklendiğini belirterek “Emre uymayarak mühimmatı Akıncı'ya götürdüm.” dedi.

29 Ağustos 2016 Pazartesi 07:30A+A-

15-16 Temmuz’daki darbe kalkışmasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturmada tutuklanan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilen Pilot Binbaşı Deniz Aldemir'in ifadesine ulaşıldı.

Gülen örgütü ve 15-16 Temmuz'daki darbe kalkışmasına ilişkin itiraflarda bulunan Aldemir, Kara Havacılık Komutanı Ünsal Coşkun, Kurmay Başkanı Mehmet Şahin, Alay Komutan Yardımcısı Yarbay Halil Gül ile polis ve siviller hakkında ‘vur’ emri veren Taarruz Helikopter Tabur Komutanı Özcan Karacan'ın kalkışmada aktif rol aldığını söyledi.

“Güvercinlik ve Genelkurmay’a Saldırı Olacak”

Gülen örgütüyle askerî lise sınavlarına girmeden önce, ortaokulda tanıştığını anlatan Aldemir, kalkışmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

“Mayıs 2016 içerisinde görev yaptığım Güvercinlik Üssü’nde Yarbay Mehmet Şahin, Yarbay Halil Gül, Yarbay Özcan Karacan isimli rütbeliler, Güvercinlik ve Genelkurmay’a saldırı olacağını ve bizim görevimizin de helikopterleri güvenli bir şekilde Akıncı Üssü'ne götürmek olduğunu konuşuyorlardı. 15 Temmuz günü de akşam saatlerine doğru alay komutanımız olan Albay Fevzi Okan, Kara Kuvvetleri Komutanı’nın (KKK) geleceğini, yeni gelen bir yük helikopteri hakkında bizden bilgi alacağını ve bizim ikinci bir emre kadar kışladan çıkamayacağımızı emretti. Beraberindeki heyetle Güvercinlik'e gelen KKK Salih Zeki Çolak, CH47 tipi helikopter hakkında brifing aldı.”.

“Hava Araçlarını Akıncı’ya Götürdük”

“Daha sonra bu heyet kameriyeye oturup çay içtiler. Özel aracıma binerek gitmek istediğim sırada kışla nöbetçi âmiri olan Yarbay Karacan ve Albay Gül, Orgeneral Çolak ayrılmadan çıkamayacağımı belirterek, birlik içerisinde beklememi emretti. Nöbetçi âmirliğimde beklediğim sırada Karacan, Genelkurmay'a saldırı olduğunu, Güvercinlik Üssü'ne de saldırı yapılacağını söyleyerek hava araçlarını Akıncı Hava Üssü'ne götürmemizi emretti. Bunun üzerine Skorsky, Cougar, ATAK, Kobra tipi helikopterleri Akıncı Üssü'ne götürdük.”.

“Emre Uymadık”

“Yarbay Karacan beni arayarak Çankırı'dan mühimmat getirme emrini verdi. Çankırı'da gideceğimiz yeri öğrendikten sonra havalandık ve bir tepede 2 panelli bir birliğe iniş yaptık. Motor susturarak oradan kaçmayı düşündüm ancak 1 astsubay ve 6-7 er vardı, erlerin bir kısmı da silahlı idi. O nedenle motoru susturmaya çekindim. Yarbay Sezgin Uyanık'ın da hâlinden, tavrından ve konuşmalarından kaçmak istediğini anlamıştım. Bu askerler yaklaşık bir ton 7.62 piyade ve makinalı tüfek mermisini helikoptere yüklediler. Genelkurmay'a indirme emri verilen mühimmatla beraber havalandık. Ancak biz bu darbenin âleti olmamak adına verilen emre uymayarak mühimmatı Akıncı Hava Üssü'ne götürdük. Helikopterden çıktıktan sonra bekleyen pilotlara bana sivil kıyafet vermelerini istedim. Bunları giydikten sonra yoldan geçen aracı binbaşı Rıza Akıncı ile beraber durdurduk ve nizamiyeye kadar gittik.”.

“İfade Verdim”

“Biz tam çıkarken Yarbay Murat Kale, bize arabasının anahtarını uzatarak, aracının eşine lâzım olduğunu, kendisine teslim etmemizi söyledi. Bizim için de çok iyi bir fırsat olduğu için bu araçla Akıncı Üssü'nden ayrıldık ve ilk önce aracı Yarbay Murat Kale'nin eşine teslim ettik. Daha sonra Binbaşı Rıza Akıncı ile birlikte benim evime gittik. Sivil kıyafetlerimi giydikten sonra da Binbaşı Akıncı ile birlikte alaya giderek durumu Alay Komutanı’m Fevzi Okan'a anlattım. Güvercinlik içerisinde bulunan askerî savcıya ifademi verdim ama o savcıya çekindiğim için Fetullah Gülen’ci yapılanma ile ilgili herhangi bir şey söylemedim.”.

“Genelkurmay'a Öğrenci Taşıdım”

Aldemir, ifadesinde şunları anlattı:

“Akıncı Üssü'nde görevli Yarbay Uğur Kapan'ın Harp Okulu’ndan personeli alarak Genelkurmay'a indirmemizi emretmesi üzerine Yarbay Sezgin Uyanık ve ben Cougar, Yüzbaşı Zafer Dolu ve Binbaşı Rıza Akıncı da Cougar, Yarbay Halil Gül ve ismini bilmediğim yardımcısı da S tipi helikopteri havalandırarak Harp Okulu'na indirdik. Harp Okulu'ndan askerî personeli aldık, biraz ilerisinde bulunan Genelkurmay'a indirdik. Gördüğüm kadarıyla bu şahıslar Harp Okulu öğrencileri idi. Ve bunlar piyade silahları ile silahlandırılmıştı. Yarbay Halil Gül bize helikopterleri havalandırarak tekrardan Harp Okulu’ndan personel getirmemizi istedi. Bu esnada bir savaş uçağının geçtiğini, Genelkurmay'ın içerisinde de tankların ve zırhlı araçların olduğunu gördüm. Ve bunun bir askerî darbe olduğuna kanaat getirdim. Ben de bunun üzerine Halil Gül'ün verdiği emre uymayarak, kullandığım Cougar'ı Güvercinlik Hava Üssü'ne indirdim. Darbe teşebbüsünün bir parçası olmamak için Güvercinlik Üssü'nden kaçmaya çalıştım. Nizamiye yolundaki 2 şahıs bana ‘dur’ çekti. Orada bulunan şahıslar nizamiyeden girmeye ve çıkmaya çalışanlar hakkında ‘vur’ emri verildiğini söylüyorlardı. Bende bunun üzerine geri döndüm, helikoptere binerek beklemeye başladım. Amacım ise bana verilecek bir görevle havalanarak kaçmaktı.”.

Eşi Yargıtay Tetkik Hâkimi

Deniz Aldemir'in eşi T. Aldemir'in de Yargıtay Tetkik Hâkimi olduğu, HSYK'nın ihraç ettiği ya da açığa aldığı isimlerin arasında yer almadığı, hâlâ görevine devam ettiği öğrenildi.

“Çok Pişmanım”

Öte yandan Aldemir, duyduğu pişmanlığı da şöyle anlattı:

“Ben Anadolu çocuğuyum, normal olarak dinî duygularım ile büyüdüm. FETÖ yapısındaki insanlar bizim bu duygularımızı kullandılar. Bütün bu yaşadıklarımdan sonra bu Fetullah Gülen’ci gruba duyduğum sempatiden dolayı kendimden utanıyorum, darbe girişiminde bunların asıl canavar yüzünü gördüm. FETÖ tarafından ve darbeciler tarafından zorla kullanıldığım için çok pişmanım. Pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istiyorum.”.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT