1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Çamlıca'ya Cami Önermeye Cesaret Edemedik"
Çamlıcaya Cami Önermeye Cesaret Edemedik

"Çamlıca'ya Cami Önermeye Cesaret Edemedik"

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Balçiçek İlter'in sunduğu Söz Sende programında Çamlıca Camii’yle ilgili konuştu.

04 Aralık 2012 Salı 14:52A+A-

Haksöz-Haber

Başkan Mustafa Kara, İstanbul'un bir İslam şehri olduğunu ifade ettikten sonra Çamlıca’ya cami yapılmasına karşı çıkanları ‘sözde aydın’ ve ‘cami karşıtı’ olarak tanımladı.

Muhafazakâr yazarlardan Dücane Cündioğlu'nun eleştirilerinin laik kesimler tarafından da dile getirilmesini eleştiren Mustafa Kara " Dücane Cündioğlu'nu bugüne kadar hiç görmeyenler de Dücane Bey'i keşfettiler." dedi.

Çamlıca'ya Cami Önermeye Cesaret Edemedik

Üsküdar'da bir cami arayışı olduğunu ve bunun için Başbakan ile görüşmeler yapıldığını anlatan Mustafa Kara içine düştükleri ruh halini şöyle özetledi: “Kolay ulaşım açısından birçok yeri araştırdık, arazi tespitleri yaptık. Ancak itiraf edeyim, bizim vizyonumuz Çamlıca Tepesi'ni görmedi. Orayı önermeye biz cesaret edemedik. Ne kadar baskı altındayız ki Çamlıca aklımıza gelmiyor. Çünkü Türkiye'de yıllardır bir baskı var. Yıllar önce birçok yerde camilerimiz yıkılmış, camileri hep dernekler yapmış. Devlet adamları cami yapamaz, camiden bahsedemez, bu konuyu konuşamaz diye bir baskı var. Mimarlarımız yarışmaya katılmaya korkuyorlar.”

Mimarlar Cami Projesi Çizmek İstemiyor

Mimarlar üzerindeki mahalle baskısından da yakınan Üsküdar Belediye Başkanı yakındı: Birincisi bugüne kadar pek fazla yarışma yapılmamış. Cami projesi ile ilgili yarışmalar açılmamış ki bu bir gelenek. İkincisi birçok yerde bir mimari tarz ortaya kondu. Bir mimar namaz kılamaz, bir mimar kendi köklerinden bahsedemez, kendi köklerinden değil başka medeniyetlerden bahsederse daha çağdaştır. Kim gelenekselle ilgileniyorsa o taklitçidir gibi. Olaya böyle bakan baskı grupları var. Mesela Mimarlar Odası'nın bakışı böyle: Çağdaş, ilerici, aydın mimar, cami çizmez. Artık bu kalıplardan, bu baskılardan kurtulmamız lazım.

CAMİ DÜŞMANI, SAHTE ÇEVRECİLER VAR

Çamlıca'ya itirazda bulunanları iki gruba ayırıyorum. Gerçekten samimi, çevreyi seven, antenlerden kurtulsun ama şirin, küçük bir cami olsun diyenler var. Bir de cami karşıtlığını mimari tarz üzerinden adeta saklayan, sahte çevreciler var. Ne zaman Çamlıca'da cami konuşulmaya başlandı o zaman orası bir kuş yolu, ağaçlar var demeye başladılar. Bu insanların bu zamana kadar ne yaptığını soruyorum. Ayrıca bu proje için bir tek ağaç kesilmeyecek ve ağaç ilave edilecek Arazinin sadece yüzde altısına cami yapılacak. Geri kalan alanda çocuk oyun alanları, seyir terasları, kafeteryalar olacak. Cami düşmanlığını açık açık ifade etmiyorlar, bunun yerine çevreyi, ulaşımı öne çıkarıyorlar. Çok ciddi bir kesim bu ve şimdilerde sözlerini değiştirdiler. Biz camiye karşı değiliz, caminin mimari tarzına karşıyız, diyorlar.

CAMİYİ MÜSLÜMANLAR YAPAR

"Camiyi Müslümanların yapması daha doğru olur" diyen Üsküdar Belediye Başkanı Kara sözlerine şöyle devam etti:

"Jürinin öyle bir duruşu yoktu. Ama doğrusu budur. İnananların, ona inanmış olanların yapması daha doğrudur. Ayetlerde, hadislerde bu var. İnananların bunu yapması gerekiyor... O ruhu yaşaması lazım. O namazı kılan biri olmalı. Müslüman bir mimar da modernlik adı altında camiye gitmeyi ayıp sayıyor olabilir."

CAMİ İSTEYEN BİNLERCE İNSAN TOPLARIZ

Mustafa Kara, Çamlıca projesini eleştirenlere şu sözlerle çağrıda bulundu: Bizim aydınımızın şöyle bir huyu vardır; sadece eleştirir, sadece konuşur. Çamlıca'yı çok seviyorlarsa, cami karşıtı da değillerse gelsinler.

Balçiçek İlter'in, "İnsanlar neden cami karşıtı olsun?" sorusu üzerine ise Kara, "Kendi camiamızdaki entelektüellerin arkasına sığınarak, 'Daha iyi bir proje olmalıydı.' diyorlar. Basın-yayın gücünü ellerinde tutarak cami karşıtlığı yapanların karşısına, bizler de rahatlıkla cami isteyen binlerce insan toplayabiliriz”.

SAMİMİYETSİZ AYDINLARA ÖFKELİYİM

Bu sözümona aydınlar gelsinler, cuma günleri insanların nerelerde namaz kıldıklarını görsünler. Kaldırımda, ıslak karton üzerinde namaz kılanları görsünler... Ben öfkeliyim bu insanlara. Kızgınım. Çünkü samimi değiller. Bu şehir için çaba sarf etmemişler.

HABERE YORUM KAT

6 Yorum