1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ENDONEZYA

  4. Cakarta’da Müslüman Halkın Kararlı Duruşu Sonuç Getirdi!
Cakarta’da Müslüman Halkın Kararlı Duruşu Sonuç Getirdi!

Cakarta’da Müslüman Halkın Kararlı Duruşu Sonuç Getirdi!

Endonezya Devlet Başkanı Widodo, İslam'a hakaret eden Çin asıllı Hristiyan vali Ahok hakkında, "Cakarta Valisi Ahok hakkında cezai işlem en kısa sürede başlayacak ve tamamlanacaktır" dedi.

05 Kasım 2016 Cumartesi 11:46A+A-

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, İslam'a hakaret ettiği ileri sürülen ve "Ahok" takma adıyla bilinen Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama hakkındaki cezai işlemin en kısa sürede başlayacağını belirtti.

İslam Savunucuları Cephesi (FPI) üyesi kalabalık bir grubun cuma namazından sonra Ahok'u protesto etmek için başlattığı gösteride çıkan arbedeye ilişkin basın açıklaması yapan Widodo, "Görünen o ki, politik aktörler bu durumdan faydalanmak için düzenlenen protestoları kendi menfaatleri için kullandı." dedi.

Göstericilerin bir anda kaos ortamı oluşturduğunu belirten Widodo, "Cakarta Valisi Ahok hakkında cezai işlem en kısa sürede başlayacak ve tamamlanacaktır." ifadesini kullandı.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun, protestocuların, görüşme teklifine cevap vermemesi üzerine göstericiler ile polis arasında arbede yaşanmış iki polis aracını ateşe verilmişti. Polis, valilik binasına girmek isteyen göstericilere gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etmişti. Gösteride yaşlı bir Endonezyalı Müslüman şehit olmuş, üç sivil ve dört polis de yaralanmıştı.

Başkent Cakarta'da çıkan olaylar nedeniyle güvenlik önlemleri arttırılırken, göstericiler halen Valilik Binası önünde bekliyor.

Geçtiğimiz hafta Eski Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono yaptığı açıklamada düzenlenecek protestoları desteklediğini söylemişti.

Cakarta Valisi Purnama, eylül ayı sonunda yaptığı bir konuşmasında Kur'an-ı Kerim ayetleriyle ilgili görüş açıklarken, İslam'a hakaret ettiği gerekçesiyle eleştirilmişti.

2014'te göreve gelen, Cakarta'nın ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra ilk Hristiyan valisi olan Basuki Tjahaja Purnama, "Bazı Müslüman gruplar Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak, halktan beni seçmemelerini istiyor. Bu yaklaşım insanları aptal yerine koymak anlamına gelir." ifadesini kullanmıştı.

Devlet Başkanı seçilmeden önce Cakarta Valisi olan Widodo'nun yardımcılığını yapan ve 2017'deki yerel seçimlerde yeniden Cakarta Valiliği görevine aday olduğunu açıklayan Purnama, eleştiriler üzerine Müslümanlardan özür dilemişti.

 

HABERE YORUM KAT