1. HABERLER

  2. HABER

  3. Buldan: Türkiye IŞİD’e Açık Savaş İlan Etsin
Buldan: Türkiye IŞİD’e Açık Savaş İlan Etsin

Buldan: Türkiye IŞİD’e Açık Savaş İlan Etsin

HDP’ye göre Kobani’de yaşananlar, çözüm sürecinde Hükümet’in bir sınavı niteliğinde. Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan HDP’li Pervin Buldan, “Birkaç gün içinde hükümetin samimiyetini göreceğiz” diye konuştu.

22 Eylül 2014 Pazartesi 16:27A+A-

Suriye'nin Kobani bölgesinde, IŞİD’in Kürt köylerini ele geçirmesinin ardından PYD ile IŞİD arasındaki çatışmalar şiddetlendi. Çatışmalardan kaçan onbinlerce insan Türkiye’ye akın etti. Halkların Demokratik Partisi Grup Başkan Vekili Pervin Buldan bölgede yaşananları Al Jazeera'ye değerlendirdi. .

“Türkiye IŞİD’e açık savaş ilan etsin”

HDP'nin, çözüm süreci heyetinde yer alan isimlerden Grup Başkanvekili Pervin Buldan’a göre, son olaylar Türkiye için bir sınav niteliğinde;

“Türkiye’nin çözüm süreci açısından samimiyetini göreceğiz birkaç gün içinde. Çünkü çözüm sürecini Kobani’den ya da Rojava’dan ayrı düşünmek olmaz. Hükümet, çözüm süreci konusunda çok iddialı olduğunu, arkasında durduğunu her fırsatta dile getiriyor. Bu durumda Türkiye’nin IŞİD’e karşı açık savaş ilan etmesi lazım. Halka yardım edilmeli. Kobani ve Rojava’ya her türlü destek verilmeli.”

Pervin Buldan, “açık savaş ilan edilsin” sözleriyle ne kastettiğini de anlattı.

“IŞİD’e karşı askeri, sivil, maddi, manevi her şekilde Kobani halkının yanında olmak Türkiye’nin görevi. İşin siyasi boyutu da önemli. Herkes IŞİD’e karşı tavrını açıkça ortaya koymalı. Türkiye net olarak tavrını dile getirmek, belirlemek durumunda. Türkiye bu süreçte bir sınavdan geçiyor. Gözle görülür, somut bir şey olması lazım. Eylem yapan halka gerçek mermilerle saldırılmaması lazım.”

Türkiye sınırından geçip Kobani’ye ulaşmak isteyenlerin engellenmesi gerektiğini de savunan Buldan, “Şu anda 'de facto' bir durum yaşanıyor, gitmek isteyenlerin engellenmemesi lazım.” diye konuştu.

Hükümetten randevu isteyecekler

HDP, taleplerini iletmek üzere bu hafta hükümetten randevu istemeyi planlıyor. Pervin Buldan, “Başbakan’dan da randevu isteyebiliriz, ilgili bakanlara da başvurabiliriz.” diye konuştu.

 HDP’li Pervin Buldan, “Şimdi Kürtlerin birlik olmasının tam zamanı.” diye konuştu:

“Mahmur’da IŞİD’i püskürten tek güç PKK idi. Bunu, Barzani’nin de böyle değerlendirmesi gerekir. Hem Kuzey, hem Güney’dekiler için ortak tavır almanın tam zamanı. Yoksa Kürtler için de çok geç olabilir.”

 Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

7 Yorum