1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Bu Vebalin Altından Nasıl Kalkacaksınız?
Bu Vebalin Altından Nasıl Kalkacaksınız?

Bu Vebalin Altından Nasıl Kalkacaksınız?

2 Müslümanın daha Çin’e apar topar iade edilmesi hükümetin mülteciler konusundaki olanca hassasiyetine rağmen hantal bürokratik işleyiş ve işgüzar memurlar marifetiyle aynı utancın sürmeye devam ettiğini gösteriyor.

23 Mayıs 2018 Çarşamba 22:57A+A-

Burhan Kerim ve Touhuti Adeliciang isminde iki Özbek asıllı Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı Müslüman avukatlarının bile haberi olmaksızın işgüzar bürokratlar tarafından Çin’e iade edildi.

Konuyla ilgili olarak kaynakların sitemize ilettiği bilgi mesajında şunlar kaydedildi:

BURHAN KERİM VE TOUHUTİ ADELİCİANG isminde iki Özbek asıllı Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı, Deaş şüphelisi olarak 23.07.2017 tarihinde tutuklanmışlardır. Tutuklanmalarına dayanak olarak da otoyol kamerasından çekilmiş bir fotoğraf dosyaya konulmuştur. Tutuklanan bu şahısların fotoğrafta görünen şahıslar oldukları iddia edilmiştir.

17.04.2018 tarihli duruşma öncesi söz konusu fotoğrafla ilgili Kriminal Polis laboratuvarından rapor gelmiş ve fotoğraftaki kişilerin sanıklar olamayacağı, aralarında hiç bir benzerliğin bulunmadığı raporla tespit edilmiştir. Ancak bu duruşma sonrasında da sanıklar hakkında tutukluluğun devamı kararı verilmiş ve bir sonraki duruşma tarihi olarak 23.05.2018 tarihi verilmiştir.

02.05.2018 tarihinde aylık tutukluluğun gözden geçirilmesi duruşması olmuş bu duruşmada da yine sanıkların tutukluluğunun devamına karar verilmiştir.

Bir sonraki duruşma tarihi 23.05.2018 tarihi iken ve daha 4 gün önce tutukluluğun gözden geçirilmesi duruşması yapılmışken 07.05.2018 tarihinde TÜRK YARGISINDA KESİNLİKLE OLMAYACAK BİŞEY OLMUŞ ve mahkeme RES’EN duruşma açmış, daha önce dosyaya gelmiş olan Kiriminal polis laboratuvarının hazırlamış olduğu raporu gerekçe göstererek sanıkları tahliye etmiştir. Tahliye kararında sanıklar hakkında YURT DIŞI YASAĞI bilinçli olarak konulmamış, ayrıca diğer adli kontrol tedbirleri de uygulanmamıştır.

Tahliye kararını sanık avukatları tahliyeden iki gün sonra UYAP’da görmüşler ve Maltepe 3 nolu L tipi cezaevi müdürlüğü ile iletişime geçmişlerdir.  Görevliler;  yabancıların normalde karakola teslim edildiğini, ancak bunların il göç idaresinden gelen görevlilere teslim edildiğini bildirmişlerdir. İl göç müdürlüğü ile yapılan görüşmede de yabancıların kendilerine teslim edilmediğini, kendi kayıtlarında bu isimde kişilerin olmadığı söylenmiştir.

Haricen öğrenilen bilgiler doğrultusunda şahısların 08.05.2018 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti’ne iade edildiği öğrenilmiştir.

Şahısların akıbetleri hakkında bir bilgimiz mevcut değildir.

Burhan Kerim ve Touhuti Adeliciang ne ilk ve muhtemelen bu gidişle ne de son olacak. Özbek ve Uygur kökenli Müslümanların Türkiye’de maruz bırakıldığı bu muameleyi ifşa eden örneklere daha önce de sitemizde yer vermiştik. Şimdi aynı soruları tekrar soruyoruz: Bu vicdansız memurların, bürokratların işgüzarlıklarına daha ne zamana kadar müsaade edeceksiniz? Zalim Çin’e iade ettiğiniz bu iki müslümanın hesabını nasıl vereceksiniz? Önce aylarca tutukladınız, sonra avukatlarına bile haber vermeden serbest bırakıp geri gönderdiniz ve böylece size sığınan mazlum insanları Çin zalimine teslim ettiniz. Bu vebalin altından nasıl kalkacaksınız?

HABERE YORUM KAT

10 Yorum