1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. "Bu Minbere Ancak Ümmete Sadık Alimler Çıkabilir"
"Bu Minbere Ancak Ümmete Sadık Alimler Çıkabilir"

"Bu Minbere Ancak Ümmete Sadık Alimler Çıkabilir"

Ürdün Dini Mahkemeler Başkanı Ahmed Huleyl Mescidi Aksa'da hutbe vermek istedi. Ürdünlü Başkanın hutbe verecek olmasına tepki gösteren binlerce Filistinli Mescid-i Aksa içinde protesto gösterisinde bulundu.

22 Mayıs 2015 Cuma 20:07A+A-

Mescid-i Aksa'da Cuma Hutbesi vermek isteyen Ürdün Dini Mahkemeler Başkanına Filistinliler izin vermedi. Protestoların büyümesinden sonra hutbeye çıkmaktan vazgeçen Başkan Huleyl, hızlı bir şekilde kıldırılan Cuma namazının ardından korumaları tarafından camiden çıkartıldı. Protestoların cami dışında da devam etmesi üzerine cami avlusunda bir odada bekletilen Huleyl, olayların yatıştırılmasının ardından geniş güvenlik önlemleri altında Mescid-i Aksa'dan uzaklaştırıldı.

"Bu minbere ancak ümmete sadık alimler çıkabilir"

Huleyl'e tepki gösteren Filistinlilerden Musa Hicazi yaptığı açıklamada, geçen hafta Cuma hutbesini Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in okuduğunu hatırlatarak, “Görmez'in Aksa'da hutbe okuması cemaatin teveccühü ile karşılandı. Bugün ise cemaat Aksa'yı terk ederek Ürdünlü yetkiliye tepki gösterdi. Bu minbere ancak ümmete sadık alimler çıkabilir. Bugün buradaki protesto, işbirlikçi Arap diktatörlüklerine bir mesajdır" dedi.

Görmez bir ilki gerçekleştirmişti

Mescidin avlusunda gösterilerini sürdüren Filistinliler, güvenlik gerekçesiyle hızlıca kıldırılan Cuma namazının fıkhen eda edilmediğini düşünerek, Mescid-i Aksa'ya döndü ve Cuma namazını tekrar kıldı. Geçtiğimiz hafta Kudüs'e tarihi bir ziyaret gerçekleştiren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mescid- Aksa'da Cuma hutbesi vermişti.

Görmez'in hutbesi, Cumhuriyet tarihinde bir ilk olmasının yanında aynı zamanda 1947 işgalinden sonra'da Mescid-i Aksa'da ilk defa bir yabancı bir ismin hutbe vermesinden dolayı da ayrıca bir önem arz ediyordu. Kudüs'ün Osmanlı'dan ayrılmasının ardından Görmez'in verdiği Cuma hutbesi uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Binlerce kişilik Filistinli bir grup hutbe sonrasında destek gösterileri düzenlenmişti.

Ürdün ve İsrail rahatsız oldu

Görmez'in hutbesi Mescid-i Aksa'nın yönetimini elinde bulunduran Ürdün'ü ve işgalci İsrail'i rahatsız etti. Gelişmeler üzerine Ürdün Dini Mahkemeler Başkanı bu hafta Mescid-i Aksa'nın minberine çıkarak hutbe vermek istedi. Ancak Filistinliler buna izin vermedi. Olayların sürdüğü esnada Türkiye lehine de tezahüratlar yapıldı.

Aksa'nın kontrolü Ürdün'de

Ürdün, 1924 yılından itibaren Kudüs'te bulunan Müslüman ve Hıristiyanlara ait mabetlerin "yönetimi ve muhafızlığı" görevini yürütüyor. Bu çerçevede Mescid-i Aksa'nın imamı, Ürdün Vakıflar Bakanlığı tarafından atanıyor. Kontrolü ve yönetimi Ürdün'ün elinde bulunan Mescid-i Aksa'ya girişler ise İsrail askerleri tarafından kontrol ediliyor. İsrail'in yönetimi teamülen elinde bulundurması ve Ürdün'ün buna izin vermesinden dolayı Filistinliler ve dünya Müslümanları oldukça rahatsız.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

1 Yorum