1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Bu Görüntülerin Sorumluları Esed, IŞİD ve Suç Çeteleridir"
"Bu Görüntülerin Sorumluları Esed, IŞİD ve Suç Çeteleridir"

"Bu Görüntülerin Sorumluları Esed, IŞİD ve Suç Çeteleridir"

İngiltere Başbakanı David Cameron: “Bir baba olarak Türkiye sahilindeki o görüntüden çok etkilendim. Bu korkunç görüntülerin sorumlusu Esed, IŞİD kasapları ve suç çeteleridir.” dedi.

04 Eylül 2015 Cuma 09:34A+A-

İngiltere Başbakaı David Cameron, Avrupa Birliği'nin (AB) karşı karşıya olduğu göçmen krizine çözüm kapsamında ülkesinin daha aktif rol alması için kendisine yapılan ulusal ve uluslararası çağrıların ardından açıklamalarda bulundu.

İngiltere'nin kuzeydoğu bölgesini ziyareti sırasında gazetecilere konuşan Cameron: "Birleşik Krallık, daha fazla sığınmacıyı içeri alıyor. Binlerce sığınmacıyı zaten aldık. Ülke olarak, mülteci sistemimizi hakkıyla yürüterek insanları burada düzgünce karşılayarak bunu hep yaptık. Gelişmeleri incelemeye aldık. Ortaklarımızla çalışıyoruz. Binlerce insanı alıyoruz ve binlercesini daha alacağız. Asıl önemli olan buraya geldiklerinde bu insanların düzgünce hoş şekilde karşılanması ve onlara bakabilmek. Kelimenin tam anlamıyla bunu yapacağız." dedi.

“Ahlâkî Sorumluluklarımızı Yerine Getireceğiz”

Bodrum'da 3 yaşındaki Suriyeli çocuğun sahile vuran cansız bedenine ilişkin fotoğrafı görmekten derin üzüntü duyduğunu dile getiren Cameron, şunları söyledi:

"Dün gece o çocuğun fotoğraflarını görüp de etkilenmeyen kimse olamaz. Ben bir baba olarak Türkiye sahilindeki o görüntüden çok etkilendim. Bu gördüğümüz korkunç görüntülerin sorumlusu Beşşar Esed, IŞİD kasapları ve bu korkunç ticareti yapan suç çeteleridir. Ahlâkî sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. İngiltere, her zaman ahlâkî yükümlülüklerini yerine getirmiştir. Daha fazlasını yapacağız, yapıyoruz da. Bu nedenle Akdeniz'e Kraliyet Donanması'nı gönderdim. Bu nedenle İngiltere, dünyada Suriyeli sığınmacılara en fazla yardımı sağlayan ikinci büyük bağışçı. Bu nedenle, binlerce Suriyeliyi içeri alıyoruz ve almaya devam edeceğiz.".

İskoçya'dan Çağrı

Cameron, dün ve özellikle bugün Bodrum'da çekilen fotoğrafın İngiltere gündeminde geniş yankı bulmasının ardından gelen İngiltere'nin göçmen krizine çözüm kapsamında daha aktif rol alması çağrılarının baskısı altındaydı. Bu çerçevede Cameron'a yapılan bir diğer çağrı da İskoçya bölgesel hükûmetinin Başbakanı Nicola Sturgeon'dan geldi.

Sturgeon, Londra yönetiminin krize sessiz duruşunu bugün İskoç parlamentosunda yaptığı konuşmada eleştirdi. Sturgeon, İskoçların yardımına ihtiyaç duyan sığınmacılara ev sahipliği için İskoçya'nın hazır olduğunu vurguladı.

"Cameron'a Yalvarıyorum"

Bodrum sahiline vuran çocuğun fotoğrafını gördüğünde gözyaşlarına hâkim olamadığını dile getiren Sturgeon: "O çocuk ve onun gibi binlercesinin yaşamı tehlike altında ve bu kimsenin sorumluluğunda değil. Onlar hepimizin sorumluluğu. Birleşik Krallık hükûmetinin gelişmelere yönelik, 'gör ve geç' tavrından dolayı çok sinirliyim. Duruşunu değiştirmesi için David Cameron'a yalvarıyorum." diye konuştu.

Cameron'a yönelik bir diğer eleştiri de AB ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) İngiliz parlamentosuna giren ilk milletvekili Douglas Carswell'dan geldi. Carswell, sığınmacılara yardım edilmesi kapsamında İngiltere'nin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, 2014 yılının başında Suriyeli mültecilere kapılarını açacağını duyurmasına karşın bu yaz başında yaptığı bir açıklamada, Akdeniz'de kurtarılan göçmenlerin AB ülkeleri arasında eşit şekilde dağıtılması önerisine katılmadığını, bunun daha fazla kişiyi tehlike yolculuklara çıkmaya teşvik edeceğini savunmuştu.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum