1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. "Bu Gayrı Ahlaki Manzara Sizi Rahatsız Etmiyor mu?"
"Bu Gayrı Ahlaki Manzara Sizi Rahatsız Etmiyor mu?"

"Bu Gayrı Ahlaki Manzara Sizi Rahatsız Etmiyor mu?"

Özgür-Der bugün yayınladığı bildiride, belediyelere ait reklam panolarında yer alan ahlak dışı ilanlarla ilgili düzenleme talep etti.

05 Haziran 2014 Perşembe 11:27A+A-

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya imzasıya yayınlanan açıklamada havaların ısınması ile birlikte her yanı kaplayan reklam panolarının daha da ahaksızlaştığı vurgulanarak bazı grupların kâr hırsının ahlak değerlerinin önüne geçmesinin yanlış olduğu belirtildi. Reklamla ilgili mevzuatta gayri ahlaki reklamların yayınlanmayacağına ilişkin madde bulunduğu hatırlatılan açıklamada tüm yetkililerin görevini yapması talep edildi.

***

Sayın Kadir Topbaş,

Bu Gayrı Ahlaki Manzara Sizi Rahatsız Etmiyor mu?

5 Haziran 2014

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte şehrin dört bir yanını kaplayan reklam panolarında gayrı ahlaki görüntülerde büyük bir artış gözlenmekte. Reklam adı altında, kadın bedeninin teşhirine dayalı her türlü ahlaksız görüntü trafikte seyrederken, yolda yürürken, durakta beklerken veya evimizin penceresinden dışarıya bakarken karşımıza çıkmakta.

Ne yazık ki, bu şehirde yaşayan milyonlarca insan, bir kamu kurumu olarak sahip olduğu yetki çerçevesinde halka hizmet etmekle yükümlü belediyenin izni ve onayıyla haya ve edep duygularını rahatsız eden manzaralarla karşılaşmak zorunda bırakılmakta. Kimi zaman bir konser vesilesiyle, kimi zaman iç çamaşırı üreten bir şirketin ya da mayo-bikini markasının reklamları dolayısıyla neredeyse adım başı serpiştirilmiş panolara asılan bu tarz afişler şüphesiz birilerinin kârını, gelirini artırırken, toplumun ahlakını ise çürütmektedir! Açık bir ifsad kaynağı olan bu faaliyetin geniş kesimleri rahatsız etmekte olduğu ise görmezden gelinmektedir.

Yaşadığımız ülkede kapitalizmin hızlı ve azgın bir tarzda geliştiği ve buna bağlı olarak “tüketim toplumu” zaaflarının her alanda fazlasıyla yaşandığı bir gerçek. Bu olgu, zevk ve eğlenceyi adeta varoluş gayesi haline getirmekte; kâr mantığını izzetli ve erdemli bir hayat yaşama çabasının önüne çıkarmaktadır. Buna paralel olarak liberal bir ahlak felsefesi temelinde bir başkasına fiziki müdahale olmadıkça “isteyenin istediğini yaptığı, aldığı ve sattığı” bir toplum düzeni anlayışının bireysel hak ve özgürlükler adı altında yaygınlaştırılıp, dayatıldığı görülmektedir. Bu şekilde neredeyse ilkesiz, değersiz, ahlaksız bir toplum yapısı oluşturmaya yönelik sistematik bir kampanya yürütülmektedir.

Geçmişte televizyonlardan evlerimizin içine boca edilen ahlaksızlığı “düğmesi yok mu, kapatın” pişkinliğiyle savuşturmaya kalkan vurdumduymazlık, muhtemelen sokaklara taşan rezilliği de “bakmak zorunda değilsiniz, kafanızı çevirin” önermesiyle geçiştirmekte zorluk çekmeyecektir.

Oysa ne birilerinin kâr hırsının, ne de ahlak yoksunluğunu özgürlük diye çarpıtan zihni bulanıklığın bedelini ödemeye niyetimiz yok! Kamuya ait bir alanda halkın inançlarıyla, değerleriyle çelişen, toplumu dejenere etmeye yönelik hiçbir girişime katlanmak zorunda değiliz!

Ayrıca da hatırlatalım ki, İstanbul büyükşehir Belediyesinin reklam, ilan ve tanıtım yönetmeliğinde “genel ahlaka aykırı” ifade ve görüntülere izin verilemeyeceği açıkça ifade edilmektedir. Bu noktada başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş olmak üzere tüm yetkilileri sorumlu davranmaya ve görevlerini yapmaya davet ediyor, kamu kurumları eliyle toplumun dejenere edilmesine yönelik girişimlere tavır almaya çağırıyoruz.

Rıdvan Kaya

Özgür-Der Genel Başkanı

HABERE YORUM KAT

3 Yorum