1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Bozdağ: YAŞ'ta Artık Sivil İrade Var
Bozdağ: YAŞ'ta Artık Sivil İrade Var

Bozdağ: YAŞ'ta Artık Sivil İrade Var

Adalet Bakanı Bozdağ, Yüksek Askerî Şura'nın yapısının değişmesiyle ilgili “Artık milletin iradesi doğrultusunda bir terfi, değişme ve gelişme olacaktır.” dedi.

31 Temmuz 2016 Pazar 19:21A+A-

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yüksek Askerî Şura'nın (YAŞ) yapısındaki değişikliklere dâir konuştu. Kanal 24'e konuşan Bozdağ, artık şurada demokratik denetimin belirleyici olacağını söyledi:

“Yüksek Askerî Şura'nın yapısının değişmesi ve sivilin ağırlığının orada artması, terfilerde belirleyici iradenin sivil irade olması anlamını taşımaktadır. Baktığınızda sayısal çoğunluk da değişti ve oradaki yapı da çok farklı bir hâle geldi. Artık milletin iradesi doğrultusunda bir terfi, değişme ve gelişme olacaktır.”.

Olağanüstü hâl kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) göre, YAŞ'ın yapısında değişiklik yapıldığının ve Adalet Bakanı’nın da YAŞ üyesi olduğunun hatırlatılması üzerine Bozdağ, AK Parti hükûmetlerinin her krizden sonra söz konusu krizlerin tekrar yaşanmaması için tedbirler aldığını ifade etti.

“Kuvvet Komutanlıklarının Sivil İradeye Bağlanması Önemli”

“Ne kadar demokratikleşirsek, bu, darbeyi önleyecek gücü de yukarı çekecektir. Tabî askerî gereklilikler ve ilgili sevk ve idare kısmı yine Genelkurmay Başkanı'na ait olacaktır ama pek çok görev, yetki Milli Savunma Bakanlığı'na geçmiş oldu. Bakanlığın teşkilât yapısı da oldukça önemli ölçüde değiştirildi ve diğer bakanlıklarınki gibi genel müdürlükler oluşturuldu, teftiş başkanlığı getirildi.”.

“TSK'ya Kaynak Oluşturma Kabiliyetini Yok Ettik”

Askerî okulların tamamının kapatılmasına da değinen Adalet Bakanı Bozdağ, Gülen örgütünden orduya sızmaların büyük bir tehdit olduğunu belirterek, kaynağı genişlettiklerini anlattı:

“Lise ve dengi okullar, dedik. Hem liselerden hem de diğer bütün meslek liselerinden, dengi okullardan mezun olan bütün yavrularımız bu sınavlara girebilecekler, ter döküp, emek verip kazandıklarında Türk ordusunun şerefli bir mensubu olma imkânını bulabileceklerdir.

Buradaki antidemokratik kısıtlamayı ve ayrımcı yaklaşımı da ortadan kaldırdık, herhangi bir grubun veya yapının kendi içerisinden Türk Silahlı Kuvvetleri’ne kaynak oluşturma kabiliyetini de yok ettik.”.

Milli Savunma Üniversitesi

Bozdağ, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulan Milli Savunma Üniversitesi'nin rektörünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dekanlarının, dekan yardımcılarının bakan tarafından atanacağını açıkladı.

Bozdağ, üniversitede görev yapacak öğretim görevlilerinin hem sivil hem de askerlerden olabileceğini, kurmaylıkla ilgili kısmın yüksek lisans ve doktora eğitimi düzeyinde yapılacağını da söyledi.

Askerî Yargıyı Kaldırma Adımı

Bozdağ, bir soru üzerine, Türkiye'de askerî ve adlî yargı olmak üzere, iki ayrı yargının bulunduğunu, bunun da iki ayrı devlet görüntüsü verdiğini söyledi:

“Demokratikleşen bir Türkiye'de, hukuk devletine inanmış bir Türkiye'de yargının birliğini konuşmak, Askerî Yargıtay ile Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'ni kaldırarak, Yargıtay ve Danıştay'da birleştirmek son derece önemlidir. Bu adım siyasî partilerimizle konuşularak atılacak bir adımdır.”.

Bozdağ, Genelkurmay Başkanlığı’nın, Cumhurbaşkanı’na bağlanması konusunun da muhalefet partileriyle görüşüleceğini kaydetti.

“ABD, Halkına Açıklayamaz”

Fettullah Gülen'in iadesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Bozdağ, ABD yönetiminin, Gülen'i iade etmediği takdirde bunu, demokrasiye inanmış halkına anlatamayacağını vurguladı. Bozdağ, Gülen'in, ABD izin vermezse kaçamayacağını söyledi.

Almanya'ya Tepki

Bozdağ, bugün Köln’de yapılan “Darbeye Karşı Demokrası Mitingi”ne Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sinevizyonla bağlanmasına izin verilmemesine de tepki gösterdi.

Avrupa'nın demokrasi konusunda samimi olmadığını söyleyen Bozdağ, şöyle devam etti:

“Almanya'nın sayın başbakanına ve Anayasa Mahkemesi yetkililerine soruyorum, siz Türkiye'ye gelince yüz perdeden demokrasi cümleleri kuruyorsunuz, peki bir legal toplantıya Türkiye'nin cumhurbaşkanının sinevizyonla katılıp, görüşlerini açıklamasının engellenmesi demokrasinin hangi ilkesine uygun? Hukuk devletine uygun mu?”.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT