1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bozdağ: Yasama Faaliyetleri Yargıya Müdahale Değildir
Bozdağ: Yasama Faaliyetleri Yargıya Müdahale Değildir

Bozdağ: Yasama Faaliyetleri Yargıya Müdahale Değildir

Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın hükümetin yargıya müdahale ettiği yönündeki açıklamalarına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yanıt verdi: Bu, ön yargıya dayanan açık bir güvensizliğin itirafıdır.

25 Kasım 2014 Salı 16:23A+A-

Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın, Meclis gündemindeki yargı paketiyle ilgili hükümete yönelik eleştiriler içeren yazılı açıklamasına Adalet Bakanlığı da yazılı bir açıklamayla yanıt verdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ imzalı açıklamada Yargıtay Başkanı'nın açıklamasının "şahsi" olduğu belirtildi. Bozdağ, yeni yargı paketine yönelik eleştirilere karşı çıktı:

"Yargıtay Başkanının bu şahsi açıklaması, mevcut ve yeni seçilecek Yargıtay üyeleri ile HSYK’nın henüz oluşmamış iradesine karşı önyargıya dayanan açık bir güvensizlik itirafıdır.Yeni yargı paketinin yargı bağımsızlığına müdahale olarak takdim edilmesi izaha muhtaçtır."

Bozdağ Meclis'in yetki ve görevleri arasında bulunan kanun yapmanın yürütme ve yargıya müdahale anlamına gelmediğini savundu: 

"Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, TBMM'nin yetki ve görevleri arasındadır. TBMM'deki yasama faaliyetleri, yürütme ve yargıya müdahale değildir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen kanunların yargıya müdahale olarak değerlendirilmesi, yasama faaliyetlerinin yapılmasını imkânsız kılar."

Bozdağ, Yargıtay Başkanı'nın görevinin düzenlemeyi doğru uygulamak olduğunu söyledi:

"Yasama, yürütme ve yargı, TBMM’nin çıkardığı kanunlara uymak ve bunları uygulamakla yükümlüdür. Yargıtay’ın daire ve üye sayısı, kurulları, personeli ve işleyişine ilişkin yasal düzenleme yapma, TBMM’nin münhasır yasama yetkisi içindedir. Yargıtay Başkanı’nın vazifesi, bu düzenlemeleri doğru anlamak ve uygulamaktır."

Açıklamasında Yargıtay Başkanı, objektif bir hukuksal değerlendirme yerine siyasi iradeyi hedef alan bir niyet okumayı tercih etmiştir. Yargıtay Başkanı’na düşen siyasal içerikli değerlendirmeleri siyasi partilere bırakarak, objektif hukuksal değerlendirmeler yapmasıdır."

"Müdahale ne kadar sürecek?"

Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay'da yeni daireler kurulması ve Yargıtay’ın yapısıyla ilgili değişiklikler içeren kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu'ndeki görüşmeleri başlamadan bir gün önce yazılı bir açıklama yaptı. Yargıtay Başkanı Ali Alkan imzalı açıklamada, teklifle ilgili Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun görüşünün sorulmadığı ve daha önce verilen öneri ve tekliflerin değerlendirmeye alınmadığı belirtildi.

Açıklamada Ali Alkan "Bu gelişmeler, adli yargının en sorumlu makamında oturan şahsımı kişisel düşüncelerimi açıklamaya mecbur bırakmıştır" ifadesini kullandı:

'Müdahale daha ne zamana kadar devam edecek?'

Tecrübe ve kıdemi önceleyerek seçilmiş bulunan yeni kurulun görevine kanun teklifiyle son verilmek istendiği belirtilen açıklamada “Bu müdahale daha ne zamana kadar devam edecektir? Yürütme, bu kurul nasıl oluşursa memnun kalacaktır? Bu kurula üçüncü kez seçilecek olan yüksek yargı üyelerine bu türden bir memnuniyet yükünü yüklemek onlara da haksızlık olmayacak mıdır?”  ifadesi kullanıldı.

Alkan, yargının iş yükü sorununun, yapısal bir sorun olduğunu belirtti ve bu sorunların sadece Yargıtay’ın yapısının değiştirilerek çözülemeyeceğini vurguladı. 

HABERE YORUM KAT