1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. Bosna Kasabı Radovan Karadziç'e 40 Hapis Cezası Verildi
Bosna Kasabı Radovan Karadziç'e 40 Hapis Cezası Verildi

Bosna Kasabı Radovan Karadziç'e 40 Hapis Cezası Verildi

Bosnalı Sırpların lideri 'Bosna Kasabı' Radovan Karadziç, soykırım dahil 10 ayrı suçtan toplam 40 yıl hapse mahkum edildi.

24 Mart 2016 Perşembe 18:46A+A-

Hollanda Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic ile ilgili kararını açıklıyor. Yargıçlar, Karadzic'in 8 bin Müslüman'ın katledildiği Srebrenica'da soykırım suçu işlediği yönünde karar vererek, Sırp lideri 40 yıl hapse mahkûm etti.

Karadzic, kendisine yöneltilen 11 suçlamanın 10'undan suçlu bulundu.

Mahkeme hakkındaki soykırım suçlarından birini düşürürken, Sırp lideri, 'insanlığa karşı suç'tan mahkûm etti.

O-gon Kwon başkanlığındaki mahkeme, binlerce kişinin hayatını kaybettiği Saraybosna kuşatması sırasında yaşanan cinayetler ve sivillere yönelik saldırılarda Karadzic'in cezai sorumluluğu olduğuna hükmetti.

'Bosna Kasabı' olarak anılan Karadzic, 1992-1998 yılları arasında 100 bin kişinin hayatına mâl olan, 4 milyon Bosnalının evsiz kalmasına yol açan savaştaki rolü nedeniyle savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım ile suçlanıyordu.

70 yaşındaki Karadzic, savaştan sonra 13 yıl kaçmış, sonunda 2008 yılında Belgrad'da yakalanmış ve yargı önüne çıkarılmıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki bu dava, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana işlenen en ciddi savaş suçu davalarından biri.

SREBRENİTSA'NIN BAŞ SORUMLUSU

Lahey'deki duruşmalar boyunca Bosna Savaşı'nda şiddetin durması için mücadele verdiğini iddia eden Karadzic, "Hangi dinden ya da etnik kökenden olursa olsun, herkesin refahı için çalıştım. Yaptıklarım mahkeme salonlarında yargılanmamalı. Aksine takdir edilmeli" diyordu.

2008'DE BELGRAD'DA TUTUKLANMIŞTI

Bosna'daki savaşın (1992-1995) ardından uzun yıllar Dragan Dabic sahte kimliğiyle hayatına devam eden Karadzic, Sırbistan güvenlik güçlerinin operasyonunda 21 Temmuz 2008'de başkent Belgrad'da tutuklanmıştı.

BİNLERCE MÜSLÜMAN KATLETTİ

Sırp Radovan Karaciç, Bosna Savaşı’nda binlerce Müslüman’ın katledilmesinden sorumlu.

Tilki” lakabıyla da anılan Karaciç’e yöneltilen suçlamalar arasında; “soykırım yapmak”, “soykırıma suç ortaklığı yapmak”, “yok etme”, “cinayet”, “kasıtlı adam öldürme”, “insanlara eziyet etme”, “zorla göç ettirme”, “insanlık dışı fiilleri işleme” ve “1992-1995 yılları arasında Bosna Hersek’te, Bosnalı Müslümanlar, Bosnalı Hırvatlar ve Bosna’daki Sırp olmayan diğer sivillere karşı diğer suç fiillerini işleme” bulunuyor.

HABERE YORUM KAT