1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bolton Neyse Sebastian Odur!
Bolton Neyse Sebastian Odur!

Bolton Neyse Sebastian Odur!

Irkçı Sağ partileri destekleyen çevreler zaten öteden beri camileri bir tehdit unsuru olarak görüyorlar. Bu sadece Avrupa’da değil, ABD’de yaşanan bir durum.

13 Haziran 2018 Çarşamba 03:54A+A-

Abdullah Muradoğlu, Yeni Şafak gazetesinde yazdığı makalede Avrupa ve ABD’de İslam karşıtı politikanın arkaplanını yorumlamış:

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un 7 camiyi kapatma kararı alması sürpriz değildi. Avrupa’da İslam ve göçmen karşıtı ırkçı Sağ partileri destekleyen çevreler zaten öteden beri camileri bir tehdit unsuru olarak görüyorlar. Bu sadece Avrupa’da değil, ABD’de yaşanan bir durum. Trump’ın eski Baş Stratejisti Steve Bannon, Avrupa’da Sağ partilerin yükselişine devrimci anlamlar yükleyerek büyük bir coşkuyla karşılıyordu. Boşboğazlığı yüzünden Beyaz Saray’dan kovulan Bannon, “Breitbart News”deki yöneticilik görevine geri dönmüştü.

Köktenci yeni Sağ hareketin platformu olan Breitbart’ı Trump’ın büyük bağışçılarından milyarder iş adamı Robert Mercer finanse ediyordu. Mercer ailesi, Trump tarafından kovulan Bannon’u daha fazla Breitbart’ın başında tutamadı. Breitbart’tan gönderilen Bannon bu kez Avrupa’da aşırı sağ partileri izlemeye kendine iş edindi. Nitekim İtalyan seçimlerini de yerinde izledi. Seçimlerden radikal Sağ partilerin zaferle çıkmasına Bannon övgüler yağdırdı.

Bannon Avrupa’daki köktenci Sağ partiler ile ABD’deki “Cumhuriyetçi Parti”nin daha Sağ çizgideki taraftarlarını temsil eden “Çay Partisi” arasında ideolojik bağlantılar kuruyor. Hatta Bannon bütün bu partileri “Küresel Çay Partisi” olarak niteliyor. Bannon’un Avrupa’daki Sağcı liderlerle çok yakın ilişkileri var. Bunlar arasında İngiltere’de “Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi” eski lideri Nigel Farage ile Fransa Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen de var. Hollanda’da İslam ve göçmen karşıtı siyasetçi Geert Wilders de Bannon’un Küresel Çay Partisi içinde yer alıyor. Kendisini “Hıristiyan Siyonist” olarak kutsayan Bannon gibi Wilders de çok sıkı İsrail yanlısı.

ABD’de de “Ulusal Güvenlik Konseyi”nde John Bolton’dan sonra ikinci adam konumuna getirilen Fred Fleitz de Sebastian Kurz’dan çok farklı değil. Fleitz, İslam karşıtı çizgisiyle tanınan “Güvenlik Politika Merkezi-CSP”de üst düzey görevler yaptı. Fleitz, Breitbart News de sık sık görüşlerini dile getirdi. Fleitz ve CSP, Amerika’daki camilerin gizli bir cihatçı gündemi ilerletmek için çalıştığını savunuyor. Bu yüzden Fleitz’in Bolton tarafından UGK’da en üst düzey göreve getirilmesi Amerikalı müslümanları endişelendirdi.

Nisan sonunda ABD’nin Berlin Büyükelçisi olarak atanan Richard Grenell’in bu ayın başlarında “Breitbart News”de yayınlanan röportajında ettiği laflar mini bir krize yol açtı. Avrupa’da Sağ partileri güçlendirmek için çalışmak istediğini söyleyen Grenell’in en çok hayran olduğu Sağcı lider ise Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz imiş. Tabii Grenell’in sözleri Almanya’da çok tepki gördü. Grenell’i bir diplomat gibi değil sömürge subayı gibi konuşmakla suçlayanlar da oldu, sınır dışı edilmesini isteyenler de oldu. ABD Senatosu Dış İşleri Komitesi’nin kıdemli Demokrat üyesi Bob Menendez de Dış İşleri Bakanlığından Grenell hakkında soruşturma açmasını istedi. Grenell ise Breitbart’ta yayınlanan sözlerini geri alarak “Atlantik ötesi ilişkileri desteklemek için tüm hükümetler ve siyasi partilerle işbirliği yapmam gerektiğini düşünüyorum” dedi. Almanya’daki ilk icraatına İsrail Büyükelçiliğini ziyaret ederek başlayan Grenell, Trump İran Nükleer Anlaşması’ndan çekildiğinde Alman şirketlerinin İran’daki faaliyetlerini durdurmaları isteyerek de şimşekleri üzerine çekmişti.

Aslında Grenell, ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo ve Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton gibi Trump yönetiminin İsrail yanlısı duruşunu yansıtan bir profil çiziyor. Yine bir hatırlatma yapacağım, Grenell, ABD Başkanı George W. Bush döneminde bir süre BM Büyükelçiliği yapan Bolton’un resmî sözcüsüydü. Bolton’u Ulusal Güvenlik Danışmanlığına, Grenell’i ise Berlin Büyükelçiliğine itekleyen aynı güç.

 

HABERE YORUM KAT