1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BOSNA-HERSEK

  4. BMGK'daki Srebrenitsa Oylaması Ertelendi
BMGK'daki Srebrenitsa Oylaması Ertelendi

BMGK'daki Srebrenitsa Oylaması Ertelendi

Sırplar tarafından Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla hazırlanan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısının oylanması, metin üzerinde mutabakat sağlanamaması nedeniyle yarına kaldı.

07 Temmuz 2015 Salı 23:55A+A-

Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla hazırlanan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısının oylanması, metin üzerinde mutabakat sağlanamaması nedeniyle yarına kaldı.

İngiltere'nin sunduğu tasarı bugün iki kez ertelenmiş ve saat 15.00'te (TSİ:22.00) oylanacağı duyurulmuştu. Bu ertelemeler sırasında, Srebrenitsa'da yaşananları soykırım olarak adlandırıp kınayan tasarı metnine Rusya'nın itirazının giderilmeye çalışıldığı öğrenildi.

Yapılan girişimlerden sonuç alınamayınca karar tasarısının oylanması, metin üzerinde mutabakat sağlanamaması nedeniyle yarına ertelendi. Tasarının yarın TSİ 17.00'de oylanması bekleniyor.

Tasarının kabul edilebilmesi için 15 üyeli Konsey'de 9 üyenin lehte oy kullanması ve beş daimi üyenin (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere) tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

Tasarının Konsey'e sunulan metninde "Srebrenitsa'da işlenen soykırım ve bu savaşta işlenen kanıtlanmış tüm savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar en sert biçimde kınanır" ifadesi yer alıyordu. 

Sırbistan ve Bosnalı Sırplar hem BM Güvenlik Konseyi üyelerine hem de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderdikleri mektuplarda tasarıya karşı görüş bildirmişler ve kabul edilmesi halinde uzlaşıya zarar vereceğini belirtmişlerdi.

HABERE YORUM KAT