1. HABERLER

  2. HABER

  3. BMGK Suriye Konusunda Uzlaşamadı
BMGK Suriye Konusunda Uzlaşamadı

BMGK Suriye Konusunda Uzlaşamadı

BM Güvenlik Konseyi'nin büyükelçileri, Suriye konusunda hazırlanacak karar metni üzerinde bir anlaşmaya varamadı.

03 Şubat 2012 Cuma 07:11A+A-

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin büyükelçileri, Suriye konusunda hazırlanacak karar metni üzerinde bir anlaşmaya varamadı.

Hazırlanan yeni bir taslak metin, üst düzey değerlendirmeler için üye ülkelerin başkentlerine gönderiliyor.

Bugünkü toplantının başlangıcında Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusundaki karar taslağının cuma günü oylanması durumunda veto kullanacağını söylemişti.

Rus diplomatlar, BBC'ye, kararı değerlendirmek ve Moskova'ya danışmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarını açıkladılar.

Arap Birliği tarafından hazırlanan ilk taslak metin üzerindeki görüşmelerde bir uzlaşma sağlanamamış bunun üzerine Faslı diplomatlar, Rusya'nın, karar taslağında bulunmasına itiraz ettiği pek çok ifadenin yer almadığı yeni bir metin hazırlamışlardı.

İlk metinde Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın görevi bir yardımcısına bırakması ve ardından seçimlere gidilmesi istenirken, yeni metinde bu ifade tamamen çıkarılmıştı.

Ayrıca, Suriye'ye silah gönderilmesinin engellenmesi talebi de yeni metinde yer almıyor.

Rusya, Beşar Esad'ın görevi bırakmasını istemenin, Suriye'de rejim değişikliği anlamına geleceğini savunarak karar taslağına itiraz ediyordu.

Diplomatlar, veto tehdidinin, kapalı oturumda Rus Büyükelçi Vitali Çurkin tarafından açıklandığını belirtiyor.

Suriye'nin en büyük silah sağlayıcısı olan ve toplam 4 milyar dolara ulaşan silah ticareti anlaşmalarına sahip olan Moskova yönetimi, Güvenlik Konseyi'nin 'silah satışının durdurulması' talebini de reddediyordu.

Birleşmiş Milletler'deki diplomatlar, Güvenlik Konseyi üyelerinin, Rusya'nın çekimser kalmak yerine karara 'evet' oyu vermesi şartıyla, yeni metni desteklediklerini açıklamışlardı.

Yetkililer, görüşmelerin cuma günü de devam edeceğini açıkladılar.

İnsan hakları örgütleri, Suriye'de geçen yıl Mart ayında başlayan şiddet olaylarında 7 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler ise, bağımsız kaynaklarca doğrulamanın mümkün olmadığını belirterek ölü sayısı konusunda tahmin yürütmeyi durdurdu. Örgütün elindeki son rakam 5,400.

BBC

HABERE YORUM KAT